Waterkefir

Wat is waterkefir
Waterkefir is een symbiose van gezonde darmbacteriën, o.a. de lactobacillus, en schimmels. De melkzuurbacteriën hebben om te kunnen groeien bepaalde vitaminen en voedingsstoffen nodig. Het zijn nu net die stoffen die worden aangemaakt door de schimmels. In ruil voor deze 'service' krijgen de schimmels bescherming van de bacteriën tegen allerlei ziekteverwekkers en andere, schadelijke bacteriën. Vandaar ook de ontsmettende werking van de waterkefir.





Waterkefir heeft een heilzame werking voor een hele reeks klachten en gezondheidsproblemen. Genoemd worden o.a.: tuberculose; kanker; maag- en darmaandoeningen (bijv. ziekte van Crohn); verstoorde stoelgang; ontstekingen van de luchtwegen, nieren, en blaas; zenuwziekten; bloedarmoede; hoge bloeddruk; auto-immuunverstoringen; candidiasis; huidaandoeningen (uitslag, eczeem).

Verder wordt waterkefir gebruikt om te ontslakken en de verstoorde darmbalans weer goed te krijgen, na bijvoorbeeld een antibioticakuur. De Russische professor Menkiw heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de relatie tussen kefirgebruik en de kwalen kanker, tubercelose en maag- en darmaandoeningen.

Met betrekking tot genoemde 'ziekten' nodig ik je uit nog eens de pagina 'De Zin van 'ziek'Zijn en Immuniteit' te bestuderen: ik reik je op die pagina de inzichten vanuit German New Medicine aan.


Bereiding van ongeveer 1liter Waterkefir
ongeveer 3 afgestreken eetlepels ruwe rietsuiker
1 liter water
2 vijgen of dadels (gedroogd)
3 eetlepels (minimaal) waterkefir
1/2 citroen of limoen of grapefruit (je kunt ook een combinatie van deze vruchten gebruiken. Let er wel op dat je biologische vruchten gebruikt of anders de schil goed boent, schilt of verwijdert)

Bovenstaande ingrediënten doe je in een weckpot (bij weckpot het elastiek verwijderen i.v.m. drukopbouw of andere afsluitbare fles/pot). Goed doorroeren, zodat de suiker niet op de bodem blijft liggen.
Laat het mengsel 2 à 3 dagen staan op een lichte plaats, doch niet in direct zonlicht.
De kefir vermeerdert zich zeer snel en het koolzuurgehalte stijgt van dag tot dag.

Na 2 à 3 dagen haal je alle ingrediënten uit de pot, gooi de volgezogen vijgen weg, pers de citroen en doe het citroensap terug in de weckpot bij de waterkefir. Hierna giet je de drank en de kefir door een zeef (kunststof: roestvrij staal doodt de waterkefir) in een kan en daarna in afsluitbare fles(sen).

Je hebt nu een licht mousserende limonade, die je in de koelkast kunt bewaren. De limonade wordt in de koelkast nog iets meer mousserend. Het eindproduct bevat een beetje restsuiker en heel klein beetje alcohol als gevolg van het fermentatieproces.

De kefirbloemetjes in de zeef onder stromend water goed afspoelen. Deze moeten weer mooi wit worden. Evt. verontreiniging van fruit verwijderen.

Deze procedure iedere 2 à 3 dagen herhalen.

De waterkefir ongeveer 1x per week schoon spoelen onder stromend water. Werk met schone materialen.

De kefir zal snel aangroeien. Leuk dus om door te geven aan familie en vrienden of om zelf nog een extra weckpot te maken.


Een lekker en gezond alternatief is 'limonade' van waterkefir mét...
Je kunt aan je flessen gemaakte waterkefir allerlei siropen toevoegen, zoals bijvoorbeeld Vlierbloesem of -bessensiroop, Gembersiroop, Rode of Zwarte bessensiroop.

Geniet van deze heerlijke drank. Proost!


Bewaren
Als je een paar weken met vakantie gaat, kun je de waterkefir bloemetjes in wat suikerwater in de koelkast bewaren.

Als je langere tijd niet in de gelegenheid bent om de waterkefir te verwerken, dan kun je de kefirbloemetjes na schoonmaken goed drogen. Ze worden dan keihard. Dit keiharde produkt verzamelen en in de vriezer bewaren. Dit produkt is echt heel lange tijd (jaren) in de vriezer te bewaren. Als je dit produkt weer 'tot leven wilt wekken' dan begin je zoals aangegeven onder het hoofdje 'bereiding'. De eerste bereiding(en) zal (zullen) wat flauw smaken, maar al gauw heb je je oude vertrouwde waterkefir smaak weer.


Afhalen
Omdat waterkefir groeit, heb ik regelmatig een portie wat ik graag door wil geven. Je kunt bij mij een flinke portie afhalen voor euro 1,00. Je kunt contact met me opnemen via het 'Contactformulier'.


