Gewicht(sregulatie)

De belangrijkste vetopslag-hormonen zijn insuline en cortisol.

Als je deze hormonen niet in balans gaat brengen is het onmogelijk om af te vallen. Dat is de reden waarom veel mensen niet kunnen afvallen, ondanks dat ze voor hun gevoel alles hebben geprobeerd.

Hormonen bepalen de plaats waar je op je lichaam het meeste vet opslaat. Als je plaatselijk vet wilt verbranden, dan zul je het hormoon wat is verbonden met jouw probleemzone (de plaats waar je het vet er af wilt), in balans moeten brengen.

Je 'lovehandles', hoeveel vet je hebt op je heupen, staan in direct verbrand met het insuline.
Hoeveel buikvet je hebt staat in direct verband met hoeveel cortisol (stress-hormonen) je lichaam aanmaakt (je lichaam kan dit aanmaken zonder dat je het door hebt, stresshormonen worden voor veel verschillende redenen aangemaakt) en buikvet staat tevens in indirect verband met insuline.
Of je vet kunt verliezen en hoe snel dat gaat, staat in direct verband met je schildklier-functie en schildklierhormonen.
Hoeveel vet je hebt op benen en billen staat in direct verband met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogenen.

Je kunt over deze hormonen leren, hun werking en hoe je ze op een natuurlijke manier (door middel van je voeding en levensstijl) in balans kunt brengen.

Je ideale gewicht bereiken en behouden komt neer op het in balans brengen van je hormoonhuishouding.

Dit doe je door:
- Je insuline-gevoeligheid te verbeteren zodat je lichaam minder vetopslag-hormonen hoeft aan te maken
- Je omgang met stress te verbeteren
- Je koolhydraat-tolerantie te vergroten
- Blijvend je stofwisseling te verhogen
- Je schildklier weer beter in balans te brengen
- Je slaap te verbeteren
- Je immuunsysteem te verbeteren
- Je zuur-base balans te verbeteren
- Je natuurlijke groeihormoon productie te optimaliseren
- Je lever-functie te verbeteren


Calorieën, de oorzaak van overgewicht en hoe af te vallen
Om jouw lichaam te optimaliseren, dien je jouw levensstijl op drie vlakken aan te pakken: lichaamsbeweging, voeding en motivatie. Ongetwijfeld ben je ondertussen al een expert inzake diëten, maar al deze kennis dient ook in de praktijk te worden omgezet eer je enig resultaat kan bereiken.

Calorieën
Zoals je wellicht hebt opgemerkt, baseren de meeste diëten zich op hoeveel calorieën je al dan niet verbruikt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe slecht het is jouw eetpatroon aan te passen aan jouw calorie-inname. Calorieën die je consumeert door eiwitten te consumeren, gaan niet dezelfde invloed hebben op pakweg de calorieën die je binnenkrijgt als je koolhydraten of vetten consumeert. Bovendien zal jouw lichaam op een unieke wijze op de calorieën reageren – en daar houden de meeste diëten totaal geen rekening mee. Afslanken is geen logische optelsom van calorie consumptie en calorie verbruik! Als je 1.000 calorieën consumeert en je verbrandt er 1.200, wil dit niet zeggen dat je 200 calorieën bent ‘afgevallen’.


Oorzaken van overgewicht
Er zijn twee hoofdoorzaken waarom mensen zwaarlijvig zijn, namelijk de hormonen: insuline en cortisol.

Insuline
Ieder lichaam maakt van nature insuline aan. De taak van lichaam-insuline is tweevoudig, het slaat zowel suikers als vetten op in cellen. Hoe meer insuline je lichaam aanmaakt, hoe meer suikers en vetten je lichaam opslaat. Indirect zorgt deze overvloed van insuline ervoor dat de insuline cellen niet langer gevoelig zijn voor wat er in jouw bloedsomloop terechtkomt. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel – de gevoeligheid van de insuline cellen nemen af, jouw lichaam maakt nog meer insuline aan, waardoor de insuline cellen als het ware lui worden en wachten tot jouw lichaam opnieuw insuline aanmaakt. Op het einde van de rit is de kans groot dat je gaat lijden aan diabetes type 2. Omdat de cellen in jouw lichaam rebelleren tegen de insuline, krijgen suikers en vetten vrijspel om je dikker te laten worden. Het is dan ook bewezen dat overgewicht gepaard gaat met diabetes type 2. Andere neveneffecten van insuline zijn ook hoge cholesterol en een exuberante bloeddruk.

