Waterkefir

Bereiding voor ruim 1 liter
Doe in een glazen bokaal of een ander goed af te sluiten pot van een liter (bij weckpot het elastiek verwijderen i.v.m. drukopbouw): 3 flinke eetlepels kefir; 3 eetlepels rietsuiker; 2 gedroogde vijgen; een halve citroen met schil (biologisch of goed afgeschrobd). De bokaal verder opvullen met water en goed omroeren zodat de suiker niet op de bodem blijft liggen. Op een lichte plaats laten staan, bijvoorbeeld vensterbank.
De kefir vermeerdert zich zeer snel en het koolzuurgehalte stijgt van dag tot dag. Af en toe nogmaals goed omroeren. Na minimaal 2 en maximaal 3 dagen is de kefirbereiding klaar. Alles door een zeef gieten, het sap opvangen. De volgezogen vijgen weggooien. De bijgevoegde citroen uitpersen en bij het kefirsap voegen. Het sap in flessen gieten. De kefirbloemetjes in de zeef onder stromend water goed afspoelen. Deze moeten weer mooi wit worden. Evt. verontreiniging van fruit verwijderen. De kefirbloemetjes kunnen in water met een beetje rietsuiker een paar dagen bewaard worden. Maak eerst 1 liter. Als de kefir vermeerderd kan ook meer gemaakt worden. Dan kan 2 liter gemaakt worden. Het eindproduct bevat een beetje restsuiker en alcohol.


Een beetje geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van de Kaukasus kenden de werking van kefir al. Als kind dronken ze het als water en ze bereikten een leeftijd van 110 jaar. Dit is het enige volk ter wereld waar mensen volkomen gezond zo hoge leeftijd bereiken. Volgens prof. Menkiw, die de werking van kefir zijn hele leven bestudeerd heeft, zijn TBC, kanker, maagpijn etc daar onbekend. In Duitsland stelde dr. Drasek deze zeldzame werking al voor de tweede wereldoorlog vast. Met kefir genas hij ademhalingsstoornissen, maagkrampen, chronische darmontstekingen, leverontsteking, galpijnen, blaasziekten en genas hij ook herstellenden na een zware ziekte. In de kindergeneeskunde dient kefir reeds als vervanger van moedermelk, als middel tegen zwangerschapseczeem en chronische onderlichaamziekten van de vrouw.


Waterkefir is te gebruiken bij
Zenuwziekten, inwendige zweren, gal en leveraandoeningen, geelzucht, maag en darmziekten, diaree, moeilijke stoelgang, bloedingen, uitslag en eczeem.
Kefir normaliseert bloeddruk en lichaamsgewicht.
Kefir verhindert het rotten in de darmen. Daardoor geneest het en werkt levensverlengend. Kefir dient dagelijks gedronken te worden. Het stoort de spijsvertering niet omdat het zeer snel in het bloed opgenomen wordt. Bij ernstig langdurige ziekten dient rijkelijk kefir gedronken te worden: ís morgens, ís middags en ís avonds telkens een halve liter. De 24 uurs kefir werkt laxerend. Bij harde stoelgang moet men het 2 tot 4 weken lang voor het slapen gaan innemen. Oudere kefir dikt een beetje in. 48 Uurs kefir werkt normaliserend.


Dosering
Zenuwen en maagpijn: 1 liter dagelijks (na 2 weken verdwenen)
Astma en bronchitis: idem, bij zware gevallen 2 liter dagelijks
Bloedarmoede en bloedingen: idem (na 3 maanden normaal bloed)
Uitslag en eczeem, bij handen en voeten en gezicht: 0,5 liter dagelijks innemen en met kefir spoelen of insmeren, ís morgens weer afwassen (na 2 tot 4 weken wordt ook hardnekkige uitslag genezen
Blaas en nierontsteking: 1 liter dagelijks
Galziekten: idem (na 2 tot 4 weken is de gal genezen)

Preventief gebruik voor een goede en lichamelijk en geestelijk evenwicht : 1 liter dagelijks

De kracht en de werking zit in het consequent volhouden.
Waterkefir smaakt voortreffelijk.
Het beste koel drinken.


Breng het verder
Gooi het teveel aan waterkefir nooit weg, maar geef het door aan anderen, want kefir is moeilijk verkrijgbaar en vergeet niet een nieuwe afnemer een kopie van dit blad te geven.


Wat is waterkefir
Waterkefir is een symbiose tussen bacteriŽn en een gist.
De melkzuurbacteriŽn hebben om te kunnen groeien bepaalde vitaminen en voedingsstoffen nodig. het zijn nu net die stoffen die worden aangemaakt door de gist. In ruil voor deze "cateringservice" krijgt de gist bescherming van de bacteriŽn tegen allerlei ziekteverwekkers en andere, schadelijke bacteriŽn. Vandaar ook de ontsmettende werking van de waterkefir.

