Tanden poetsenTandenpoetsen is onnodig (als dit noodzakelijk geweest zou zijn, zouden er wel tandenborstels aan bomen groeien). Wel is het raadzaam de mond te spoelen met water na iedere maaltijd en tussendoortjes. Vooral als je zure voeding of dranken hebt gebruikt. Zure dranken drinken met een rietje belast de tanden niet.

Je kunt je tanden poetsen met kokosolie of groene klei waaraan je, voor een frisse adem, druppels etherische Pepermuntolie (gebruik geen pepermunt als je homeopathische middelen gebruikt) toevoegt. Of voeg etherische Kruidnagelolie toe: dat helpt bij tandvleesontsteking en kiespijn.

Daarnaast kun je je mond regelmatig spoelen met natriumbicarbonaat (baking soda). Of poetsen met baking soda. De samenstelling van natriumbicarbonaat benadert voor een belangrijk deel de samenstelling van jouw speeksel. Natriumbicarbonaat draagt bij aan een goede mondflora.

Natriumbicarbonaat is te koop bij een Turkse supermarkt. In Turkse supermarkten vind je sowieso meer zuivere basis voedingsmiddelen dan in een natuurwinkel (blijf alert op toevoegingen en E-nummers).

Ook kun je je tanden poetsen met Keltisch Zeezout.

Gebruik vooral geen tandpasta waaraan fluoride is toegevoegd!


Flossen
Belangrijker dan poetsen, is flossen. Met spoelen én poetsen, kom je niet tussen je tanden: vooral niet als je tanden dichter op elkaar staan. Flossen met zijdedraad is dan een optie. Let op dat je puur tandflosdraad koopt zonder toevoegingen.


Tandvleesontsteking kun je als volgt behandelen
- ieder uur spoelen met zout wateroplossing (sole van Keltisch Zeezout)
- 2x per dag met natuurzuivere kokosolie 10min je mond spoelen
- paar druppeltjes etherische Kruidnagelolie op de zere plek: let op, want Kruidnagelolie is heel krachtig
- spoelen met st. Jansolie (Johannesolie): als het ware kauwen gedurende 10-15min
- spoelen met natriumbicarbonaat (baking soda) en naspoelen met biologische appelazijn (die je prima zelf kunt maken)