Brandnetelgier

Brandnetelgier maken
Brandnetelgier maken


Tegen luizen en als bemesting
Brandnetelgier bevordert het bodemleven en de groei van de planten. De meststof bevat calcium, fosfor en stikstof. Het versterkt de planten waardoor deze minder vatbaar zijn voor ziektes en schimmels. Het is geen directe bestrijding tegen bladluis maar het maakt de bladeren harder en minder smakelijk voor de luizen.


Basisrecept
1 kg brandneteltoppen in een emmer met 10 liter water en afdekken. Ongeveer2 weken laten staan, elke dag omroeren (in dien mogelijk 2x). In ieder geval laten staan tot het bubbelen stopt (=fermentatieproces). Het kan geweldig gaan stinken, maar dat is op de groentetuin geen probleem.

In sommige recepten is er sprake van suiker als toevoeging. Dit omdat de vloeistof dan beter plakt op de besproeide bladeren en de insecten kunnen niet tegen de ontstane alcohol. Suiker stimuleert het fermentatieproces.


Gebruik
Voor gebruik over bladeren zeven door doek anders verstopt het sproeiapparaat (als je sproeiapparaat gebruikt). Verdunning 1 op 10 /of 1 op 20.Je kunt ook besprenkelen met een borstel.

Voor gebruik als meststof over de wortels van de planten gieten. Hoe ouder de gier hoe beter het effect is.