Enkele tips om insuline gevoelig te worden
1) Verander je winkelpatroon. In feite heb je enkel maar groenten, vruchten, vlees en vis nodig. Geen onzin zoals snoepgoed of snacks.
2) Zodra jouw afname van lichaamsgewicht stagneert, analyseer je best jouw eetpatroon opnieuw, en bekijk je nogmaals wat je nog beter zou kunnen doen. Sta positief tegenover de ‘plateaus’ die je bereikt, en leer ze te plaatsen. Geef niet op omdat je niet langer afvalt (tijdelijk!), en ga zeker niet stressen – stress zorgt voor gewichtstoename.
3) Eet zes (kleine) maaltijden per dag, waarvan er drie erg eiwitrijk zijn. Eiwitten zijn een boost voor jouw metabolisme, en voorkomt stagnatie.
4) Kook wat kaneel in water tot het oplost, en drink de ‘kaneel thee’ dan op. Kaneel verhoogt het aantal insuline receptoren in je lichaam – en maakt je opnieuw gevoelig voor insuline!

Sommigen adviseren soja-producten ter gewichtsregulatie. Lees ter waarschuwing de informatie op deze pagina.


De tweede reden van vetopslag

Cortisol
Cortisol is een hormoon dat jouw lichaam aanmaakt uit stress, en dient eigenlijk om je te ‘redden’ uit levensbedreigende situaties. Denk aan het ‘fight or flight’ principe – oftewel vecht je voor jouw leven, oftewel vlucht je weg. Cortisol tracht jouw lichaam alert te maken, en zorgt er indirect voor dat jouw lichaam stopt met voeding te verbranden.

Vet verbranding is immers niet nuttig als je in een levensbedreigende situatie vertoeft, want dan heb je logischerwijs andere prioriteiten. Als je daarentegen stress ervaart als je 20 minuten vastzit in een file, is het uiteraard complete onzin dat jouw lichaam stopt met vetten te verbranden en voorrang geeft aan jouw zogenaamde alertheid. Cortisol verpest het libido, vermindert bij mannen hun testosteron, en zorgt voor gewichtstoename. Cortisol is natuurlijk, maar moet eigenlijk kort en heftig in actie komen, waarna het lichaam ruimschoots de tijd heeft om het weer af te breken. Door stress wordt jouw lichaam onbekwaam om cortisol in balans te houden en het af te breken, en dus word dikker. Buikvet staat in direct verband met de hoeveelheid cortisol die jouw lichaam aanmaakt.

Een bijkomend gevaar van cortisol, is dat het na jouw stressmoment ervan uitgaat dat je een fysieke inspanning hebt moeten leveren om -cru gesteld- in leven te blijven. Bijgevolg vindt het cortisol hormoon dat jouw lichaam moet beginnen eten! Jouw lichaam moet immers herstellen van deze inspanning.

Hoe meer cortisol jouw lichaam heeft op het ogenblik dat je gaat slapen, hoe groter de kans is dat je niet kan slapen – het hormoon vindt het immers onlogisch dat je zou willen slapen wanneer jouw lichaam in gevaar is. Normaliter maakt je lichaam in de ochtend cortisol aan, zodanig dat je wakker wordt. Doorheen de dag breek je dan de cortisol af. Maar door alle stress die je hebt tijdens de dag, heb je ‘s avonds nog steeds erg veel cortisol over, en dus kan je niet slapen!
Interessante tip: doe niet aan hardlopen. Hardlopen is immers een vorm van ‘flight’ (i.e. vluchtprincipe). Het zorgt ervoor dat je lichaam als gek cortisol aanmaakt, terwijl je leven niet in gevaar is. Teveel cardiotraining is dus ook uit den boze!

Cardiotraining helpt je niet om af te vallen. Hardlopers zijn immers slank omdat ze enerzijds cardiotraining doen, maar ook omdat ze een perfect eetpatroon hebben. Hun slankheid heeft te maken met de voeding, niet met de cardiotraining. Kies in het fitnesscentrum (of thuis) dan ook eerder voor krachttraining. Deze training stimuleert de goede hormonen, die je helpen vet te verbranden.


Je kunt op twee manieren stress aanpakken
- Verminder de hoeveelheid stress waar u dagelijks mee in contact komt
- Reageer anders op de stress aan dewelke je toch wordt blootgesteld


Buikvet verbranden
Veel mensen doen buikspieroefeningen en passen (enigzins) hun voeding aan maar merken toch dat ze het vet op hun ‘lovehandles‘, boven hun heupen, niet kunnen verliezen. Soms proberen mensen extra buikspieroefeningen te doen, maar daar ligt niet het probleem. Het vet dat op je ‘lovehandles’ staat namelijk in direct verband met hoeveel insuline (het hormoon dat je bloedsuikerspiegel verlaagt, en tevens het belangrijkste vetopslag hormoon) aanmaakt.

Hoe meer insuline, hoe meer vet je opslaat (op je heupen en uiteindelijk op je buik).

