Sint-Janskruid - Hypericum Perforatum (Johanneskruid)

Inhoudsstoffen

Etherische olie, Hypero´de (het gele kliervocht, reinigt de lever), Hyperforine (het rode kliervocht, werkt kalmerend), Pseudohyperforine, Looistof, , Vitamine A, Choline (Vitamine B4), Vitamine C, Bitterstoffen, Saponienen, Mucinen, Inuline, Rutine, Hars

Informatie

Sint-Janskruid komt voor in bijna heel AziŰ en Europa, in andere landen is hij ingevoerd. De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken. Sint-Janskruid is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. Sint-Janskruid heeft ei-rond tot langwerpige bladeren. Bloeit van mei tot augustus met goudgele bloemen. In de bladeren en bloem blaadjes zitten kleine oliekliertjes, dit zijn kleine gaatjes in het blad. Als de bladeren en bloemen van Sint-Janskruid worden gekneusd, loopt de olie weg, waardoor op de bladeren (en op de handen van de plukkers) roestbruine vlekken achterblijven. De stengels zijn stug en variŰren in lengte van 20 tot 100 cm.

Zelf Sint-Janskruid kweken
Groeit het best op droge, alkalische grond maar gedijt onder alle mogelijke omstandigheden. Het zaad heeft een korte vorstperiode nodig om te ontkiemen. U kunt het zaad daarom het beste in de late herfst buiten zaaien. Bij uitzaai in het voorjaar kunt u het zaad een tijdje in het vriesvak leggen.
De plant uitplanten na opkomst, de plantafstand is 30 x 50 cm.
De standplaats is zonnig tot halfschaduw.


Toepassingen

Een algemeen vitaliserende, stofwisselingsbevorderende, opwekkende en stimulerende werking. Het brengt de tonus en energie in de weefsels terug en heeft een reinigende werking door de bloedcirculatie te verlevendigen en de ontgifting via de lever te versnellen. Sint-Janskruid blijkt de cytochrome P450 enzymen (CYP3A4 en CYP2C9) te induceren. Deze enzymen helpen bij het afbreken van veel medicijnen in de lever.

Geeft levenskracht en levenslust: een oppepper bij gevoelens van depressie en pessimisme. Brengt enthousiasme en verlevendigt. Schenkt moed en zelfvertrouwen bij angstgevoelens.

Bij oververmoeidheid, krampen, spierpijnen, slapeloosheid, zenuwspasmen

Werking en karakter
Ontstekingsremmend, genezing bevorderend, pijnstillend, zenuwstillend, antidepressivum

Bloed / bloedsomloop
Heeft een verwarmende werking op winterhanden - en voeten. Ook bij diepe, bloedende wonden, gebruik bij operatiewonden de homeopathische oplossing D12, werkt antibacterieel op het bloed, men kan deze oplossing ook gebruiken als alternatief voor een tetanusinjectie.

Spijsvertering
Bij maagpijn en maagkrampen, een zwakke darmfunctie, een ge´rriteerde 12-vingerige darm, een te grote activiteit van de slijmvliezen van de spijsvertering, diarree, anorexie, hepatitis, leverstuwing. Verder reguleert Sint- Janskruid de lever, gal en pancreas, denk hierbij aan diabetespatiŰnten.

Urinewegen
Ook bij infecties van de urinewegen heeft het een milde werking, vooral bij kinderen, bijvoorbeeld bij bedplassen, wrijf hierbij de bovenbenen en de blaasstreek in met de olie. Het stimuleert ook de lymfeklieren.

Zenuwstelsel
Bij hartkloppingen, rusteloosheid, hyperventilatie, angsten, slapeloosheid en stress. Ook bij hormonale stemmingsstoornissen als PMS en emotionele overgangsklachten. Bij sterk weersgevoelige stemmingsstoornissen, concentratiestoornissen bij kinderen. Het is een antidepressivum zonder de ernstige bijwerkingen die de allopathische middelen vaak hebben, de Arnica van de zenuwen. Ruimt energieblokkades op en stilt daarmee ook pijn.

