Bosbes - Vaccinium vitis-idaea (Vossebes)

Inhoudsstoffen

Wegens zijn wrange, zure smaak, die door het hoge gehalte aan fruitzuren (onder meer ascorbinezuur, benzoŽzuur en salicylzuur) wordt veroorzaakt, wordt de vrucht slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote verwerkt.

De vruchten bevatten vele gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen. Ook bevatten de vruchten mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfaat.

Naast de bessen bevatten ook de bladeren stoffen met geneeskrachtige werking, bijvoorbeeld anthocyaan, dat nier- en blaasinfecties kan helpen voorkomen omdat bacteriŽn zich niet aan de slijmvliezen kunnen hechten. Ook bij het verlagen van cholesterol en bij de behandeling van reumatische ziektes kan de plant van nut zijn.

De bessen bevatten een natuurlijk conserveringsmiddel (benzoezuur) en zijn heel geschikt voor het maken van jam of gelei. Rauw smaken ze, net als cranberry's, scherp.

Gebruik

Culinair
Wegens zijn wrange, zure smaak, die door het hoge gehalte aan fruitzuren (onder meer ascorbinezuur, benzoŽzuur en salicylzuur) wordt veroorzaakt, wordt de vrucht slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote verwerkt.

De bessen bevatten een natuurlijk conserveringsmiddel (benzoezuur) en zijn heel geschikt voor het maken van jam of gelei. Rauw smaken ze, net als cranberry's, scherp.