Paardenbloem - Taraxacum Officinalis

Inhoudsstoffen

Bitterstoffen (o.a. Taraxcine), Sesquiterpeenlactonen, Triterpenen, Stereol, Flavonoïden (Quercetine, Luteoline, Apigenine, Isorhamnetine), Polysaccharides, Coumarinen (Cichoriine en Aesculine), Inuline (werkt als insuline, regelt de suikeromzetting, bloedsuikerverlagend). Etherische olie, Xantophyl, vitaminen A, C, D, E, verschillende B vitaminen, Choline, Carotenen, Looistoffen, Glycoside (Taraxine), Mineralen: Kalium, Natrium, Silicium (voor nieuw weefsel), Mangaan, Zwavel, Magnesium, IJzer, Koper, Zink, Calcium

Informatie

De Paardenbloem is een algemeen voorkomende wilde plant. Deze plant komt overal ter wereld voor. Hij is te vinden op graslanden naast wegen en op braakliggend terrein. De bladeren staan als een rozet om de lange penwortel. De bladeren zijn glad, spatelvormig en sterk ongelijk gekarteld. De paardenbloem is een overblijvende plant en kan 10 tot 30 cm hoog worden. De stengels zijn kaal en hol en bevatten wit melksap. De bloemen van de paardenbloem zijn samengesteld uit vele kleine felgele bloemen. De buitenste omwindselblaadjes zijn neergeslagen.

De hoofdbloei van de Paardenbloem valt in mei. Een tweede hoofdbloei valt in augustus. De felgele bloem opent zich bij zonsopgang en sluit zich in de schemering en bij regen. Wanneer de bloem is uitgebloeid verschijnen de bekende ronde vruchtpluis bolletjes. De pluizen worden door de wind verspreidt.


Toepassingen

Paardenbloem heeft een bladrozet waarmee hij iedere andere plant verdringt, de wortel is praktisch onuitroeibaar, dit alles wijst op een grote weerstand en aarding. Na het plukken wordt de stengel snel slap, de hele plant is zeer bitter van smaak. De bloemen staan altijd naar de zon gericht. De gele kleur van de bloemen duidt op een werking voor de spijsvertering, met name voor de lever.

Medicinaal

Eigenschappen (wortel)
Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend

Eigenschappen (bladeren)
Urinedrijvend, voedzaam


Inwendig

Spijsvertering
De wortel is het meest heilzaam voor de lever, bij geelzucht en een trage leverwerking. Ook bij hepatitis, verstopping van de lever en de galblaas, en bij ontstekingen van de galblaas, ook bij galstenen, stimuleert de galafvoer. Kruiden die werken op de ogen, werken ook op de lever, want de ogen zijn een reflexpunt van de lever, denk aan het geel worden van het oogwit als er sprake is van hepatitis.
Heeft een mild laxerende werking. Bij indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.

Urinewegen
Het blad heeft een diuretische werking. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en bij blaasontsteking (in combinatie met andere kruiden). Het blad is een goed middel bij reuma en jicht. Een zeer goede vochtdrijver, ook als het vasthouden van vocht wordt veroorzaakt door hartfalen.

Alvleesklier
Stimuleert de pancreas bij diabetespatiënten.

Zintuigen
Bij branderige ogen, vermoeide ogen, oogzwakte, bijziendheid (stel je hier niet teveel van voor). Bij droge ogen kan men beter Korenbloem of Ogentroost gebruiken.

Constitutie
De wortels en de bladeren samen worden vanwege hun heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften: een zeer goede voorjaarsreiniger. Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen die door problemen van de lever worden veroorzaakt (droog eczeem).

Algeheel versterkend door een grote hoeveelheid mineralen en vitaminen, ook bij anemie, bloedaanvullend.

Uitwendig
Het melkachtige sap uit de stengels werkt, bij intensief gebruik, tegen wratten.

Je kunt Paardenbloemen (inclusief blad en goed schoongemaakte wortel) gebruiken in een zalf. Ik heb ze toegevoegd aan zalf van Herderstasje (Lepeltjeskruid: zie de werking van dit kruid onder het menu 'Kruid' op de pagina 'Herderstasje'), waaraan ik druppels Melisse (kijk op de pagina Melisse onder het menu 'Kruid' voor de werking) etherische olie toegevoegd heb. Paardenbloemzalf werkt o.a. uitstekend bij kloven in voeten (hielen) en handen. Op de pagina 'Zalf maken' onder het menu 'Home' vind je hoe ik zalf maak.

Zie onder het menu 'Home' op de pagina 'Zalf maken' een afbeelding van Herderstasje en Paardenbloemzalf.


Culinair

Paardenbloemkoffie
Oogst de lange penwortel en wrijf de modder van de wortel.
Hak de wortel in stukjes en rooster ze in een middelwarme oven tot ze droog en enigzins verschroeid zijn. Maak hiervan een aftreksel. 10 minuten laten trekken en daarna afgieten.

Je kunt de wortel na het oogsten in kleine stukjes snijden en daarna in de zon laten drogen. Daarna in de koekenpan roosteren, waarna je de stukjes wortel fijn kunt malen tot 'koffie' poeder.

Eventueel mengen met cichorei. Of mengen met paardenbloemblad (eventueel gedroogd).

Paardenbloemwortel stoven als groente
Oogst de paardenbloemwortel. 'Schil' de wortel en laat deze heel. Gebruik voornamelijk de jonge wortels. Kook ongeveer 10 minuten. Daarna afgieten (je kunt dit kookvocht gebruiken als thee). Dan stoof je de wortels in wat boter en knoflook.

Paardenbloembladeren in salades
Paardenbloem is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla. Zo bevat paardenbloem meer vitaminen C, E en betacaroteen en meer mineralen zoals calcium.
De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.

De stengels zijn niet smakelijk om te eten, maar een stengel met bloem is wel een mooie decoratie. Snijdt hiervoor de stengel (met daaraan de bloem) in de lengte in vieren en leg dit in water. Na enkele minuten zal de stengel opkrullen.

Gebruik

Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de wortel.

De Ø (moedertinctuur) wordt gemaakt van de wortel, in het najaar verzamelen, vanwege het hogere gehalte aan inuline in dit jaargetijde. Om de wortel te drogen kan men ze het beste in de lengte doorsnijden.

Let op
Het witte melksap is licht giftig, het zit in alle bovengrondse delen.

Bij zeer grote hoeveelheden ingenomen kan Paardenbloem tot maag - en darmstoornissen leiden en zelfs tot hartritmestoornissen. Het sap uit de bloemstelen kan huidirritatie veroorzaken.