Vlierbessensiroop
groep: Saus - Dressing | Nagerecht | Drank | Weerstand

IngrediŽnten

Vlierbessen schermen (rijp rond eind augustus - eind september afhankelijk van zonne-uren in de zomer)
Biologische citroenen 1-2 of limoen (hoeft niet, vlierbes is vanzelf al zuur)
Kruidnagel (voor smaak en is anti-ceptisch)
Kruiden zoals je het lekker vindt: kaneel, koekkruiden, gember
Port als je dat lekker vindt of rode wijn (er hoeft geen alcohol in)
Bruine rietsuiker grof

Grote pan (5liter)
Grote pan en vergiet


Bereiding

Heerlijke gezonde dorstlesser vlierbessensiroop (eventueel aangevuld met limonade van waterkefir)

Pluk flink wat schermen vlierbessen.

Je kunt op 2 manieren te werk gaan: eerst alle besjes rissen van de takjes of besjes en takjes meekoken. Ik kies er voor de besjes van de takjes te rissen. Haal de groene besjes eruit: deze zijn onrijp en giftig.

Doe de besjes in een grote pan en overgiet met water (5liter als je hebt). Voeg sap van ongeveer 1-2 biologische citroenen (of limoen naar smaak) toe. Je kunt ook de schil van de biologische citroen raspen en hier wat van toevoegen.

Laat dit 15-20min koken, totdat de besjes openspringen.

Pak nu de 2de grote pan en hang daar het vergiet in. Giet het vocht met de besjes door het vergiet: de besjes blijven in het vergiet achter. Druk de besjes in het vergiet goed uit. De pulp kun je weggooien. Je hebt nu vlierbessensap.

Voor het maken van de siroop voeg je per liter water 200gr groffe bruine rietsuiker toe. Hoe meer suiker hoe dikker de siroop: je kunt dus ook 500gr toevoegen per liter of eventueel zelfs nog meer (dit lijkt veel, maar realiseer je dat je siroop maakt en deze aanvult met waterkefir of gewoon water of rode spawater). Laat dit geheel nu inkoken. Voeg kruidnagel toe en overige kruiden naar smaak. Doe de port of rode wijn erbij.

Maak in de tussentijd voldoende flessen schoon met schoonmaakazijn of (baking) soda.

Vul de flessen af met de vlierbessensiroop. Laat afkoelen. Zet op een koele plek (bijvoorbeeld in de kelder).

Voor een verfrissend glas gebruik je vlierbessensiroop naar smaak en vul je af met limonade van waterkefir. Je kunt de vlierbessensiroop ook als gebruiken als versiering op je toetje, lekker om dan de siroop op te warmen in een pannetje: yochurt, kwark, of ijs. Wees lekker creatief.

Smakelijk!

Recept voor waterkefir vind je via deze link
http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?pag_id=94

Vlier is weerstandverhogend
Lees hierover via deze link
http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?pag_id=24