Framboos - Rubus Idaeus

Inhoudsstoffen

anti-oxidanten (10x meer dan in tomaten): de anti-oxidantwerking wordt veroorzaakt door ellagitannines (die ook in aardbeien voorkomen maar in veel mindere mate), vitamine C, suikers, Etherische olie, Pectine, Looistof, Anorganische zouten, Citroenzuur, Appelzuur

Informatie

De framboos is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De eerste frambozen zouden onze verre voorgangers van de berggod van de berg Ida (vandaar de naam: braam van de Ida) hebben gekregen.

Als voedsel als sinds de vroegste tijden in gebruik. De cultivatie van de Framboos gaat terug tot de Middeleeuwen. De bloemen van de Framboos werden door Dodonaeus in een mengsel met honing aanbevolen tegen o.a. ooginfecties.

Binnen de farmacie is de vrucht veel in gebruik om medicijnen voor kinderen een lekkerder smaakje te geven. Ook worden de vruchten verwerkt in talrijke dranken zoals wijn, siroop en likeur; men maakt er ijs van en een heerlijke jam.

Een woekerende struik uit de Rozenfamilie. Ook bij ons een vrij algemene woekerende struik die graag groeit op open plekken in het bos, kapvlakten en bosranden, waar hij meestal in groepen groeit. Uit een ondergrondse kruipende wortelstok komen overhangende stengels omhoog, die vooral aan de onderzijde met zachte stekels zijn overdekt, deze stengels bloeien meestal het tweede jaar en sterven daarna af. De bloemen lijken erg op die van de braam, maar zijn kleiner en meestal wit, de kelkbladeren zijn even lang als de kroonbladeren. De vrucht is samengesteld uit vele kleine steenvruchtjes met een harde kern en een vlezig omhulsel, de smaak is overheerlijk.


Toepassingen

Medicinaal
De framboos staat stijf van de vitamine C, draagt bij aan een gezonde huid, kan hooikoorts, eczeem en astma verlichten en zou zelfs preventief weken tegen kanker. Frambozen stimuleren de doorbloeding. Frambozen hebben een gunstig effect op hart en bloedvaten, omdat ze de circulatie verbeteren.

Frambozen bevatten vele malen meer anti-oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels.

Verder draagt de framboos bij aan een gezond seksleven, is libidoverhogend voor man en vrouw. Voor de zwangere vrouw zijn frambozen gezond vanwege het hoge foliumzuurgehalte.

Frambozenblad heeft een lange traditie voor gebruik tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. De thee moet dan regelmatig tijdens de zwangerschap gedronken worden en ook tijdens de weeën het blad stimuleert ook de productie van melk en in het begin van de zwangerschap kan het zwangerschapsmisselijkheid onderdrukken. Ook een goed middel bij witte vloed.

Door de samentrekkende werking een goed middel bij diarree, zweertjes in de mond, bloedend tandvlees.
Overige

Goed middel bij een zere keel om mee te gorgelen. Verder een zeer goed constitutiekruid, zeer bloedzuiverend bij infecties.

Culinair

Gebruik

Men kan de bladeren verzamelen gedurende het hele groeiseizoen, langzaam drogen in een goed geventileerde en donkere ruimte.

De vruchten plukken als ze rijp zijn vers eten of verwerken tot siroop, jam of wijn.

Bij zwangerschap kan men de thee het best in het begin van de zwangerschap drinken om misselijkheid tegen te gaan, dan 6 weken voor de bevalling weer beginnen.
Let op! Niet gebruiken bij vrouwen die erg getraind en gespierd zijn, de werking van Framboosblad kan dan te hevig zijn, waardoor de baarmoeder te "taai" wordt!