Zalf maken met Bijenwas of Lanoline
Koolzaadolie als basis van het Maceraat
Smeerwortelzalf
Herderstasje en Paardenbloemzalf
Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf

De Kracht van Koolzaadolie voor je Huid
De Kracht van Koolzaadolie voor je Huid


Bijenwas medicinaal

Bijenwas is het materiaal waar de honingbijen hun raten mee opbouwen. Deze raten zijn zeskantige cellen en dienen als kraamkamer en opslagruimte voor bijenvoedsel. De cellen worden desgewenst d.m.v. celdeksels door de bijen dichtgemaakt. De celdeksels van cellen waar honing in wordt opgeslagen maken de bijen luchtdicht d.m.v. puur bijenwas.

Sinds mensenheugenis wordt Bijenwas medicinaal gebruikt, vooral in zalven. Was bevat het huidbeschermende vitamine A. Kauwen op een stukje Bijenwas bevordert de speekselvorming en heeft een reinigende werking. Doordat was een deel Propolis bevat is het ook werkzaam bij kiespijn en bij ontstekingen in mond en keelholte.

Bijenwas wordt veel gebruikt in zalven omdat de consistentie van de zalf erdoor wordt verbeterd en omdat de zalf op het gezicht beter aanvoelt. Bijenwas werkt huidverzachtend. Bijenwas wordt ook gebruikt in lipstick en zetpillen.

Scroll voor verder (medicinale) weetjes over Bijenwas naar beneden.


Recept olie maceraat maken (een olie maceraat is de basis voor je zalf)
Nodig: olie (bijvoorbeeld kokosolie of olie naar jouw voorkeur koudgeperste olijfolie of zonnebloemolie of amandelolie), bloemen / bloesem, bladeren (zomer) en/of schoongemaakte wortels (voor- en najaar), en stengel (kortom: je kunt alle delen van een plant / kruid gebruiken); biologische (bijen)was als je zalf wilt maken.

Kokosolie is onder andere verkrijgbaar bij reformzaken en bij de Toko. Ik kies zelf altijd voor de koudgeperste biologische Koolzaadolie (scroll naar beneden voor informatie over Koolzaadolie), die ik als prima basis van mijn zalven ervaar. Als je voor Kokosolie kiest, let dan op dat je kiest voor koudgeperste biologische: deze ruikt naar kokos (wanneer geur uit kokosolie is gehaald kun je er bijna zeker van zijn dat de olie is behandeld met chemicaliën). Kokosolie is harder bij kamertemperatuur en vloeibaar bij warm weer. Vandaar dat zowel de naam olie als zalf wordt gebruikt. Let erop dat kokos beneden een temperatuur van ongeveer 17graden echt hard is en niet zo gemakkelijk smeerbaar: dan beetje uit potje halen en zacht laten worden in je handpalm.

Snijdt het kruid en/of de wortel in dunne plakjes en doe meteen in de schaal of pot met olie (in geval van Smeerwortel, omdat de wortel verkleurt, zodra hij in contact komt met zuurstof. Vandaar direct onder de olie doen. Voeg eventueel olie toe naar mate je meer wortel snijdt en in de schaal of pot doet). Uiteindelijk moeten alle stukjes kruid goed onder de olie staan. Als je bladeren gebruikt, zet je deze onder de olie. Het kan nodig zijn om bladeren wat te drogen, zoals het blad van Brandnetel voordat je het gebruikt.

Vul nu een pannetje met zo'n 2-3cm water en hang daar de schaal of pot met het kruid en olie in. Let op dat de schaal of pot het water niet raakt. Verwarm nu au bain mari . Zet de pan op het laagste pitje en laat een paar uur pruttelen op zo'n (60) 70 tot 80 graden. Over hoe lang het kruid in de warmte in de olie moet trekken zijn de meningen nogal verdeeld. Dat varieert tussen de 3 en 21 uur. Je hoeft de pan niet aaneengesloten op het vuur te zetten. Je kunt er voor kiezen dagelijks bijvoorbeeld 2 uur te laten pruttelen.

Wanneer het gas uit is, leg dan een deksel op de schaal of doek over de pot heen zodat het vocht uit de plant wel kan ontsnappen, maar er geen stof in kan vallen. Roer af en toe om met een houten lepel. Het herhaaldelijk opwarmen en afkoelen, zorgt ervoor dat alle werkbare inhoudsstoffen afgegeven worden aan de olie.

