Parasolzwam soep

IngrediŽnten

Parasolzwam(men)
Tamme kastanjes 2 handen vol (uit de vriezer: vorig jaar geoogst)
Winterwortelen 2
Flinke ui 1
Oranje (snelle) linzen bekertje
Kruiden: keltisch zeezout, hete chili-poeder, flink knoflook, tijm, rozemarijn, komijn


Bereiding

Onderweg tijdens mijn fietstocht kwam ik weer Parasolzwammen tegen. Behoorlijk veel. Dat zie je vaker bij dit soort weer: na een natte / vochtige periode en daarna zon komen ze met behoorlijke aantallen boven de grond. Eerste stadium is het bolletje zoals je op de foto ziet. Het bolletje gaat als een parasol open (vandaar de naam). Vlak voordat ze helemaal open zijn, kun je ze oogsten (zie foto). Pluk alleen de hoed zodat je het netwerk onder de grond niet beschadigd. Steel boven de grond afsnijden, kan ook.

Parasolzwam smaakt heerlijk naar kip.


Bereiding
Snijdt de zwam(men) in stukken. Als je de steel hebt afgesneden, kun je ook deze in de soep verwerken. Laat de tamme kastanjes wat ontdooien en snijdt ze in stukken (het snijden gaat makkelijk als de kastanjes niet volledig ontdooid zijn). Snijdt winterwortelen en uit in stukken.

Doe alles in een grote pan en voeg bekertje oranje linzen toe. In oranje linzen zit niet meer zoveel voedingswaarde, maar je kunt ze snel verwerken. Giet zo'n 1,5liter gekookt water op dit geheel breng langzaam aan de kook. Niet doorkoken: dan behoudt je de voedingsstoffen.

Echt een aanrader. Lekker met glaasje rode wijn: ik zelf voeg aan de wijn 50% rode druivensap toe. Vanavond had ik bakje mais chips bij de soep, waarbij ik sausje maakte van tomatenpuree (als je deze koopt, let dan op dat er geen suiker aan toegevoegd is) bij: aan de tomatenpuree toegevoegd flink knoflook, uitje heel fijn gesneden, keltisch zeezout, basilicum, oregano, komijn, kurkuma, kerrie, hele chili-poeder... Mjam!

Smakelijk!