Onderzoek heeft laten zien dat waar je op je lichaam vet opslaat in verband staat met bepaalde hormonen. Verschillende plaatsen waar je voornamelijk vet hebt staan in verband met verschillende hormonen. Wil je vet op een specifieke plaats kwijt (bijvoorbeeld op je lovehandles, maar dit geldt ook voor het vet op je buik, benen, of armen), dan zul je het hormoon waarmee het in verband staat in balans moeten brengen, alleen dan verlies je daar vet.

Het vet op je heupen (‘lovehandles’) heeft dus te maken met insuline. Insuline wordt aangemaakt als je suikers of koolhydraten eet, dus: suiker, brood, pasta, rijst, aardappelen vruchtendranken, frisdranken, verpakte voedingsmiddelen, chips, koekjes, kant-en-klaar maaltijden, pizza, etc. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn slechter dan de anderen en natuurlijk speelt ook de mate waarin je dit eet (hoeveel je er wekelijks van eet) mee, maar in de kern gaat het er om dat je deze voedingsmiddelen (tijdelijk) gaat beperken, als je het vet op je heupen, je lovehandles, wilt verliezen.

Er is echter nog iets anders wat belangrijk is. Je kunt namelijk je voedingspatroon aanpassen maar nog steeds moeilijk het vet op die plaats verliezen. Hoe snel je dit verliest is afhankelijk van hoe lang het er heeft gezeten. Dit komt omdat als het vet al langer op die plaats zit je waarschijnlijk over langere periode al regelmatig koolhydraten hebt gegeten, waardoor je lichaam regelmatig (en veel) insuline aanmaakt en je lichaamscellen minder gevoelig voor insuline zijn geworden.

Je moet dit vergelijken met een vacaturemarkt. Als er veel personeel beschikbaar is en er maar weinig vacatures zijn, dan hoeven die bedrijven niet het eerste de beste personeelslid aan te nemen, er zijn er immers toch genoeg. Zo werkt je lichaam ook. Insuline wordt aangemaakt als je suikers/koolhydraten eet en je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit insuline hormoon gaat vervolgens de suikers in je lichaam verwerken, opslaan in spiercellen of opslaan in vetcellen.
Is er altijd veel insuline (omdat je veel koolhydraten eet), dan reageren die cellen steeds minder goed op insuline. Waardoor je lichaam nog meer insuline gaat aanmaken omdat de suikers/koolhydraten die je at nog steeds in je bloedbaan zijn, en ze immers toch uiteindelijk een plek moeten krijgen.

Dit is een negatief spiraal wat ontstaat over meerdere jaren. Veel en regelmatig koolhydraten/suikers eten laat je lichaam veel en regelmatig insuline aanmaken. Regelmatig veel insuline betekent dat je cellen er minder goed naar gaan luisteren (‘er is er immers toch genoeg’). Waardoor er nog meer insuline wordt aangemaakt.

Uiteindelijk leidt dit proces, door de jaren heen, tot diabetes type 2, waarbij je cellen nauwelijks meer (of helemaal niet) op insuline reageren.

De reden waarom dit belangrijk is, is omdat als je lichaam zelfs voor het eten van een heel klein beetje koolhydraten veel insuline aanmaakt (omdat er veel insuline nodig is aangezien je cellen er nauwelijks op reageren), je lichaam ook veel vet gaat opslaan. Insuline is immers het belangrijkste vet opslag hormoon.

Wil je daarom het vet op je heupen verliezen, volg dan dit stappenplan
- Vervang voor twee weken alle koolhydraten (zie hierboven) voor eiwitten (vlees en vis) en groente. Eet zoveel vlees/vis en groente als je wilt.
- Voeg visolie toe aan je voedingspatroon, dit maakt je cellen gevoeliger voor insuline
- Voeg dagelijks 1 – 2 gram kaneel toe aan je voedingspatroon, ook dit maakt je cellen gevoeliger voor insuline
- Doe trainingen. Het verbetert je suikerstofwisseling en maakt je tevens gevoeliger voor insuline, waardoor je er minder van hoeft aan te maken en dus minder vet gaat opslaan. Uiteraard verbranden deze trainingen ook vet op korte termijn al door de intensieve inspanningen die je verricht en doordat deze trainingen volledig zijn gericht op het verbranden van (buik)vet en het krijgen van strakkere (buik)spieren.

Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe langer het duurt voordat je het vet op je heupen volledig kwijt bent. Nogmaals: over het algemeen geldt, hoe langer het er zit, hoe langer het duurt voordat het er af is. Maar door strikt gezond te gaan eten (je koolhydraten te vervangen voor eiwitten en groentes), bovenstaande supplementen te nemen en wekelijks te gaan trainen, zul je het proces enorm versnellen. Hoe meer energie je er in steekt, hoe meer resultaat je zult zien.