Hondsdraf - Glechoma Hederacea

Inhoudsstoffen

1,8-Cineool 6 - 37 ppm, 1-Octen-3-ool 1 - 7 ppm, 1-Octen-3-yl-acetaat 1 - 2 ppm, 3-Octanol 1 - 2 ppm, 3-Octanoon 3 - 16 ppm, Alfa-cadinol 1 - 6 ppm, Alfa-pineen Alfa-terpineol 1 - 7 ppm, Apigenine, Arseen, Aziatisch zuur, Asparigine zuur, Aspartaan zuur, Barium 45 - 89 ppm, Beta-bourboneen 1 - 6 ppm, Beta elemeen 9 - 53 ppm, Beta-pineen 3 - 17 ppm, Beta sitosterol, Borneool 1 - 5 ppm, Bornyl acetaat 1 - 4 ppm, Broom 18 - 19 ppm

Caffe´ne zuur, Calcium 21,000 - 23,000 ppm, Kamfeen 1 - 3 ppm, Chloor 8,000 - 11,000 ppm, Choline, Chroom 3 - 4 ppm, Cis-Ocimeen 9 - 55 ppm, Koper 11 ppm, Elemol 1 - 3 ppm, Epsilon-bulgareen 2 - 11 ppm, Epsilon- muuroleen 1 - 6 ppm, Ferulisch zuur, Gamma- elemeen 1 - 7 ppm, Germacreen-B 14 - 83 ppm, Germacreen-D 20 - 116 ppm, Glechoma furaan, Glechomanolide, Glechomine, Glutamine zuur

Hyperoside, Jodium, IJzer 290 - 500 ppm, Iso furaan germacreen 1 ppm, Iso menthone, Iso pino kamfoon, Iso Quercitine, L-Menthone, L-Pino kamfoon, L-Pulegoon, Lood, Limoneen 1 - 6 ppm, Linalol 1 - 4 ppm, Luteoline, Mangaan 82 - 100 ppm, Mar rubine, Menthol, Molybdeen, Myrceen 3 - 20 ppm, Myrtenal 1 - 1 ppm, Nikkel, Olenool zuur 360 ppm, P-Cumarine zuur

P-Cymeen, Palmitine zuur, Fosfor 2,100 - 3,500 ppm, Kalium 32,000 - 46,000 ppm, Kalium nitraat, Proline, hars, Rosmarijn zuur 25,000 ppm, Rubidium 10 - 11 ppm, Rutine, Sabineen 1 - 9 ppm, Saponine, Strontium 51 - 110 ppm, Barnsteen zuur, Zwavel 3,100 - 3,400 ppm, Looistof, Terpineen-4-ol 1 - 8 ppm, Titaan 24 - 50 ppm, Tyrosine, Ursuline zuur 166 ppm, Valine, Zink 46 - 53 ppm

Informatie

Deze altijd groene plant groeit het beste in de schaduw en wordt ook wel 'kruip door de tuin' genoemd. Hedera betekent klimop en in het engels heet hij ground ivy, grondklimop. Het is een kruipende plant, die zich opricht als hij gaat bloeien. Bij niet te veel zonlicht is hij op zijn mooist. De blauw-paarse bloemen duiden op zenuwen en psyche. Het blad geurt sterk, vooral bij aanraking, en werkt in op het gevoelsleven, ontkrampt en heeft desinfecterende eigenschappen. We geven hondsdraf dan ook aan mensen die in de schaduw leven, de indrukken van het leven niet aankunnen en onopvallend, angstig en wilszwak zijn. Hondsdraf versterkt de wilskracht en het doorzettingsvermogen en versterkt het zenuwstelsel. De plant bevat veel mineralen waaronder calcium en silicium en werkt sterk ontzurend. Een goede begeleider bij zwakke onzelfstandige kinderen. Gebruik de hele plant aan het begin van de bloei, blaadjes over de salade.

Geef Hondsdraf wat voeding en dat mag - al zal dat de puristen wat vreemd overkomen - gewoon een handje of wat kunstmest zijn, omdat juist de ordinaire mengmeststof 12-10-18 (NPK ofwel stikstof (Nitraat) fosfor (Phosphorus) Kalium (potas)) precies die stoffen bevat die de hondsdraf zo bijzonder maken. Het leven kan eenvoudig en mooi zijn.

