Cichorei - Cichorium Intybus

Inhoudsstoffen

Veel bitterstoffen (intybine), Alkaloïden, Terpeen en gom (wortel, goed bij de wondheling), Inuline (wortel, tot 55%), Vitamine B4 en C, Mineralen: IJzer, Kalium, Silicium en Calcium

Informatie

Cichorei is een overblijvende winterharde vaste plant uit de Composietenfamilie, een pionier, groeit graag op braakliggende grond net als Kamille en de Klaproos. De plant is 80-90 cm hoog, met een lange penwortel (soms vertakt) tot 75 cm. De penwortel heeft een dunne bast en is van buiten bruin/geel en is binnenin wit. Het heeft een centrale kern met veel kanaaltjes. In de wortel komt een bittere melkachtige (latex) vloeistof voor. De bladeren kunnen 7,5 tot 15 cm lang worden, zijn lancetvormig en vormen een rozet rond de centrale stengel. De bladeren aan de bloemstengel zijn kleiner en pijlvormig.

Cichorei vormt bloemstengels en zaden in het tweede jaar (na de eerste winter). De plant bloeit van juli tot augustus met helder blauwe tot lila bloemen. De bloemen openen zich vooral 's morgens en sluiten zich precies 5 uur nadat ze open zijn geweest. De beeldschone azuurblauwe bloemen gaan alleen open als de Zon schijnt, als het te warm wordt vallen ze af, ze bloeien maar 1 dag, de bloemen groeien in de oksel van het blad. De lintbloemen zijn vijf keer getand (heeft alleen lintbloemen). De stengel is hol en gerimpeld, hard en houtig en bevat een bitter melksap, de hoogte is 30 tot 150 cm, afhankelijk van de omstandigheden. De stengel maakt veel zijtakken, Cichorei heeft dus veel ruimte nodig. Het blad is gekarteld en aan de onderkant harig, meer naar de top wordt het blad kleiner en spitser. Cichorei heeft een lange breekbare penwortel met een zeer bittere smaak. De plant heeft graag een open zonnige plek.

De zaden bruin/zwart zijn klein 3 mm lang en 2 mm breed.

Naast de wilde Cichorei (Cichorium Intybus var. Sylvestre) zijn de 2 bekendste varianten de witlof (Cichorium Intybus var. Foliosum) en de Wortel Cichorei (Cichorium Intybus var. Sativum). De wortel Cichorei wordt gekweekt voor het hoge inuline gehalte in de wortel.

Zelf Cichorei kweken
Plaats de Cichorei op een zonnige en open plek in lichte, bij voorkeur alkalische grond.

Vermeerderen
Zaaien in vroege zomer.

Kweken
Uitdunnen of verplanten op 45 cm afstand. Cichorei kan niet binnenshuis gekweekt worden. Om witlof te kweken, wortels in de herfst opgraven, bladeren tot 25 mm afsnijden en 25 mm van de wortel. Goed begraven in zanderige compost en water. Laat er geen licht bij komen en zet dit in een kelder of garage. Witlof kan binnen 3-4 weken gegeten worden.

Oogsten
Bladeren verzamelen als ze jong zijn. Wortels uitgraven in eerste herfst en witlof struikjes in de winter


Toepassingen

Medicinaal

Spijsvertering
Het blad kan gebruikt worden als grote schoonmaker van de darmen en de lever: goed bij een voorjaarskuur, bij nerveuze aandoeningen in de spijsvertering via het zenuwstelsel. Bij wormen. Alle klachten die met de lever samenhangen en die zich uiten in de ogen, denk aan het geel worden van de ogen bij leverklachten. Ook bij eczeem veroorzaakt door een verstoorde leverwerking. Verder bij klachten van de milt en de nieren. Zoals alle Amara pura bevorderd Cichorei de eetlust. Goede werking op de pancreas door een hoog inulinegehalte.

Constitutie
Werking op het bloed, bloedcirculatie en wondheling. Een papje van het blad verzacht ontstekingen en is ontstekingsremmend.

Bloedreiniger.

Overige
Zou ook bij melancholie helpen (leverklachten) en aambeien.

Wortel
Een aftreksel van de gedroogde wortel is een versterkend, licht laxerend middel en is een diureticum. Een afkooksel kan galstenen, nierstenen en ontstekingen van de lever of urine wegen verlichten. Cichorei staat ook bekend om zijn toxiciteit tegen parasieten in de darmen.

Bloesemremedie
Positieve, transformerende kwaliteit: geven zonder iets terug te verwachten, onpersoonlijke liefde, zorgen en verzorgen met grote liefde en toewijding, kunnen delen, de universele bron van Liefde binnenin jezelf kennen.
Onevenwichtigheid: voor degenen die behoefte hebben aan een overdadige hoeveelheid aandacht, bezitterig, stemmingen met woede-uitbarstingen bij kinderen, voor de overdreven drukke of aanhankelijke natuur, medelijden met zichzelf.
Je kunt ook zelf bloesemremedies maken.

Culinair
Bloem
U kunt de bloemen gebruiken in salades en de knoppen inmaken in het zuur.

Blad
De zaailingen kunnen afgesneden worden en vers worden gegeten.
Men kan het jonge blad als groente eten, gestoofd of rauw, dan wel gebruiken voor de bloei.

Wortel
Als de wortels jong zijn kunt u ze koken en serveren met een saus. De wortels zijn te gebruiken als surrogaatkoffie (pee-koffie). Hiervoor kunt u de dikke gekweekte wortels uitgraven, wassen, in partjes snijden, drogen in matige warmte, roosteren en daarna malen.

Witlof
Versnipper witlof in salades. U kunt witlof ook in boter smoren als groenteschotel.

Huishouden
Hele plant
U kunt de hele plant kweken voor veevoer en in voedzame grasmengsels.

Blad
U kunt het blad koken voor een helder blauwe verfstof.