Hoe voorkom je droogte in je (moes)tuin

Create a raised bed of woody debris that gets covered in soil
Create a raised bed of woody debris that gets covered in soil


De droogte eist meer en meer haar tol
Tijdens de fietstocht gister (20 Juli 2018) zag ik meer en meer struiken en nu ook bomen die al volop in de 'herfst' zijn. Maar niet vanuit hun natuurlijke cyclus, maar vanuit een water tekort.

Afgelopen week waterde ik mijn tuin en het gras. Ik water al weken, en toch verdorren een aantal planten. Afgelopen week zag ik ineens waardoor: ik zit hier op zandgrond en het water blijft OP het zand liggen en wordt niet door de aarde opgenomen, maar VERDAMPT. Ik denk dus de wortels van de planten te voorzien van vocht, maar het water komt daar nooit want is alweer verdampt.


Je moestuinplanten bewateren
Als je jouw moestuin planten moet bewateren, omdat ze dorstig zijn (check het blad: bij droogte gaat het blad slap hangen en wordt geel), doe dat dan in de vroege morgen voor zonsopgang als de aarde nog niet is opgewarmd!

Tuinders die een HELE DAG water geven, is vanzelfsprekend ook ok: als je een hele dag water geeft vanaf 's morgens vroeg heeft de aarde geen kans om zoveel op te warmen. Water geven nadat de zon de hele dag de aarde verwarmd heeft, is dodelijk voor je planten.

Kortom: geef je moestuinplanten voor zonsopgang of na zonsondergang water. Overdag kan in nood en dan aan de wortels, maar nooit op het blad vanwege verbrandingsgevaar van blad (en dus ook niet bij hoge temperaturen om reden die hierboven vermeld staat).

Een fruitteler geeft overdag water, omdat de temperatuur tussen de bomen al gauw kan oplopen tot 40graden Celsius: vandaar dat een fruitteler overdag verkoelt en dat dan gedurende de hele dag anders verbrandt het blad.


Van kraanwater regenwater maken
Geef bij voorkeur water van regenwater dat je opgevangen hebt. Als het tijden niet regent, ben je daar snel doorheen. Je kunt van kraanwater regenwater maken door dag te laten staan / rusten: vul dus vandaag emmers met kraanwater, die je morgen aan je planten geeft.

Kraanwater is voor zowel ons mensen áls planten niet goed, maar je moet wat. Op kraanwater overleven planten, op regenwater groeien ze ook. Het is het chloor in het kraanwater dat niet goed is. Daarnaast zitten we met het pesticide en medicijnen probleem in het kraanwater. (Regenwater is ook niet schoon!)


Water vasthouden
Op een aantal plaatsen in mijn moestuin heb ik zogenaamde 'hügelkultur' toegepast en bij voorkeur dek ik de 'blote' aarde af met mulch (gemaaid gras en/of bladeren of stro en ik 'chop and drop' de 'onkruiden'), waardoor de aarde minder opwarmt en water vastgehouden wordt, maar zelfs daar is er nu droogte.


Permacultuur toepassen in je moestuin
Op sommige plaatsen in mijn moestuin heb ik de inzichten vanuit permacultuur kunnen toepassen met betrekking tot waar plant je wat, zodat fruit- en notenbomen schaduw bieden aan andere planten. Daar waar ik deze principes (nog) niet heb kunnen toepassen, wordt mijn moestuin heel heet tijdens warme zomerse dagen. Het verschil is heel goed zichtbaar. Breng dus schaduw aan in je moestuin daar waar je kunt: je planten zijn er blij mee.


Drinkbakken voor bijen
Denk er ook aan drinkbakken of -schaaltjes neer te zetten voor bijen en andere insecten, en vogels. Leg stenen en steentjes, en/of knikkers, in de drinkbak of het -schaaltje, zodat bijen veilig kunnen drinken. Bijen kunnen ook veilig drinken bij de waterdruppels die achterblijven op het blad van je planten nadat je water gegeven hebt.






















Voldoende drinken
Realiseer je dat wij mensen voor meer dan 80% uit water bestaan: ook ons bloed. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt maar let wel op wat je drinkt (een alcohol en koffie, want dat voert vocht juist uit je lichaam) en voeg wat Keltisch Zeezout toe wat het vocht goed vasthoudt. Verder komt de samenstelling van Keltisch Zeezout voor een belangrijk deel overeen met de samenstelling van je bloedplasma.