Braamblad - Rubus fruticosus

Inhoudsstoffen

veel looistoffen, bitterstoffen, slijmstoffen, citroen- en appelzuur, suikers (vooral in de vruchten) en tal van vitaminen (A, C, en E), mineralen (selenium, ijzer, Calcium Fosfor), anti-oxidanten, flavonglycosiden

Informatie

De naam Rubus komt van het Griekse woord ‘raptoo’ (steken) en fruticosus komt van het Latijnse woord ‘Frutex’ (struik). Braam betekent dus letterlijk ‘stekende struik’. De Braam is een tot 2 meter hoge struik met stekels aan stengels en blad. De bladeren zijn donkergroen en grof getand. De stengels groeien enorm uit en daar waar ze de grond raken vormen ze nieuwe wortels die zich stevig in de grond verankeren. Zo wordt de Braam een alles overwoekerende struik en onuitroeibaar. Braam stelt weinig eisen aan de grond en groeit overal waar andere planten het af laten weten, door bijvoorbeeld overbemesting en milieuvervuiling.

Stekels en onuitroeibaarheid staan voor verhoging van de weerstand. Braam helpt bij alle mogelijke infecties en ziektes die samenhangen met vervuiling in ons lichaam. Hij stimuleert de nieren, reinigt de darmen en activeert het hele organisme. Alle ongerechtigheden worden uitgedreven, zelfs nierstenen worden vergruisd en afgevoerd. Als er in de spijsvertering iets mis is, wat we vaak waarnemen als misselijkheid en diarree, dan is Braam het eerste kruid dat gebruikt kan worden. Ook bij aften of mondzweertjes is het goed te spoelen met Braam.

De bloemen zijn vijftallig en wit of zachtroze van kleur. Zowel de kleur als het getal 5 staan voor zachtheid en harmonie. Dit staat lijnrecht tegenover het harde en stekelige van de Braam. Dit geeft aan dat Braam reguleert, doet wat nodig is: enerzijds activeren en prikkelen, anderzijds kalmeren en verzachten.

De vruchten zijn blauwzwart met vuurrood vruchtensap dat veel vitamine C bevat. Ook de stengels en de jonge loten zijn vaak rood. Dit verwijst naar de werking op het bloed: verrijkend, zuiverend en bloedstelpend. Aan een Braamstruik ziet men tegelijkertijd knoppen, bloemen, onrijpe en rijpe vruchten. Dit laat zien dat Braam een breed werkingsveld heeft en behoort tot de zogenaamde constitutiekruiden.

Net als de braam die uitreikt naar de kosmos en zich verbindt met de aarde is er de mens die tot taak heeft een verbinding te maken tussen kosmische en aardse krachten; de doende mens die zich aanpast aan de omstandigheden. Specifiek hoort braam bij een type mens die moeilijk te benaderen is, doordat hij zijn ‘stekels’ opzet: iemand die snel op zijn teentjes getrapt is.


Toepassingen

Braamblad werkt o.a. sterk samentrekkend en bloedzuiverend.

Constitutie
Braambladthee - of tinctuur is een uitstekend middel bij alle kwalen die voortkomen uit een lage weerstand, zoals griep, verkoudheid, keelpijn, angina, ontstoken tandvlees, aften, verharde lymfeknopen. Maar ook na een periode van ernstige ziekte om het herstel te bevorderen. Braamblad vult tekorten aan, is zweetafdrijvend en ontstekingsremmend.

Spijsvertering
Als er sprake is van een acute diarree die langer dan een dag duurt, of de diarree komt bijzonder ongelegen, drink dan Braambladthee of gebruik de tinctuur (pas de tinctuur dan toe in een acute dosis van ieder uur 10 druppels tot de klachten verminderen). Om deze reden is het zeer handig om Braambladthee of de tinctuur op vakantie mee te nemen.

Bloed / verwondingen
Braamblad werkt zeer bloedzuiverend en bloedverrijkend, het is een uitstekend aanvullend kruid bij bloedarmoede. Het is een zeer belangrijk kruid bij bloedvergiftiging en kan dan goed naast de reguliere antibiotica gebruikt worden. Door de bloedzuiverende werking is het een goed idee om Braambladthee - of tinctuur te gebruiken nadat u een bloedtransfusie heeft moeten ondergaan, hierdoor worden de klachten die vaak optreden na een transfusie als misselijkheid, koorts e.d. sterk verminderd.

Braam werkt zeer bloedstelpend en kan dus goed worden toegepast als wondkruid, bij uitwendige wonden, maar ook bij inwendige bloedingen. Door de samentrekkende en bloedreinigende werking ook een goed middel bij aambeien. Braam reguleert de menstruatie.

Ook een goed kruid vlak voor (stimuleert bij niet doorzettende weeën) en na de bevalling, het versterkt de baarmoeder en stelpt nabloedingen.

Medicinaal
Braamblad is ontslakkend, ontzurend, weerstands-versterkend, ontstekingsremmend, antiseptisch en zweetdrijvend: het bevat antioxydanten, stimuleert de nieren en de lever, helpt bij gruis of stenen, het helpt met name bij lichte diarree, en bij overmatige menstruatie (net als bosaardbei). En net als bosaardbei is het bloedzuiverend. Drink het als je griep hebt of verkouden bent, of als je keelpijn hebt of aften, of aambeien, en te weinig weerstand in het algemeen.

Braam helpt ook bij een te hoog cholesterolgehalte en reduceert mogelijk de bloedsuikerspiegel.

Het reinigt bij hoofdpijn die ontstaat door vergiftiging van de lucht, bijvoorbeeld chemisch/ verflucht.

Uitwendig
Je kunt het aftreksel gebruiken als wassing bij witte vloed, en als gorgeldrank bij angina, en ontstoken tandvlees. Honderd gram bladeren op 1 liter kokend water laten trekken. Je kunt het ook gebruiken voor een mondspoeling. Bij een ontstoken huid: bladeren door wat water roeren en drie uur laten trekken om het daarna over de plek uitsmeren. Als je bloedend tandvlees hebt, kauw dan op wat verse bladeren!

Gebruik

Van de blaadjes wordt de thee en de tinctuur gemaakt. Braamblad kun je goed mengen door andere kruidentheeën. Braambladthee op zich smaakt wel oké: wat blad overgieten met een kopje kokend water en 10 minuten laten trekken.

Braam is een zeer veilig en breed toepasbaar kruid, ook geschikt voor kinderen en ouderen.