Gember - Zingiber officinale

Inhoudsstoffen

Gember bevat tot 50% zetmeel, 9% proteïnen, 6-8 % lipiden (zowel triglyceriden, fosfatidylzuur, als vrije vetzuren), een protease. Voor de medicinale werking is wellicht vooral het hoge gehalte aan vluchtige oliën belangrijk (die fractie is weer in tientallen verschillende stoffen onder te verdelen, waarvan vooral de sesquiterpenen belangrijk zijn: bisaboleen, zigiberine, zingiberol), en daarnaast de aromatisch fenolen (niet-vluchtige geurige stoffen), waarvan de gingerolen de belangrijkste fractie vormen. In oudere (=langere tijd bewaarde) wortels wordt een deel van de gingerolen omgezet in shogaolen. De gingerolen zouden vooral ontspannende en verwarmende eigenschappen hebben, terwijl de shogaolen daarnaast ook nog ontstekingsremmend en weerstandsverhogend zouden zijn.

Verder zitten er in de Gemberwortel vitamines zoals C, B1, B2, B6, water, eiwitten, koolhydraten en vezels.

Vanwege zijn etherische olie (bisaboleen, farneseen, cineol, citral en gingerol) wordt hij in de aromatherapie bij ademhalingsaandoeningen met groot succesvol gebruikt.

De gingerol is grotendeels verantwoordelijk voor zijn genezende werking. Omdat het qua chemische structuur en werking veel overeenkomsten heeft met aspirine.

Informatie

Geen zwangere, misselijke vrouw die niet het advies heeft gekregen om Gember te nemen tegen de misselijkheid. In de Chinese geneeskunde staat Gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Maar dat niet alleen, Gember zou ook heilzaam werken bij de griep en zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

Wat is Gember precies? Gember is een wortelknol van de Gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kuntGgember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.

In de Chinese geneeskunde staat Gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou Gember pijnstillend werken. Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat.


Toepassingen

Darm'kanker*', lever'kanker'*, artritis, bacteriële infecties, spijsverteringsproblemen, reisziekte, spierzwellingen en pijn, misselijkheid, parasieten, stimulering hart en bloedvaten.

*Alle onbalans van het lichaam en dus ook 'kanker' is een bio-logisch gevolg van een plotseling ervaren emotioneel conflict met als gevolg een impact/inslag in de hersenen. De plaats waar de inslag in de hersenen plaatsvindt, is terug te vinden op een hersenscan. De plek van de inslag is gerelateerd aan een orgaan en/of weefsel dat uit balans gaat doordat het lichaam in zelfgenezing gaat. Het lichaam is in staat om zichzelf te genezen, MITS er NIET ingegrepen wordt van buitenaf (door bijvoorbeeld met chemo en/of bestraling). Meer hierover kun je bestuderen via German New Medicine (google op Caroline Markolin bijvoorbeeld)

Darm'kanker'
Onderzoek heeft uitgewezen dat Gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in Gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is. Daarbij bracht het slikken van een Gembersupplement een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Diabetes
Daarnaast lijkt Gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat Gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen. Ook hier moet eerst nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Griep
Waar Gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan ander voedsel of neem een glas Gemberthee of Gemberbier.

Pijn
Wetenschappelijke onderzoeken vonden analgetische eigenschappen van Gember uit. Hij werkt als remmer van cyclooxygenase (COX) en lipoxigenase, wat resulteert in een remming van de aanmaak van leukotriënen en prostaglandines. Daarom wordt Gember gebruikt als een pijnstillend middel (bij Reuma en gewrichtspijn). Het pijnstillend effect berust op het remmen van de prostaglandinesynthese in uw lichaam. De prostaglandinen stimuleren het pijngevoel in uw lichaam.

Hersenfuncties
Van oudsher wordt zijn extract gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Hij verhoogt de concentraties noraddrenaline, adrenaline, dopamine en serotonine in de grotehersenschors en de hippocampus. Bovendien remt het actieve bestanddeel 6-gingerol ook het enzym cholinesterase, wat op zijn beurt de concentratie acetylcholine verhoogt, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij leren en geheugen

Gebruik

Wortelstok, geconfijte wortelstok, siropen, en etherische olie

Bij het kopen van Gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er uitlopers aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, wel is de smaak minder sterk. Verse Gember kun je zo'n twee tot drie weken in een open plastic zakje in de groentenla van je koelkast bewaren. Gekonfijte Gember en Gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.

Heerlijk Gemberthee recept
Breng water aan de kook. In de tussentijd neemt u een stukje (ca.2cm) verse Gember en haal hier de schil van af. Snij nu het geschilde stukje gember in kleine blokjes. Doe deze in een theepot of in een thee ei, dan hoeft u de thee later niet meer door te zeven. Giet het kokende water in de theepot met de fijngesneden Gember. Leg de deksel erop en laat de thee minimaal 8 minuten trekken. Laat de Gemberthee niet te lang trekken, omdat de thee dan erg scherp wordt.

Haal het thee-ei eruit. Indien u Gemberstukjes gebruikt heeft zeeft u de thee. Het verwijderen van de verse Gember is nodig omdat uw thee anders een te scherpe smaak krijgt: het is afhankelijk van de persoonlijke smaak... ikzelf laat de Gemberschijfjes altijd in de theepot omdat ik van de specifieke Gembersmaak hou. De overgebleven Gemberstukken kunt u nog goed verder gebruiken in verse salades. Laat hiervoor de stukken goed afkoelen en hak ze heel fijn.

Klaar is de gezonde Gemberthee! Drink hem warm of koud. Koud genoten is de smaak van de thee citroenvers, een super drankje voor een warme zomerdag ook voor kinderen.


Zalf
Je kunt Gemberwortel(tinctuur) toepassen in een zalf of balsem. Bijvoorbeeld in combinatie met Smeerwortel (tinctuur). De tinctuur voeg je toe aan Lanoline voor het maken van een balsem. Lanoline is schapenvet en neemt zo'n 25% vocht (tinctuur) op. Zalf maak je met bijvoorbeeld bijenwas: hoe je een zalf maakt, vind je onder het menu 'Home' op de pagina 'Zalf maken'.


Let op
Kan bij overdosering zorgen voor verlaging van de activiteit van het centraal zenuwstelsel, kan dan leiden tot slaperigheid en verdoving. Interactie mogelijk met bloedverdunners en antistollingsmiddelen.