Een lekker en gezond alternatief is Ďlimonadeí van waterkefir.
Kefir is een symbiose van gezonde darmbacteriŽn, o.a. de lactobacillus, en schimmels.
Waterkefir heeft een heilzame werking voor een hele reeks klachten en gezondheidsproblemen.
Genoemd worden o.a.: tuberculose; kanker; maag- en darmaandoeningen (bijv. ziekte van Crohn); verstoorde stoelgang; ontstekingen van de luchtwegen, nieren, en blaas; zenuwziekten; bloedarmoede; hoge bloeddruk; auto-immuunverstoringen; candidiasis; huidaandoeningen (uitslag, eczeem).
Verder wordt waterkefir gebruikt om te ontslakken en de verstoorde darmbalans weer goed te krijgen, na bijvoorbeeld een antibioticakuur. De Russische professor Menkiw heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de relatie tussen kefirgebruik en de kwalen kanker, tubercelose en maag- en darmaandoeningen.


Waterkefir maak je als volgt
ongeveer 3 afgestreken eetlepels rietsuiker
1 liter water
2 vijgen
3 eetlepels (minimaal) waterkefir
1/2 citroen of limoen of grapefruit (je kunt ook een combinatie van deze vruchten gebruiken. Let er wel op dat je biologische vruchten gebruikt of anders de schil goed boent, schilt of verwijdert)

Bovenstaande ingrediŽnten doe je in een weckpot (of andere afsluitbare fles/pot).
Laat het mengsel 2 ŗ 3 dagen staan op een lichte plaats, doch niet in direct zonlicht.
Na 2 ŗ 3 dagen haal je alle ingrediŽnten uit de pot, pers de citroen en doe het citroensap terug in de weckpot. Hierna giet je de drank en de kefir door een zeef (roestvrij staal of van kunststof) in een kan of afsluitbare fles. Je hebt nu een licht mousserende limonade, die je in de koelkast kunt bewaren. De limonade wordt in de koelkast nog iets meer mousserend. Geniet van deze heerlijke drank. Proost!

Deze procedure herhalen. De kefir zal snel aangroeien. Leuk dus om door te geven aan familie en vrienden of om zelf nog een extra weckpot te maken.

De waterkefir ongeveer 1x per week schoon spoelen onder stromend water. Werk met schone materialen.

Op het internet is meer informatie te vinden over waterkefir (en ook over melkkefir).

voorbeelden hiervan:
home.deds.nl/~kefir/index.html
www.fonteine.com/kefir.html
www.waterkefir.tk
solinti-ivil.tripod.c...r.html
www.kefir.nu/Kefir/in...hp?p=1


Tips
Ė Om waterkefir een plezier te doen is het goed om af en toe een mespuntje met natriumbicarbonaat (baking soda) toe te voegen aan het brouwsel. De kefir zal er meer/beter van groeien.

Ė De schil van de biologische citroen kun je drogen in dunne reepjes om te gebruiken in thee of andere gerechten of je kunt de fijne reepjes gebruiken in bijvoorbeeld yoghurt met fruit. Of om te blenderen in een smoothie.
Samenstelling van kefir

Kefirdrank Ė en dat geldt zowel voor de melkkefir als voor de waterkefir variant (zijn sterk verwant aan elkaar) - bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. Vooral de vitaminen B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine) zijn er in hoge mate aanwezig. Verder kent het een aantal aromatische verbindingen die voor īn belangrijk deel de smaak bepalen.

Daarnaast Ė en dat maakt kefir uniek - is er een wateroplosbaar polysaccharidepolymeer in teruggevonden dat nergens anders teruggevonden wordt. Deze stof kreeg de naam ďKefiranĒ. Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiŽle aminozuren. Een tekort aan vitamine H (Biotine) kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine B12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress.

Vitamine B1 (Thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht en is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust. Tevens bevordert het 't verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldadig werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen.

Gisten
Kluyveromyces; K. lactis; K. marxianus; K. bulgaricus; K. Fragilis; Candida; C. kefir; C. pseudotropicalis; Saccharomyces; S. Torulopsis holmii; S. Cerevisae; S. Pastrorianus; S. Radaisii

BacteriŽn
Lactobacillen; L. brevis; L. cellobiosus; L. acidophilus; L. casei; L. helveticus; L. delbrueckii; L. lactis; L. fructivorans; L. hilgardii; L. kefir; L. kefiranofaciens; L. kefirgranum; L. parakefir; Lactococcen lactis; lactis; diacetylactis; cremoris; Streptococcen; salivarius; lactis; Acetobacter aceti en rasens; Betabacteriun vermiforme; Enterococcus durans; Leuconostoc cremoris en mesenteroides


Afhalen
Omdat waterkefir groeit, heb ik regelmatig een portie wat ik graag door wil geven. Je kunt bij mij een flinke portie afhalen voor euro 1,00.