Bewegingsapparaat
Sterk verwarmend voor het bewegingsapparaat, bij spierpijn, spit, spierverhardingen (spierknopen in de kuit), gewrichtsaandoeningen, zenuwontstekingen, zenuwpijn, ischias, aangezichtspijn, RSI. Hoofdpijn veroorzakende gevoelige halswervels, hersenschudding (dan eerst Arnica gebruiken), traumatische gebeurtenissen.

Huid en zintuigen
Bij schaafwonden, droge huid, eczeem, herpes en gordelroos, beenzweren, steekwonden, luieruitslag, tepelkloven, decubitis, verbranding, ter voorkoming van littekens, na zonnebrand.
Bij zenuwpijnen, ischias, rugpijn, pijn na operaties.
Bij middenoorontsteking als deze nog niet is doorgebroken, met een watje in het oor aanbrengen. Na de doorbraak het oor spoelen met een oplossing van 40 druppels Calendula ě (moedertinctuur) op 500 ml afgekoeld gekookt water.

Sint-Janskruid wordt professioneel gebruikt bij diabetische neuralgie, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson. Ook wordt Sint-Janskruid gebruikt bij de gevolgen van stralingstherapie. Een andere toepassing is bij zenuwschade en depressies bij AIDS (let op: AIDS is een verzamelnaam van 29 auto-immuunziekten en wordt zeker niet veroorzaak door HIV).
Sint-janskruid werkt ook goed bij bepaalde soorten blaasontsteking. Sint-janskruid gecombineerd met paardestaart werkt goed bij blaasproblemen.
Samen met andere kruiden wordt het ook gebruikt bij ontwenning van anti-depressiva, zoals Prozac. Sint-Janskruid gecombineerd met IJzerhard werkt goed bij depressiviteit en angstigheid.

Er bestaan verhalen over dit kruid dat het het vermogen tot gecontroleerd dromen kan bevorderen, waarbij de dromer zijn dromen kan be´nvloeden. Essence van de bloemen van Sint-Janskruid wordt toegepast bij doodsangst, nachtmerries en angst voor 'uittreding'. Sint-Janskruid heeft een beschermende werking op kwetsbare, open persoonlijkheden en schept innerlijke harmonie.

Gebruik

Sint-Janskruid thee mag niet langer dan 10 minuten trekken.

Het kruid kent geen bijverschijnselen zoals dit steeds het geval is bij allopathische geneesmiddelen. Hoogstens wordt afgeraden niet al teveel en al te lang in de zon te lopen na het intensief nuttigen van Sint-Janskruid. Het maakt de huid dan immers gevoeliger voor verbranding door zonlicht, vooral bij wie een lichte huidtint heeft. Sommige mensen zijn allergisch, ze krijgen een fotosensibilische reactie van de huid, rode, pijnlijke vlekken.

Let op
Sint-Janskruid wordt wel 'natuurlijk prozac' genoemd. Gebruik Sint-Janskruid niet naast allopathische antidepressiva, omdat het de werking hiervan kan versterken of juist tegengaan. Ik ben er voorstander van allopathische middelen te vervangen door natuurlijke zoals kruiden, voeding, of homeopathische middelen.
Sint-Janskruid kan de werking van andere medicijnen (o.a. de anticonceptie pil: ik ben sowieso geen voorstander van deze pil!) be´nvloeden, wees dus voorzichtig met de combinatie van Sint-Janskruid en andere middelen. Niet gebruiken naast bloedverdunnende middelen. Niet gebruiken bij mensen die digoxine en ciclosporine gebruiken, dit laatste middel wordt gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na een transplantatie, verder wordt deze middelen ook voorgeschreven bij ernstige psoriasis of reumatische artritis.

Het zou kunnen zijn dat Sint-Janskruid tot 'manie' kan leiden bij mensen die van zichzelf weten dat ze overprikkeld kunnen reageren. Let goed op je lichaam.

Terughoudend gebruiken tijdens de zwangerschap.

Interacties met allopathische middelen: Sint-Janskruid kan de plasmaspiegel van amitryptiline verhogen, de plasmaspiegel van theofylline verlagen, de plasmaspiegel van digoxine met circa 25% verlagen, de plasmaspiegel van fenprocoumon (Marcoumar) met 21% verlagen, de plasmaspiegel van ciclosporine (Neoral) verlagen