Desembrood
groep: Brood | Ontbijt | Lunch | Stofwisseling

IngrediŽnten

Roggemeel
Spelt of Tarwemeel

Zoet brood
Rozijnen
Hazelnoten

Hartig brood
Ui
Gedroogde tomaat (van Turk)
Olijven

Bereiding

- neem roggemeel bijv 3 of 4 eetlepel en evenveel water en roer het tot een papje
- roer het 's morgens en 's avonds een keer om
- na een dag of 2 ŗ 3 komen er bubbeltjes
- meng daarna elke dag een goeie eetlepel en wat water erbij
- liefst klop je buiten op een mooie plek om goed desem te vangen...
- na de zesde dag gebruik je de helft ervan en vries je de andere helft in
- het desem kneed je goed door het brood, voor het brooddeeg gebruik je waterkefir in plaats van water
- in tegenstelling tot fabrieksmatig gist hoef je bij het gebruik van desem niet bang te zijn dat het inzakt
- altijd werken met hout
- desem moet niet in de buurt van zout komen


Veel plezier met brood maken.

Heel leuke site voor broodrecepten en wetenswaardigheden... scroll naar beneden en je vindt ook desem brood:
http://www.wiebaktmee.nl/vaktermen/vaktermen.html