De Engelse naam Alehoof komt nog uit de Middeleeuwen toen de hondsdraf werd gebruikt om bier (Aal) te klaren, vermoedelijk is het hoge kalkgehalte de reden waarom dit werd gebruikt. Tegenwoordig gebruiken de brouwers in Engeland vislijm (ychti colle) om de zwevende delen en de gist die nog wordt gevormd neer te slaan en vast te houden.


Toepassingen

Hondsdraf komt van nature veel voor vlak bij brandnetels, want ook als je geprikt wordt door de brandnetel helpt het er over heen wrijven met hondsdraf je acuut van de prik af. Maar het komt niet alleen bij brandnetels in de buurt voor. Het komt ook voor vlak bij poeltjes die een kweekvijver voor muggen zijn, echt om je van de jeuk af te helpen dus. Of soms gewoon in het bos, in vormen met grotere en kleinere blaadjes, en als het in bloei staat met prachtige blauw-paarse bloemetjes. Het kruid helpt dus tegen geprik, en is zelf blauw (blauw/paars) van kleur, maar het is vooral een heel geurig plantje. Het is ook een lieflijke plant met lieflijke bloemetjes. Een erg kalmerend kruid bij jeuk (= irritatie). Bovendien is het goed voor de aanmaak van nieuw bloed, en werd het ook wel galbloem of hoefijzertje genoemd.

De bestanddelen zijn keurig verdeeld in concentratie. De stoffen waar de meeste nadelen aan kleven zijn in zeer lage concentraties te vinden, de stoffen die de hondsdraf zo waardevol maken zijn in de hogere regionen te vinden. Het kaliumnitraat dat niet vaak in zo'n concentratie te vinden is, maakt haar oraal gebruikt, zo ideaal voor het losmaken van slijm in de luchtwegen.

Omdat de plant vroeg in het voorjaar is te oogsten, is het een echte smaakmaker voor salades in het voorjaar. Een mild aroma, door het nagenoeg niet overheersen van een van de bestanddelen.

De samentrekkende en huidversterkende werking van de looistoffen is bekend, het maakt de huid weerbaar. Het rozemarijnzuur maakt het hondsdraf opwekkend, de zwavel en het kaliumnitraat zijn in ruime mate voorhanden en die maken het tot een uitstekend badwater tegen jicht en reumatische pijnen.

Kortom een kruid om ruimhartig toe te passen en waarom zou u ze niet op een schaduwplekje in de tuin flink laten woekeren.


Zenuwstelstel
Werkt op de psyche, bij angsten, stress en verdrongen emoties, bij bange kinderen die snel huilen, bij nerveuze klachten als migraine, misselijkheid, kriebelhoest.

Luchtwegen
Voert vocht en slijm af uit de longen, werkt desinfecterend, bij hoest en bronchitis, preventief bij hooikoorts.

Huid
Bij lichte huiduitslag door stress en brandnetel uitslag, bij een loopoor en doofheid door slijtage.

Urinewegen
Pijn in de nierstreek en nierontsteking, stenen worden vergruisd en afgevoerd.


Jicht (badwater, inwendig)
Vastzittend slijm (inwendig)
Astma (inwendig)
Ischias nervosa (uitwendig)
Artritis (uitwendig, inwendig)
Neuralgische pijnen (uitwendig)
Kiespijn (vers kauwen en inwendig)
Bloedarmoede en herstel na verlies. (inwendig)
Chronische en oude wonden herstel (uitwendig)
Nier- en blaasstenen (inwendig)
Reuma (uitwendig)
Geelzucht en andere leverproblemen (inwendig)

Gebruik

Thee: inwendig. Dosering: 5 tot 10 gram op Ż ltr water
Tinctuur: inwendig. Dosering: dosering tot 3 ml zijn mogelijk
Kompressen: uitwendig. Dosering: 10 gram op Ż ltr water
Aftreksel: badwater. Dosering: 20 tot 100 gram


Bezwaren en contra-indicaties
Het aantal bezwarende stoffen is dermate laag dat vrijwel geen contra-indicaties bekend zijn.