Hoe ontstaan Griep en Verkoudheid

Gure weersomstandigheden, onvolwaardig voedsel, veel binnen zitten en stress zijn voorwaarden om griep of verkoudheid op te lopen. Maar gelukkig kunnen we onder het mom: 'beter voorkomen dan genezen' griep en verkoudheid ver van ons houden. Het toverwoord is WEERSTAND. Ik zal hier daarom uitgebreid stilstaan bij manieren om onze weerstand op natuurlijke wijze te verhogen.

Er bestaat veel verwarring over de begrippen griep en verkoudheid. Erg verwonderlijk is dat echter niet. Hoewel de oorzaak verschillend is, zijn de klachten veelal gelijk.

Griep is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen, in de spieren en soms ook in de darmen. Het wordt veroorzaakt door verminderde weerstand. Bij griep is warmte (vooral warme voeten) belangrijk. Griep wordt veroorzaakt door een virus (toevoeging Mascha: het bestaan van virussen is nog nooit aangetoond). Virussen (toevoeging Mascha: het bestaan van virussen is nog nooit aangetoond) zijn parasieten, ze hebben cellen van een levend organisme nodig om zich te vermeerderen. Virale infectiekenmerken zijn waterige heldere afscheidingen. De opvallendste verschijnselen zijn hoofdpijn, keelpijn, koorts, spierpijn, en vermoeidheid. De nek is vaak stijf en pijnlijk en de koorts kan wel tot boven de 40 graden Celsius oplopen. Een flinke griep houd je minstens een week onder de pannen.

Verkoudheid is veelal een bacteriŽle infectie en is een mildere en kortere aandoening. Ook hier last van keelpijn (rauwe keel en hoesten), hoofdpijn en soms koorts, maar vooral last van de neus (verstopte of lopende neus en niezen). Echt ziek ben je vaak niet, maar fit is anders. Je hebt een duf hoofd, bent hangerig en dus meestal erg passief.

Virussen en bacteriŽn zijn micro-organismen, die meestal de oorzaak zijn van infectieziekten zoals griep en verkoudheid. De virussen, die griep veroorzaken zijn parasieten. Ze hebben levende organismen nodig om zich te vermeerderen. Bij verkoudheid spelen zowel virussen als bacteriŽn een belangrijke rol. BacteriŽn kunnen namelijk niet veel uitrichten zolang het slijmvlies niet is aangetast en dit wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Niet alle bacteriŽn zijn schadelijk, en bacteriŽn als de Staphylococcus aureus bevolken vele neuzen en produceren een vetzuur dat andere bacteriŽn doodt. Stof en micro-organismen blijven in het slijmvlies vastzitten. Kleinere deeltjes maken een kans te passeren en zelfs in de longen terecht te komen. De meeste bacteriŽn blijven in de neus wel steken, maar de honderdmaal kleinere virussen die meestal zwevend in de lucht voorkomen, kunnen doorgaans dieper in de keel komen.