Een beetje geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir al. Als kind dronken ze het als water en ze bereikten een leeftijd van 110 jaar. Dit is het enige volk ter wereld waar mensen volkomen gezond zo hoge leeftijd bereiken. Volgens prof. Menkiw, die de werking van kefir zijn hele leven bestudeerd heeft, zijn TBC, kanker, maagpijn etc daar onbekend. In Duitsland stelde dr. Drasek deze zeldzame werking al voor de tweede wereldoorlog vast. Met kefir genas hij ademhalingsstoornissen, maagkrampen, chronische darmontstekingen, leverontsteking, galpijnen, blaasziekten en genas hij ook herstellenden na een zware ziekte. In de kindergeneeskunde dient kefir reeds als vervanger van moedermelk, als middel tegen zwangerschapseczeem en chronische onderlichaamziekten van de vrouw.


Waterkefir is te gebruiken bij
Zenuwziekten, inwendige zweren, gal en leveraandoeningen, geelzucht, maag en darmziekten, diaree, moeilijke stoelgang, bloedingen, uitslag en eczeem.
Kefir normaliseert bloeddruk en lichaamsgewicht.
Kefir verhindert het rotten in de darmen. Daardoor geneest het en werkt levensverlengend. Kefir dient dagelijks gedronken te worden. Het stoort de spijsvertering niet omdat het zeer snel in het bloed opgenomen wordt. Bij ernstig langdurige ziekten dient rijkelijk kefir gedronken te worden: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds telkens een halve liter. De 24 uurs kefir werkt laxerend. Bij harde stoelgang moet men het 2 tot 4 weken lang voor het slapen gaan innemen. Oudere kefir dikt een beetje in. 48 Uurs kefir werkt normaliserend.


Dosering
Zenuwen en maagpijn: 1 liter dagelijks (na 2 weken verdwenen)
Astma en bronchitis: idem, bij zware gevallen 2 liter dagelijks
Bloedarmoede en bloedingen: idem (na 3 maanden normaal bloed)
Uitslag en eczeem, bij handen en voeten en gezicht: 0,5 liter dagelijks innemen en met kefir spoelen of insmeren, ’s morgens weer afwassen (na 2 tot 4 weken wordt ook hardnekkige uitslag genezen
Blaas en nierontsteking: 1 liter dagelijks
Galziekten: idem (na 2 tot 4 weken is de gal genezen)

Preventief gebruik voor een goede en lichamelijk en geestelijk evenwicht : 1 liter dagelijks

De kracht en de werking zit in het consequent volhouden.
Waterkefir smaakt voortreffelijk.
Het beste koel drinken.


Tips
– Om waterkefir een plezier te doen is het goed om af en toe een mespuntje met natriumbicarbonaat (baking soda) toe te voegen aan het brouwsel. De kefir zal er meer/beter van groeien.

– De schil van de biologische citroen kun je drogen in dunne reepjes om te gebruiken in thee of andere gerechten of je kunt de fijne reepjes gebruiken in bijvoorbeeld yoghurt met fruit. Of om te blenderen in een smoothie.
Samenstelling van kefir

Kefirdrank – en dat geldt zowel voor de melkkefir als voor de waterkefir variant (zijn sterk verwant aan elkaar) - bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. Vooral de vitaminen B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine) zijn er in hoge mate aanwezig. Verder kent het een aantal aromatische verbindingen die voor ´n belangrijk deel de smaak bepalen.

Daarnaast – en dat maakt kefir uniek - is er een wateroplosbaar polysaccharidepolymeer in teruggevonden dat nergens anders teruggevonden wordt. Deze stof kreeg de naam “Kefiran”. Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiële aminozuren. Een tekort aan vitamine H (Biotine) kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine B12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress.

Vitamine B1 (Thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht en is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust. Tevens bevordert het 't verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldadig werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen.


Schimmels
Kluyveromyces; K. lactis; K. marxianus; K. bulgaricus; K. Fragilis; Candida; C. kefir; C. pseudotropicalis; Saccharomyces; S. Torulopsis holmii; S. Cerevisae; S. Pastrorianus; S. Radaisii.


Bacteriën
Lactobacillen; L. brevis; L. cellobiosus; L. acidophilus; L. casei; L. helveticus; L. delbrueckii; L. lactis; L. fructivorans; L. hilgardii; L. kefir; L. kefiranofaciens; L. kefirgranum; L. parakefir; Lactococcen lactis; lactis; diacetylactis; cremoris; Streptococcen; salivarius; lactis; Acetobacter aceti en rasens; Betabacteriun vermiforme; Enterococcus durans; Leuconostoc cremoris en mesenteroides.


Breng het verder
Gooi het teveel aan waterkefir nooit weg, maar geef het door aan anderen, want kefir is moeilijk verkrijgbaar en vergeet niet een nieuwe afnemer de link naar deze pagina van mijn website te geven.


Afhalen
Omdat waterkefir groeit, heb ik regelmatig een portie wat ik graag door wil geven. Je kunt bij mij een flinke portie afhalen voor euro 1,00.


Op het internet is meer informatie te vinden over waterkefir (en ook over melkkefir).

voorbeelden hiervan:
home.deds.nl/~kefir/index.html
www.fonteine.com/kefir.html
www.waterkefir.tk
solinti-ivil.tripod.c...r.html
www.kefir.nu/Kefir/in...hp?p=1