Berkenblad - Betula Pendula

Informatie

De berk is goed herkenbaar aan haar witte/zilverachtige stam. De berk verschijnt vaak als eerste op voedselarme grond om die zo wat vruchtbaarder te maken. Berkensap is flink suikerhoudend. Maar het blad zelf is niet suikerhoudend en de thee ervan smaakt zelfs bitter.


Toepassingen

Pluk de blaadjes tussen mei en juli, voor de sterkste kracht ervan, spreid ze in dunne lagen uit en droog ze langzaam in het donker. Pluk gewoon van elke boom wat, zodat je een boompje niet kaal plukt. Ook de groene bast, voor eczeem en psoriasis, alsmede het suikerhoudende sap wat tevoorschijn komt als je de bast doorboort in de lente is heel heilzaam, bijv. voor haargroei, maar ik heb er persoonlijk een probleem mee om een boom van zijn bast te ontdoen of er in te boren. In veel bossen wordt de berk, die flink kan woekeren, echter bijna als onkruid gezien, terwijl het een heel elegante boom is!

Dus als je toch een tak af moet zagen van de berk, en het hout insnijdt, druipt het sap eruit, en dat duurt wekenlang. Hou er een fles onder om het op te vangen en gebruik het dan als kuur, het is heel gezond, (maar bevat wel suiker). Hildegard van Bingen schijnt ook iets met de bloemen van de berk te hebben gedaan.

Verse berkenschors, wat makkelijk van de boom bladdert, of gewoon in het bos op de grond ligt, helpt bij reumatische pijn als je het op de pijnlijke plek drukt. En de thee van de schors of het blad zou helpen bij diabetes.

Het kruid is urinedrijvend, zweetdrijvend, antiseptisch, bloedzuiverend en koortswerend en geeft verlichting bij jicht, reumatische pijn/artritis en artrose, psoriasis en blaasontsteking. Langdurig en regelmatig gebruiken! Het vergemakkelijkt dan ook de verwijdering van nierstenen. Het wordt ook ingezet tegen aderverkalking en aderontsteking. En het helpt mensen die vocht vasthouden, waterzucht dus, door het af te drijven.

Gebruik

Thee
40gram gedroogd kruid 10 minuten laten trekken in een liter kokend water. Drie kopjes per dag drinken tussen de maaltijden door, langdurig. (Je kunt dit kruid veilig gedurende lange tijd gebruiken). Ook als voor-of najaarskuur drie weken lang. Het smaakt wat bitter. Eventueel zoeten met honing of stevia, of zelfs het sap van de berk zelf, dat nogal zoet schijnt te zijn.

Eetbaarheid
De jonge blaadjes kunnen in de lente door de sla.