Komkommer - Cucumis Sativus

Inhoudsstoffen

Het vlees van de komkommer bestaat voornamelijk uit water maar bevat ook ascorbinezuur (vitamine C) en koffiezuur. Beide helpen huidirritaties te verzachten en laten zwellingen afnemen. De schil is rijk aan vezels en bevat een mineralen waaronder, kalium, siliciumdioxide, magnesium en zwavel . De silica in komkommer is een essentieel component van gezond bindweefsel

Informatie

Komkommers komen oorspronkelijk 10.000 jaar geleden uit Zuid-Azië. Vanuit India kwam het terecht in de antieke beschavingen van Egypte en van daaruit weer naar Griekenland en Rome, waar het niet alleen als voedsel gebruikt werd maar ook vanwege zijn huidherstellende eigenschappen. Tijdens het koningsschap van Lodewijk de Veertiende, die dol was op komkommers, werd de kasteelt voor komkommers uitgevonden.
In Japan is de komkommer al eeuwen populair en maakt zelfs deel uit van een bekende legende. Kleine mythologische watermonsters, 'kappa' genaamd, zijn dol op komkommers. Om ze te vriend te houden, schreven families hun naam op een komkommer en gooiden die in een kappa-vijver.

De komkommer behoort tot de vruchtsoort cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Ze hoort dus tot dezelfde familie als de meloen en tot hetzelfde geslacht als de courgette.Het zijn warmteminnende planten en ze groeien in Nederland en België het beste onder glas in kassen. De komkommerplant is éénjarig. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.
De plant heeft grote bladeren, die over de vruchten heen groeien. De plant is een klimplant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden.
In Nederland en België is de komkommer door de teelt in verwarmde kassen tegenwoordig (sinds ongeveer 1960) het gehele jaar verkrijgbaar. In deze kassen groeien de komkommers nadat ze gebloeid hebben in ongeveer 10 tot 14 dagen uit naar een volledige komkommer, dus van een komkommer van minder dan 50 gram naar een komkommer van tussen de 400 en 450 gram. Om jaarrond te kunnen leveren worden er twee tot drie teelten per jaar geplant en geoogst in de glastuinbouw. De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Een rijpe vrucht verkleurt naar geelgroen. Komkommer is op zijn best van mei tot en met juli.

Toepassingen

Komkommersap wordt daarom vaak aangeraden om de gezondheid en egaliteit van de huid te bevorderen. Vanwege het hoge watergehalte is het natuurlijk ook hydraterend wat noodzakelijk is voor een glanzende huid.
Komkommer wordt veel gebruikt bij verschillende huidproblemen, waaronder zwellingen onder de ogen en zonnebrand. Het werkt ontstekingsremmend en houdt de huid soepel, zacht en vol. Het ascorbinezuur en koffiezuur voorkomen het vasthouden van water en dat zou kunnen verklaren waarom plaatselijk aangebrachte komkommer zo goed helpt tegen gezwollen ogen, verbranding en dermatitis.

Veel mensen krijgen te weinig water en te weinig vezels binnen. Komkommer kan hen een makkelijke "fastfood" oplossing bieden. Het levert zowel water als vezels en is makkelijk mee te nemen. En als extraatje zit er dan ook nog vitamine C, silicium, kalium en magnesium in.

Komkommer heeft verder een licht urinedrijvende werking en is goed voor het darmstelsel. Hij verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Acné-ontsmettingsmasker
250 g biologische komkommer in de blender, 5 ml citroensap bijvoegen. Middel op het gezicht smeren en vijf minuten laten intrekken. Afspoelen.

Oogmasker
Gaan liggen en op elk ooglid een dunne plak biologische komkommer leggen. 15 minuten ontspannen en afspoelen met koud water.

Zonnebrand
Bij rode verhitte huid na blootstelling aan de zon. Snij de biologische komkommer in dunne repen (blijft makkelijker zitten dan plakjes) en leg dit op de aangedane huid. 10-15 minuten laten intrekken, dan de repen omdraaien en nog eens 10 minuten.