Bieslook - Allium schoenoprasum

Inhoudsstoffen

Zwavel, IJzer, Fosfor, Vitamine C

Informatie

De botanische naam schoenoprasum komt van het Griekse 'skhoinos' (zegge) en 'práson' (prei). De Nederlandse naam is vergelijkbaar. De stengels/blad en bloemen van de bieslook lijken op die van bies (oevergewas), maar het is een uiachtige, dus look.
Bieslook wordt al sinds de Middeleeuwen in Europa verbouwd, hoewel er ook bewijzen zijn voor het gebruik ervan tot 5000 jaar geleden. De Romeinen geloofden dat bieslook de pijn van zonnebrand of die van een zere keel kon tegengaan. Ze gebruikten bieslook ook om de bloeddruk te verminderen en om de aanmaak van urine te stimuleren.
Roemeense zigeuners gebruikten bieslook voor hun voorspellingen. En men geloofde dat opgehangen bundeltjes bieslook rond het huis ziekte en kwaad zou weren.

Bieslook is de kleinste soort van de uien familie (Alliaceae). Die bijvoorbeeld ook ui, prei en knoflook omvat. De familie komt oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Amerika.
Het is een vaste plant die bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere bol vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting door zaadvorming.
De plant is pollenvormend en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van de amaryllus.

Toepassingen

Medicinaal
De geneeskrachtige eigenschappen van bieslook zijn vergelijkbaar met die van knoflook, maar zwakker. Het wordt daarom minder vaak ingezet dan knoflook. Maar het grote voordeel van bieslook is dat de geur ook veel zwakker is. Bieslook is schimmeldodend, verlaagt de bloeddruk. In Azië wordt bieslook aangeraden om verkoudheden, griep en slijm in de longen te behandelen. Bieslook is gunstig voor de bloedsomloop en is dankzij het ijzergehalte bloedvormend. De fosfor bevordert helderheid van geest en de zwavel gaat ontstekingen in het maag-darmkanaal tegen. Het werkt vochtafdrijvend, slijmoplossend en is stimulerend voor de klieren, bevordert het verteringsproces en wekt de eetlust op, en bieslook bevat flink wat vitamine C.

Culinair
Bieslook is populair omdat het wat milder smaakt dan andere uisoorten. Bieslook behoort tot de traditionele Franse keuken. Het is een van de 'fines herbes' samen met onder andere peterselie, dragon en kervel.
In de keuken worden de stelen/bladen gesnipperd en als smaakmaker gebruikt bij o.a. vis, aardappels en soep. Het is een gewoon keukenkruid, dat in menig kruidentuintje te vinden is, maar ook vrijwel altijd te koop is in de supermarkt: vers, ingevroren of gevriesdroogd. Hoewel de smaak van bloeiende bieslook veel minder is, zijn de bloemen prachtig als eetbare, lekkere en voedzame garnering.

Bieslook heeft tevens, vanwege het zwavelgehalte de eigenschap om insecten uit de tuin weg te houden, maar blijft aantrekkelijk voor bijen.

Gebruik

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hebben de neiging taai te worden.