Tarwegras

Informatie

Als zeewater een plasma is en chlorofyl ook, welk chlorofylrijk gewas kun je dan het beste telen op zeemineralen zodat je beiden tot je kunt nemen? Graangrassen als tarwegras, gerstgras, roggegras en havergras. Heb je geen tuin? Geen probleem, want je kunt het in kweekbakken op je balkon of eventueel zelfs binnenshuis telen (indirect zonlicht in de buitenlucht is beter). Je kunt hiervoor een oplossing op basis van zeezout, Himalayazout of geconcentreerd zeewater nemen. Zeezout of Himalayazout is het makkelijkst. Ik neem tarwegras op basis van zeezout als voorbeeld om te beschrijven hoe ik het doe:Gebruik een afgestreken theelepel zeezout op een liter water. Dat levert je een TDS-niveau (Total Dissolved Solids) op van 2000-2500 ppm. Dit is perfect voor tarwegras (trouwens ook kiemen als tauge, waterkers e.d.). Geen bolle theelepel gebruiken want dan ga je meteen naar de 3000 ppm toe!Tarwegraszaadjes 24 uur weken in een zoutoplossing van ong. 2000 ppm. Drie centimeter aarde in een kweekbak strooien en deze ook behandelen met dezelfde zoutoplossing. Let wel: de aarde mag niet drassig worden, dus niet te vochtig maken. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan de aarde niet weggooien, maar in de zon zetten. Op deze manier droogt de aarde en komt er ook zonne-energie in (dit kan nooit verkeerd zijn).Na 24 uur de zaadjes over de aarde strooien op zo'n manier dat ze tegen elkaar liggen maar niet over elkaar. Eventueel handmatig beter verspreiden over het oppervlak. Daarna een kleine toplaag aanbrengen zodat de zaadjes volledig bedekt zijn. Met een plantensproeier gevuld met een zoutoplossing van 2000 ppm deze toplaag licht vochtig maken. De zaadjes hebben nu voldoende vocht en zeemineralen om te ontkiemen en groeien.De kweekbak in indirect zonlicht zetten, liefst buiten. Binnen een dag gaan de zaadjes ontkiemen en vormen witte wortels met weerhaken. De volgende dag of de dag daarna komen de eerste grasscheuten al uit de toplaag. Het principe is om het gras zo weinig mogelijk water te geven. Handmatig voelen of de grond nagenoeg droog is. Pas als de grond zo goed als droog is opnieuw de toplaag benevelen (dus niet te vochtig!). In de praktijk komt het erop neer dat je om de twee tot drie dagen de toplaag licht vochtig houdt. Op deze manier voorkom je schimmelvorming als gevolg van teveel vocht.Het gras zal nu rap gaan groeien. Naarmate het hoger staat, zal het steeds lastiger worden om de zeemineralen nog dicht bij de wortels aan te brengen. In dit stadium is dat ook niet meer noodzakelijk. De grassprietjes benevelen zo dicht mogelijk bij de wortels is ook goed. Via het blad neemt het gras ook de voeding tot zich.Als het gras 15-20 cm. hoog staat (na 1-2 weken) kun je gaan oogsten. Het gras zo dicht mogelijk bij de wortels afknippen en meteen door een groentepers die sterke vezels aankan (eentje die bijv. sap van wortels kan maken) halen. De pulp die je daarna overhoudt ook persen, dus het maximale sap eruit halen Het grassap daarna drinken. Eventueel vermengen met verse citroen inclusief pulp, pitten en stukjes schil, verse appel inclusief schil en klokhuis en, om te zoeten, honing, ahornsiroop of stevia (geen suiker!!!). Een druppeltje pepermuntolie is ook lekker erin. Overgebleven sap of invriezen of koel bewaren in de ijskast en binnen een week opdrinken.De truc is om halverwege de ene kweekbak de andere alvast te starten zodat je een constante voorraad vers tarwegrassap blijft houden en jezelf dagelijks hiermee dagelijks kunt vitaliseren. Andere graangrassen als rogge, gerst en haver zijn ook uitstekend. De wortels vormen matten samen met de bodem. Deze zijn weer uitstekend te gebruiken als compost, zodat je uiteindelijke ook je eigen mineraalrijke grond maakt.Je kunt dezelfde instructies ook opvolgen en kiezen voor een nog completere bemesting op basis van zeemineralen, namelijk een geconcentreerde zeewateroplossing. Deze wordt in Nederland geleverd door livingfoods.nl in Leeuwarden. Zij leveren ook een goede kwaliteit handpers om sap uit het gras te persen, biologische tarwegraszaadjes en kiemzaadjes en TDS-meters als je goed wil meten met wat voor zoutoplossing je werkt. 2000 ppm werkt goed voor zo'n beetje alle planten. Houd voor kwetsbaardere planten als sla, bloemen en kruiden de helft (1000 ppm) aan en voor heel kwetsbare (orchideeën) zelfs nog minder (700-800 ppm). Kies ook eens voor andere graansoorten (boekweit, spelt, kamut, quinoa). Boekweit levert een soort klaverachtige sla op die met zeemineralen licht ziltig, verrassend sterk en zeer smakelijk is!

Bron: Mike Donkers