Vrouwenmantel
groep: Vrouwenkruid

Inhoudsstoffen

veel looistoffen, bitterstoffen, organische zuren (salicylzuur), saponinen, etherische olie, calcium, silicium (kiezelzuur)

Informatie

Vrouwenmantel (mantel van Freya) ontleent haar naam aan de zachte, fluweelachtige en mantelvormige bladeren die gelijkenis vertonen met de zachte binnenkant van de baarmoeder. Het blad is een verzamelplaats voor dauwdruppels, kleine pareltjes langs de rand en een grote parel in het midden. Dit vocht verzacht de huid en werd vroeger als schoonheidsmiddel gebruikt. De vele ronde vormen laten het zachte en vrouwelijke van deze plant zien. De bloemen zijn heel klein en geel groen van kleur hetgeen verwijst naar de werking op ingewanden: maag, darm, pancreas, milt en vrouwenorganen. Het wortelgestel is onuitroeibaar, dit duidt op een grote weerstand.

De plant is enerzijds geschikt voor het venus type vrouw, lief, zacht, meegaand en altijd vriendelijk, met weinig ik-kracht en slecht voor zichzelf opkomend. Vrouwenmantel helpt de ware aard naar boven halen en geeft meer assertiviteit en daadkracht. Anderzijds ook juist voor de stoere mars vrouw, die te veel wil en te weinig ruimte geeft aan haar emoties. Vrouwenmantel helpt dan haar hardheid te verzachten.


Toepassingen

Organen van de vrouw
Is van invloed op de botdichtheid. Samentrekkend op het onderlichaam. Regulerend en bloedstelpend bij hevige menstruatie (en andere bloedingen, dan wel eerst de oorzaak van de bloedingen nagaan) en stimulerend bij een te zwakke menstruatie. Bij menstruatiepijn en PMS. Maar ook bij allerlei nerveuze aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen tijdens de menopauze. Bij infecties van de baarmoeder en eierstokken, bij witte vloed. Tijdens de bevalling bevordert Vrouwenmantel de vruchtuitdrijving en stelpt het de nabloeding (ook bijvoorbeeld na een operatie aan een verzakking).

Spijsvertering
Bij hypoglykemie wordt de pancreas gekalmeerd, waardoor het bloedsuikergehalte regelmatiger wordt. Ook bij kleine infecties in de mond. Verder bij diarree en keelontsteking.

Huid
Bij zweren, slecht helende wonden, bloedingen en aambeien wordt de Vrouwenmantel uitwendig gebruikt in kompressen en baden.

Je kunt van de bloem (=fijnzinniger) een tintuur maken
Bloemen luchtig onder vloeistof (brandewijn, medicinale alcohol) zetten
Dit mengsel 6 weken in de zon laten staan
Regelmatig de pot draaien

Gebruik

Men gebruikt de hele bloeiende plant, inclusief het zachte blad (oogsten wanneer de dauw is opgedroogd; het oudere blad is hard en vaak al donker verkleurd door omzetting van de in het blad aanwezige looistoffen), het liefst van de Alchemilla vulgaris. Voor de tinctuur wordt de wortel gebruikt, die in de herfst wordt verzameld. Men kan voor de wortel beter de Alchemilla mollis nemen, deze is groter en daarom makkelijker te verwerken. Het kruid zit veel in cosmetica voor een zachtere huid.


Het kruidenvrouwtje vertelt

"Een 62jarige vrouw had een verslapping van de spieren van de anus, waardoor ze een darmverzakking gekregen had, waaraan ze geopereerd is. Later, in de herfst, kreeg ze het weer. Ze had dag en nacht afschuwelijke pijnen die vanuit haar navel tot in haar heupen uitstraalden alsof er een zaag in werd gezet. De artsen in het ziekenhuis weigerden haar opnieuw te opereren omdat het toch niet meer zou helpen. Ik dacht meteen aan het Herderstasje en zei haar dat ze vier koppen Vrouwenmantelthee moest drinken om haar spieren van binnen uit te versterken en dat ze zich bovendien met een tinctuur van het Herderstasje moest inwrijven en 3 maal 10 druppels daarvan per dag in de
Vrouwenmantelthee doen. Omdat het maken van de tinctuur 10 dagen zou duren heb ik haar gezegd dat ze in die tussentijd kompressen van Zweedse kruiden moest nemen. Toch was ik behoorlijk verrast toen die vrouw enige tijd later opbelde om te zeggen dat alle klachten verdwenen waren. De verzakte darm was weer in orde, de spieren werkten weer en de pijnen in haar heupen waren al twee dagen na het gebruik van het Herderstasje totaal verdwenen. Omdat ik zo verbaasd was aan de telefoon, kwam die vrouw twee dagen later naar mij toe om nog eens haar vreugde, maar nu persoonlijk, kenbaar te maken."

"Een vrouw vroeg me om advies vanwege haar liesbreuk. De breuk was ongeveer 10 cm lang en 4 cm breed. Voordat ze het Herderstasje kon gaan gebruiken nam ze op mijn advies kompressen van Zweedse kruiden. Daarna deed ze de tinctuur van het Herderstasje erop en dronk zes weken lang dagelijks vier koppen Vrouwenmantelthee. Omdat ze, als boerin, geen rust kon nemen - het was net oogsttijd - droeg ze tijdens haar werk een korset. Na twaalf dagen had ze nog wel pijn maar was er van de breuk al niets meer te zien. Twee maanden later was ook de pijn verdwenen. De breuk was dus zonder operatie genezen."


Let op
Vrouwenmantel mag absoluut niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.