Linde - Tilia Cordata Mill

Inhoudsstoffen

de bloesem bevat looistoffen, slijmstoffen, suiker en de geur wordt veroorzaakt door een vluchtige olie

Informatie

Lindebloesem is een heerlijk geurend kruid dat qua smaak aan honing doet denken.

De linde heeft enkelvoudige, verspreide bladeren met afvallende steunblaadjes. Zowel aan de bladeren van de grootbladige alsook aan de bladeren van de kleinbladige linde worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De bloeiwijzen en de bladeren worden verzameld en gedroogd. Vooral de bloesem en hun schermbladeren worden gebruikt.

De lindebloem heeft de kracht harten te openen. Deze zoete kracht is wondermooi, zacht en liefdevol. De geur van de lindebloesem versterkt het hart en geeft het de kracht zichzelf te helen en langzaamaan volledig te ontsluiten. Een geopend hart is een zegen voor de mensheid, want het laat de liefde stralen als een zon.

De lindebloesem bloeit in de maand met de hoogste zonnestand, de maand met het meeste licht. Deze zonnekracht zit dus helemaal vervat in de bloem.

Wanneer je hart zwaar te moede is, leg dan de lindebloesem op je hart en mediteer. Laat je hart beroeren met het liefdesveld, de liefdeskracht, van de lindebloem. Adem de geur in, zij is zo subtiel, zo nauw verwant aan de hemel. dit zal je vertroosten, dit zal je helen. Dit zal je de weidsheid schenken die je toelaat je leven te overzien, te bekijken vanuit een hoger perspectief, met een weidse blik.


Mythologie
Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van vruchtbaarheid, liefde en gerechtigheid. Onder het bladerdak van de linde werden vonnissen uitgesproken en werd beraadslaagd.


Toepassingen

Lindebloesem is een waar wondermiddel. Het zorgt voor een verkwikkende slaap en kalmeert te zenuwen. Vooral bij overspannenheid, stress, depressie, hysterische aanvallen en waanbeelden laat ze de getergde ziel voelen dat zij niet alleen is. Lindebloesem omarmt en wiegt troostend. Bij regelmatig gebruik laat ze de liefde voor het leven weer stromen en voorzichtig opent ze dan de deur om ook weer van zichzelf te houden.

Is goed bij maag- en buikkrampen en braken. Het bevordert de spijsvertering. Het stimuleert de zweet- en urineproductie.

Het helpt bij koude rillingen en verkoudheden, vandaar dat het een plezierige vervangingsmiddel is voor aspirines, temeer daar het ook koortsverdrijvend werkt en de temperatuur doet terug lopen.


Uitwendig
Uitwendig is de lindebloesem een uitstekend schoonheidsmiddel tegen sproeten, rimpels en onzuiverheden van de huid.

In bad is het erg ontspannend en slaapverwekkend. Gaat erg goed samen met oranjebloesem.

Gebruik

Zowel van de bloesem als van de lichtgroene schutbladeren kun je thee trekken. Giet warm water op de bloesem (en eventueel schutbladeren).

Het blad kun je koken of stoven als spinazie.


Waarschuwing
De linde kan zeer veel last hebben van de lindebladluis. Deze luis scheidt honingdauw, een suikerhoudend vocht af, waarop weer schimmels zoals roetdauw groeien. De honingdauw kan voor zeer veel overlast zorgen. Dus zet geen tent, auto of tuinset onder een linde.


Gebruik zwangerschap en borstvoeding
Het verdient in het algemeen aanbeveling bij gebruik van welke middelen dan ook tijdens de zwangerschap en de periode waarin borstvoeding wordt gegeven eerst een deskundige te raadplegen.