Recepten

Tofu met tijm in sinaasappelsaus

IngrediŽnten
  • vier schijfjes tofu
  • 4 el boter of olijfolie
  • 1/2 tl tijm
  • 2 dl sinaasappelsap
  • 1 (bio) sinaasappel
  • peper, zout, bloem
Handelingen
Bestrooi de tofu met zout, peper, en evenveel bloem. Bak in boter of olie en voeg tijm toe tijdens het bakken. Voeg de sinaasappelsap toe en laat even sudderen. Serveer de saus gegarneerd met gedraaide sinaasappelschijfjes en rasp van schil.


Wortelsalade

IngrediŽnten
  • wortelen
  • olie
  • balsamico azijn
  • maple siroop
  • appel
  • sinaasappelschil
  • rozijnen
  • gember
Handelingen
Rasp de wortelen. Voeg olie, appel, rozijnen, en gember toe aan de geraspte wortelen. Kook de balsamico azijn en de maple siroop in tot een stroperige massa. Garneer de geraspte wortelen met de sinaasappelschil en de stroperige massa.


Rijstwafels

IngrediŽnten
  • rijstwafels
  • ramanas (goed voor lever en luchtwegen) of rettich
  • bruine suiker
Handelingen
Hol de ramanas uit. Voeg bruine suiker toe. Beleg de rijstwafels hiermee.


Vlierbessenport

IngrediŽnten
  • 2 delen vlierbessen (ingevroren met takjes en al)
  • 1 deel port (of brandewijn)
  • kaneel
  • gember
  • sinaasappelschil
  • kruidnagel
  • schone flessen
Handelingen
Ontdoe de ingevroren vlierbessen met een vork van de takjes (haal de eventueel groene, onrijpe bessen eruit) en doe ze in een kookpan. Voeg een kleine hoeveelheid water toe (ongeveer 200cc op een volle pan vlierbessen). Breng dit aan de kook. Laat niet doorkoken, maar zo'n 15 min. pruttelen. Druk de vlierbessen door een zeef (je kunt ook neteldoek gebruiken) en vang het sap op. Voeg daarna 1 deel port toe aan het vlierbessensap. Voeg toe: kaneel naar smaak, gember, sinaasappelschil, kruidnagel. Laat dit mengsel 1 nacht staan om in te trekken. Vul de schone flessen met de vlierbessenport.

Drink elke avond een glaasje. Vlierbessen ontzuren en werken weerstand verhogend.


Dennensiroop

IngrediŽnten
  • dennenknoppen
  • ahornsiroop of bruine suiker (of rietsuiker)
Handelingen
Pluk de dennenknoppen. Laat ze op een warme plek trekken in suikerwater of in de ahornsiroop.

Je kunt op deze manier ook saliesiroop maken.

Deze siropen zijn antiviraal en antibacterieel.


Smoothie

IngrediŽnten
  • peer (biologisch), of appel, of sinaasappel, of banaan
  • 1 koffielepel vlozaad
  • 1 eetlepel lijnzaadolie
  • biogarde of kwark (of yoghurt)
  • water
  • peterselie
Handelingen
Doe het water, de biogarde, en de lijnzaadolie in de blender. Voeg toe: de peer, vlozaad, en de peterselie. Blender dit geheel tot een heerlijke smoothie.

De vezels halen de triglycerines in je bloed omlaag en daardoor het cholestorol.

Pectine (uit de vrucht) wordt ook gebruikt in hoestsnoepjes, omdat het de bovenste luchtwegen met een laagje bedekt en het kriebelen tegengaat.


Aangepast Budwig-papje

IngrediŽnten
  • Biogarde kwark of biogarde of Vifit-yoghurt (in ieder geval iets met lactobacillen, dit zijn bacteriŽn die zorgen voor een goede darmflora
  • eventueel mengen met soja-yoghurt en eventueel met vruchten (bijvoorbeeld gedroogde abrikozen uit AustraliŽ) en noten (walnoten) of zaden (zonnepitten)
  • 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst!)
  • 1 eetlepel lecithine granulaat (korrels - dit bindt zich aan de olie)
  • 1-3 eetlepels boekweitvlokken, fijne havervlokken of muesli - evt. voorgeweekt in water
  • 1 capsule vitamine E 400 I.E. erbij innemen (dit beschermt de lijnzaadolie)
Handelingen
Vermeng alles met elkaar.

Je kunt de havervlokken, zonnepitten (hierin zitten triglyceriden), en de walnoten eventueel eerst roosteren.

Lecithine is een mengsel van glycolipiden, triglyceriden, en fosfolipiden. Je lichaam maakt voldoende lecithine aan. Maar bij extra inname verbetert het o.a. de impulsoverdracht tussen zenuwcellen, het helpt vet en cholesterol in het lichaam af te breken, werkt goed bij een hoge bloeddruk.