Oestrogeen en de menopauze

Evolutie van oestrogeen tijdens de cyclus van een vrouw
Oestrogeen is het belangrijkste hormoon dat vrouwelijke cyclus regelt. De pubertijd begint bij de jonge vrouw wanneer de productie van oestrogeen in haar eierstokken stijgt. Het oestrogeengehalte blijft ongeveer hetzelfde gedurende 25 jaar, daarna zal het voortdurend verminderen. Omdat het aantal eitjes dat rijpt vermindert naarmate een vrouw ouder wordt, zal de vorming van oestrogeen ook verminderen, en de cycli worden dan onregelmatig. Het lichaam probeert dit tegen te gaan door twee andere hormonen te vormen in de hypofyse. Het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteÔniserend hormoon (LH) worden aangemaakt om de oestrogeenproductie te ondersteunen. Nochtans zal de vermindering van de oestrogeensynthese voortduren. Door de verhoging van de afscheiding van FSH en LH, krijgt men de gekende symptomen van de menopauze zoals opvliegers en nachtzweten.


Functies van oestrogeen
Oestrogeen komt ook in andere lichaamsfuncties voor. Oestrogeen speelt een rol bij de huidspanning. Oestrogeen stabiliseert en maakt de botstructuur sterker, beschermt ons tegen arteriosclerose en heeft een belangrijk effect op de bloedvaten. Wegens het verminderde gehalte aan oestrogeen, zal de afscheiding van water en zouten langs de huid verhogen waardoor de huid verslapt. De afbraak van de botsubstantie versnelt aanzienlijk, het cholesterolgehalte stijgt en de bloedvaten verliezen hun elasticiteit.


De Hormonale Therapie

Waarschuwing:
Het zal duidelijk zijn dat ikzelf geen voorstander ben van de hormonale therapie, omdat hierbij gebruik gemaakt wordt van chemische oestrogenen (niet lichaamseigen). Plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen, zoals in rode klaver) zijn lichaamseigen en kennen niet de bijwerkingen zoals de chemische.


Ikzelf ben een groot voorstander van kruiden, zoals rode klaver, plukken in de vrije natuur en deze gebruiken in plaats van voedingssupplementen. Je kunt van rode klaver thee trekken.


Kijk voor meer informatie over de hormonale therapie en de gevaren op de pagina Hormoontherapie.

Vrouwen die geen oestrogeen op voorschrift wensen kunnen isoflavonen supplementen gebruiken voor het onder controle houden van hun symptomen en de risicofactoren van de menopauze. Er zijn geen wetenschappelijke studies die aantonen dat een behandeling met isoflavonen dezelfde potentiŽle gevaren heeft als een behandeling met oestrogeen.

Ik raad eenieder aan om zichzelf goed te informeren alvorens te kiezen voor de hormonale therapie.


Vanwege de volledigheid aan informatie bied ik je onderstaande aan
Tijdens de vruchtbare periode wordt de vrouw beschermd door haar eigen oestrogeenproductie tegen osteoporose, hart- en vaatziekten. Wanneer het oestrogeenproductie daalt, vermindert ook de bescherming tegen deze ziekten. Vrouwen krijgen dan ook last van slapeloosheid, opvliegers, vaginale droogheid en urinaire problemen.

Dit is de reden waarom artsen de neiging hebben om als therapie hormonale producten voor te schrijven. Het is voldoende bewezen dat een oestrogeenbehandeling de beste oplossing is om deze problemen te verhelpen. Dat de oestrogeenbehandeling ook beschermt tegen dementie en hart- en vaatziekten is nog onvoldoende bewezen.

Door het innemen van een hoge dosis oestrogeen voor een periode langer dan vijf jaar, neemt de kans op borstkanker in zeer beperkte mate toe. In 2003 oordeelde het Europese Geneesmiddelenagentschap dat het toedienen van oestrogeen niet meer aanbevolen moest worden in de preventie van osteoporose. De Internationale Menopause Society vindt deze beslissing dan weer onterecht en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid van vrouwen in de menopauze.

Ikzelf ben absoluut geen voorstander van de hormonale therapie en hierboven heb ik beschreven waarom niet. Je kunt thee van rode klaver drinken.