Wanneer je denkt dat het klaar is, zeef dan de vloeistof. Knijp de laatste restjes olie uit de wortel. Of gebruik de bolle kant van een lepel om de olie uit de plant door de zeef te drukken. Zeef daarna door een fijne zeef of doek.

Je kunt de macreaat als toepassing gebruiken of van het maceraat een zalf maken. Net wat je fijn vindt in gebruik. Je kunt voor de geur een paar druppels etherische olie toevoegen, bijvoorbeeld Lavendel olie of Melisse. Ik gebruik ook graag Bergamot olie. Voeg de etherische olie op het allerlaatste moment toe, zodat deze niet vervliegt door de warmte. Let erop dat je etherische olie gebruikt, want een synthetische variant is niet goed voor je huid.

Doe de maceraat van kokosolie in potjes. Kokosolie gaat vanzelf stollen wanneer het afkoelt. Andere olie blijft vloeibaar: daarom kun je deze het best in flesjes gieten.


Voor het maken van zalf ga je als volgt te werk
(Scroll naar beneden voor uitleg hoe je een zalf of liever balsem maakt van Lanoline.)
Rasp de biologische (bijen)was of gebruik pastilles. Je hebt 10% (bijen)was nodig op het totaal gewicht van de maceraat (dus 1 liter maceraat betekent dat je 100gram (bijen)was nodig hebt). Verwarm de maceraat weer au bain mari. Voeg de (bijen)was toe. Niet alles in 1keer, houdt wat (bijen)was achter en check tussendoor of de zalf stevig genoeg is door een druppeltje zalf op een bordje te doen en goed te laten afkoelen. Voeg eventueel meer (bijen)was toe totdat je een stevige zalf hebt.

Je kunt nu etherische olie toevoegen: bijvoorbeeld Lavendel, Melisse, of Bergamot olie. Gebruik geen synthetische variant, want die kan je huid irriteren. Doe de zalf in potjes. Voeg de etherische olie op het allerlaatste moment toe, zodat deze niet vervliegt door de warmte.


Bewaren
Bewaar zowel de maceraat als de zalf op een koele donkere plek. Zowel de maceraat als zalf blijft jaren houdbaar, maar de werking van het kruid zal langzaam afnemen.














Ik bestel de Bijenwas via Ebay bij Biene24.de.


Smeerwortelzalf
Ga voor toepassing van Smeerwortelzalf naar de pagina 'Smeerwortel' onder het menu 'Kruid'.

Aan de Smeerwortelzalf voeg ik naast de Smeerwortel en Bijenwas ook etherische Bergamot olie toe. Ik doe dat op het allerlaatste moment voordat ik de zalf ik potjes giet, zodat de etherische olie door de warmte niet vervliegt.

Smeerwortelzalf is gelig van kleur.

Smeerwortelzalf is gelig van kleur
Smeerwortelzalf is gelig van kleur

















Herderstasje en Paardenbloemzalf
Ga voor toepassing van Herderstasje en Paardenbloemzalf naar de pagina 'Herderstasje' en 'Paardenbloem' onder het menu 'Kruid'.

Aan de Herderstasje en Paardenbloemzalf voeg ik naast het hele Herderstasje kruid (bloem, stengel, blad, en wortel) en het hele Paardenbloem kruid (bloem, stengel, blad, en wortel), en Bijenwas ook etherische Melisse olie toe. Ik doe dat op het allerlaatste moment voordat ik de zalf in potjes giet, zodat de etherische olie door de warmte niet vervliegt.

Herderstasje en Paardenbloemzalf is helder lichtgroen van kleur en ruikt naar plant. Nadat de zalf is ingetrokken, ruikt de zalf meer naar Bijenwas (Honing en Pollen) en de etherische olie Melisse.

Herderstasje en Paardenbloemzalf is helder lichtgroen van kleur
Herderstasje en Paardenbloemzalf is helder lichtgroen van kleur













Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf
Ga voor toepassing van Brandnetel, Duizendblad, en Melisse naar de pagina 'Brandnetel' en 'Duizendblad' en 'Melisse' onder het menu 'Kruid'.

Aan de Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf voeg ik naast het Brandnetelblad (wat ik eerst wat heb laten indrogen, omdat het blad veel water bevat) en het Duizendblad en blad van de Melisseplant, en Bijenwas ook etherische Melisse olie toe. Ik doe dat op het allerlaatste moment voordat ik de zalf in potjes giet, zodat de etherische olie door de warmte niet vervliegt.

Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf is wat donkerder groen van kleur en ruikt naar plant. Nadat de zalf is ingetrokken, ruikt de zalf meer naar Bijenwas (Honing en Pollen) en de etherische olie Melisse.

Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf is donderder groen van kleur
Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf is donderder groen van kleur


















Koolzaadolie
Koolzaadolie, ook wel Canola-olie genoemd, wordt gewonnen uit Koolzaad (Brassica Napus). Dit is een tweejarige plant uit de kruisbloemenfamilie. Koolzaadolie is al langer bekend, maar wordt nog niet zo lang ingezet als voedingsmiddel in de keuken.

Koolzaad en Raapzaad lijken veel op elkaar. De verschillen zitten in de bloeitijd en de plaats van de bloemen op de steel. Daarnaast is Koolzaad in staat zichzelf te bestuiven.

Koolzaadolie is in elke supermarkt verkrijgbaar. Vaak gaat het hierbij om de genetisch gemanipuleerde vorm. Daarnaast is de olie vaak sterk verhit geweest. Hierdoor gaan de essentiële voedingsstoffen verloren. Er is ook biologische, koudgeperste olie te koop. Deze vind je online en bij biologische winkels. Koudgeperste olie verdient de voorkeur boven de gangbare (geraffineerde) olie. De smaak is mild en neutraal en kan dus op tal van manieren worden ingezet.

De kracht van Koolzaadolie voor je huid
Een goede dagelijkse verzorging is belangrijk voor een mooie en gezonde huid. Koolzaad bevat van nature een hoge concentratie Vitamine A, E en K, en waardevolle antioxidanten, die de huid beschermen en op natuurlijke wijze verzorgen en herstellen.

Ik vind Koolzaadolie een prettige en goede basis voor mijn zalven. Daarnaast gebruik ik Koolzaadolie als basis voor de Massage olie van mijn Massage aanbod. Het bevat weinig verzadigde vetzuren (6,6g), enkelvoudig onverzadigde vetzuren (59,5g), meervoudig onverzadigde vetzuren (29,4g), Omega 6 ook wel Linolzuur genoemd (19,8g), Omega 3 (9,7g), Cholesterol (1,8mg), Vitamine A en E (18,9mg), en Vitamine K (112,5ug). De verhouding Omega 3 en Omega 6 (remt de aanmaak van cholesterol en versterkt je immuunsysteem, maar teveel werkt mogelijk juist ontstekingsbevorderend en remt werking van insuline) is 1:2. De balans tussen Omega 3 en Omega 6 is dus belangrijk en deze balans is in Koolzaadolie van nature juist prima.


Gebruik bij voorkeur koudgeperste biologische Koolzaadolie
Gebruik bij voorkeur koudgeperste biologische Koolzaadolie
Koolzaadveld
Koolzaadveld














Weetjes over het (medicinale) gebruik van Bijenwas
Bijenwas werd al in het stenen tijdperk gebruikt om om gaatjes in het gebit te vullen. Bijenwas was namelijk zacht genoeg om in een kies te drukken, maar na het stollen uiteindelijk ook hard genoeg om ermee te kunnen eten.

Ook in de scheepvaart werd veel Bijenwas gebruikt. Vooral vikingen waren een groot liefhebber van Bijenwas. Zij gebruikten de was om kieren en gaten in hun houten schepen te dichten.

In de middeleeuwen werd ontdekt dat je van Bijenwas kaarsen kunt maken. Voorheen werden kaarsen voornamelijk gemaakt van dierlijk vet. Kaarsen van Bijenwas waren geliefd doordat de geur aangenamer was dan de kaarsen van dierlijk vet. Kaarsen van Bijenwas zag je in de middeleeuwen alleen bij rijke gezinnen en in kerken omdat ze erg prijzig waren.

Bijenwas heeft net zoals honing vele voordelen voor onze haar en huid. Bijenwas bevat namelijk hydraterende componenten zoals vitamine A. Deze componenten zorgen ervoor dat je huid het vocht vasthoudt, waardoor je huid jong en stevig blijft.

Bovendien bevat Bijenwas ontstekingsremmende eigenschappen, die de geïrriteerde en rode huid kalmeert. Zo helpt het bijvoorbeeld ook tegen puistjes en mee-eters. Dit komt doordat Bijenwas in staat is de huid te voeden en te hydrateren zonder de poriën te verstoppen. Bovendien heeft Bijenwas antibacteriële eigenschappen waardoor de huid goed wordt verzorgd. Om onder andere deze redenen wordt Bijenwas vaak toegevoegd aan huidverzorgingsproducten.

