Mariadistel - Silybum Marianum

Inhoudsstoffen

Flavonen (silybine, silymarine uit de zaden, silydianine en silychristine), Etherische olie, Bitterstoffen, Slijmstoffen, Tyramine, Histamine, Fumaarzuur, Vette olie, Albumine.

De belangrijkste stof is Silymarine, deze stof werkt direct op de lever, beschermt het tegen gifstoffen, het doet dit op twee manieren, ten eerste trekt het, het membraan van de levercellen samen en creŽert zo een sterk schild zodat toxinen veel meer moeite hebben om in de lever door te dringen, als de toxinen wel doordringen kan de Silymarine ervoor zorgen dat de lever nuttige enzymen en proteÔnen produceert die de lever herstellen. is in staat om de lever te helpen om nieuwe celweefsel te ontwikkelen. Werkt als een antioxidant.

Informatie

Mariadistel is een ťťn- of twee jarige prachtige distel met rechtopstaande, enigszins spinnenwebachtig behaarde, 0.7 tot 1.5 meter lange stengels. De bladeren zijn enigszins leerachtig, van boven glanzend groen met witte vlekken en aderen, aan de rand met gele stekels, de onderste langwerpig, bochtig veerlobbig, de bovenste tot hartvormig stengelomvattend. De hoofdjes zijn 3-5 cm in doorsnede, alleenstaand, met roodpaarse, zelden witte bloemen. De buitenste omwindselbladen zijn teruggekromd, met lange stekelpunt. Na de bloei volgen zwarte glanzende zaden met elk een bosje witte haren.

Deze plant kwam oorspronkelijk enkel voor in Zuid West-AziŽ, Noord-Afrika en Zuid Europa, AustraliŽ. Hier wordt de Silybum Marianum als genees- en sierplant gekweekt, en komt zelden verwilderd voor.

Zelf Mariadistel kweken
De plant verkiest goeddoorlaatbare grond en een zonnige standplaats. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar (als ťťnjarige), in de zomer of begin van de herfst (als tweejarige). Bloei: juli-augustus.


Toepassingen

Medicinaal

Een van de gunstige effecten van Mariadistel is de versterkende werking op de lever. De lever verwerkt diverse voedingstoffen, waaronder vetten, en is daarmee een van de belangrijkste organen in ons lichaam. De lever neutraliseert of ontgift vele medicijnen, chemische vervuilers en alcohol. Mariadistel voorkomt een tekort aan glutahion, een aminozuur-achtige stof die het ontgiftingsproces mogelijk maakt in de lever. Onderzoeken hebben aangetoond dat Mariadistel de glutathionconcentratie met zelfs 35% kan verhogen. Het kruid is een goede poortwachter die de hoeveelheid gifstoffen die de lever te verwerken krijgt beperkt.

Mariadistel is ook een krachtige antioxidant. Het is zelfs beter dan vitamine C en E in de preventie van schade door uiterst reactieve vrije radicalen. Mariadistel bevordert de groei van nieuwe gezonde levercellen als vervanging van oude beschadigde cellen. Het kruid helpt bij allerlei ernstige leveraandoeningen, waaronder virusinfecties (hepatitis) en leverbeschadigingen (cirrose).

Mariadistel is zo krachtig dat het soms in ziekenhuizen bij reanimatiepogingen per injectie wordt toegediend om de levensbedreigende effecten van giftige paddenstoelen tegen te gaan.

Een teveel aan alcohol put de glutathionvoorraad uit. Daarom kan Mariadistel ook helpen de lever van alcoholisten of mensen in een ontwenningsproces te ondersteunen.

Andere effecten
Bij kankerpatiŽnten beperkt Mariadistel de leverbeschadigingen veroorzaakt door medicijnen die na chemotherapie worden voorgeschreven, en bevordert Mariadistel het herstel door de afvoer van opgehoopte vergiften te versnellen. Het remt ook de ontstekingsverschijnselen en de snelle celdeling bij psoriasis.

Mariadistel kan ook heilzaam zijn bij endometriose (een van de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen). Het kruid helpt namelijk de lever bij het verwerken van oestrogeen.

Het wordt ook gebruikt bij candida en voedselallergie. Ten slotte kan Mariadistel gunstig werken bij de preventie en behandeling van galstenen doordat het de productie van gal verbeterd.

Spijsvertering
Mariadistel vermeerdert de secretie en de stroom van gal uit de lever en de galblaas en kan gebruikt worden in alle problemen die geassocieerd worden met de galblaas, zoals galstenen, galkoliek en problemen met de lever, zoals leververvetting, levercirrose, hepatitis, geelzucht. Verder werkt het kruid sterk ontgiftend op de lever, dus het kan ook gebruikt worden na alcoholmisbruik en een te zware dosis medicatie. Het is een van de weinige kruiden die in staat is om celvernieuwing in de lever te bewerkstelligen. Bij gebrek aan eetlust en bij bewegingsziekte.

Hart en bloedsomloop
Bij aambeien, spataderen en te lage bloeddruk.

Melkproductie
Stimuleert de melkproductie

Overige
Het zaad van de Mariadistel zou ook helpen tegen bewegingsziekte. Mogelijk heeft Mariadistel (Silymarine) een preventieve werking tegen het ontstaan van kanker, met name bij prostaatkanker.

Culinair
De hele plant kan gegeten worden. De bladeren kunnen als ze jong zijn gegeten worden in salades en als ze ouder zijn gekookt als spinazie. De bloemen zijn eetbaar als artisjokken. De wortel lijkt gekookt op schorseneren.

Gebruik

De werkzame bestanddelen van Mariadistel zijn niet goed oplosbaar in water. Thee die van de zaden is gemaakt, bevat dan ook minder beschermende stoffen. Tincturen of het gemalen zaad innemen is daarom beter. U kunt het gemalen zaad ook over uw ontbijtgranen strooien. Binnen enkele weken kunt u al effect ervaren, hoewel voor chronische aandoeningen langduriger behandeling noodzakelijk is.

De aanbevolen dosering voor Mariadistel is driemaal daags 200 mg extract gestandaardiseerd op 70 tot 80% silymarine, maar ook lagere doses kunnen zeer doeltreffend zijn. Mariadistel wordt vaak gecombineerd met andere kruiden en voedingsstoffen zoals paardenbloem, choline, methionine en inositol.

In principe wordt Mariadistel door bijna iedereen verdragen. Het heeft een mild laxerend effect bij sommigen, het geen meestal na 2-3 dagen afneemt. Het kan ook soms wat lichte maaglast veroorzaken.

Niet toedienen aan kinderen beneden de 12 jaar.