Bijenwas helpt ook tegen irriterende stoffen van buitenaf. Het werkt als een soort beschermingslaagje als het op de huid wordt aangebracht. Bij extreme weersomstandigheden kan Bijenwas je huid dus extra beschermen.

Ook voor het haar kent Bijenwas vele voordelen. De esters, vetzuren en Vitamine A in de Bijenwas bieden namelijk ontstekingsremmende eigenschappen die de hoofdhuid en haarzakjes diep voeden. Hierdoor kan Bijenwas haargroei bevorderen. Maar Bijenwas kan ook haaruitval voorkomen. Dit komt doordat Bijenwas vocht in het haar weet vast te houden en het haar voedt. Het is dus een ideale moisturizer voor je haar.

De smelttemperatuur van Bijenwas is 60 tot 65 °C. Omdat Bijenwas een natuurproduct is, is dit een smelttraject, geen smeltpunt. Al vanaf 40 °C is Bijenwas zacht en kneedbaar.


Wat is het verschil tussen witte en gele Bijenwas?
Er bestaan verschillende kleuren Bijenwas. De twee meest voorkomende kleuren zijn witte Bijenwas (Cera alba) en gele Bijenwas (Cera flava). Waarom de kleur verschilt is heel makkelijk te verklaren.

In eerste instantie is Bijenwas kleurloos. Bijenwas is namelijk doorzichtig wanneer het uit het lichaampje van de bij komt. Maar daarna voegen bijen pollen en propolis aan de Bijenwas toe waardoor het een gele tot goudbruine kleur krijgt. Propolis is een stof gemaakt door bijen uit knoppen en sap van planten en bomen.

Om witte Bijenwas te maken wordt de gelige Bijenwas gezuiverd en gebleekt. Het bleken van Bijenwas kan op een paar verschillende manieren.


Hoe weet je dat Bijenwas zuiver is?
Doordat het aantal imkers afneemt is het steeds moeilijker om aan zuivere Bijenwas te komen. Om sneller en makkelijker Bijenwas te maken wordt zuivere Bijenwas soms met kunstwas (paraffine) gemengd. Zuivere Bijenwas kun je op de onderstaande manieren onderscheiden van niet zuivere Bijenwas.
- Geur: zuivere Bijenwas heeft een typische geur. De geur is niet heel sterk, maar heeft een licht zoete geur en vaag iets weg van honing.
- Breukvlak: ook op de manier waarop een Bijenwasblok breekt kun je zien of deze zuiver is. Zuivere Bijenwas heeft een breukvlak dat niet haaks is aan het oppervlak. De breuk van zuivere Bijenwas is eerder schuin en een beetje 'doffig'. Als een gebroken Bijenwasblok glanst kan het een teken zijn dat het paraffine bevat.


Lanoline
Je kunt een zalf of liever in dit geval een balsem maken van Lanoline. Lanoline is wolvet van schapenwol. Lanoline neemt 25% vocht op: het is dus ideaal voor het opnemen van Kruiden tincturen. Een tinctuur maak je door het gehele kruid of de bloemetjes onder een goede alcohol 70%, bijvoorbeeld Vodka, 6 weken in de zon te laten staan: let erop dat het gehele kruid of de bloemetjes helemaal onder de alcohol staan. Daarna zeven en in pipetflesjes doen.

Lanoline is zeer stevig en moet voordat je de tinctuur kunt toevoegen GOED geroerd worden, zodat het zacht wordt. De kleur van de Lanoline verandert tijdens het roeren (beetje mayonaise geel). Tinctuur in kleine beetjes tegelijk bij de Lanoline doen en goed doorroeren. Het duurt even voordat de tinctuur opgenomen is door de Lanoline. Let op dat je niet meer dan 25% tinctuur op de hoeveelheid Lanoline toevoegt, want de Lanoline neemt niet meer vocht op en dan is je zalf / balsem te vochtig. Nadat je de tinctuur toegevoegd hebt, kun je de substantie in tubes of potjes doen. Hoewel tubes heel schoon werken (je komt met je vingers niet in aanraking met de zalf / balsem) geef ik zelf de voorkeur aan potjes.

Lanoline wordt niet VERWARMD: daardoor blijft etherische olie, die je toevoegt volledig in de Lanoline en vervliegt niet.