Duizendblad - Achillea Millefolium

Inhoudsstoffen

Etherische olie (hoofdbestanddeel Chamazuleen), Bitterstof (Betonicine of Achilleine), Flavonen (waaronder Apigenine), Looistoffen en Alkalo´den

Informatie

Duizendblad is een overblijvende of vaste plant. De plant wordt 30 cm tot 1 m hoog. De stengels en bladeren zijn behaard. De bladeren zijn vederachtig, diep ingesneden en donker grijsgroen. De plant bloeit van juni tot september met kleine vaalwitte (soms roze) bloemen in enigszins platte trossen. Duizendblad is een zeer algemeen voorkomende plant op allerlei grondsoorten. De plant is in het wild te vinden langs paden en wegen en op weilanden. Duizendblad, vooral de roze variant, wordt ook als sierplant gekweekt.

Zelf Duizendblad kweken
Duizendblad heeft een voorkeur voor een zonnige plaats met grond van een gemiddelde vruchtbaarheid en vochtigheidsgraad. Duizendblad is te vermeerderen door het te zaaien of door binnendringende wortel te verdelen (scheuren) in de lente of de herfst. Duizendblad dient op 30 cm van elkaar te worden uitgeplant. Door de verwelkte bloemhoofden te verwijderen krijgt de plant een tweede bloei. Duizendblad is niet geschikt om binnenshuis gekweekt te worden.

Verzamelen en drogen
Vˇˇr de bloei verzamel je de bladeren in mei en juni, die makkelijk te herkennen zijn aan hun blad. Na de bloei, vanaf juni, pluk je de bloem en als ze verwelkt zijn knip je de bloemhoofdjes er een voor een af met zo weinig mogelijk bladstengel. De gedroogde bloemen zijn heel decoratief. Na de bloei kun je ook de hele stengel verzamelen en in bosjes te drogen hangen op een beschaduwde plaats. Duizendblad groeit veel langs de berm en bij akkers.


Toepassingen

Duizendblad is heel makkelijk te herkennen aan de duizenden nerfjes van het blad, wat aan bloedvaatjes doet denken. Duizendbladthee, gemaakt van gedroogd duizendblad, is dan ook heilzaam voor een betere bloedsomloop, het reinigt de bloedvaten, helpt bij trombose/open wonden, en helpt bij koude voeten of winterhanden, het is bloeddrukverlagend en het reguleert de menstruatie. Het kan ook helpen bij endometriose. Bij opvliegers is het ook niet slecht! Verder is het zowel in-als uitwendig geschikt bij spataderen en aambeien. Uitwendig op een (scheer-) wond of in een bloedneus gelegd is het bloedstelpend. (Kauw de bladeren eventueel eerst zacht). Het helpt ook bij griep en verkoudheid (dan in de vorm van thee). Duizendbladthee helpt ook bij hooikoorts en bij kramp in je kuit 's nachts of Ĺs ochtends (wat ook kan komen door gebrek aan Magnesium) en voor bloedarmoede alsmede hartkloppingen is het ook niet slecht. Ook milde onderbuikkrampen schijnen verlicht te worden door Duizendbladthee.

Duizendblad bevordert de circulatie van het bloed. Maar Duizendblad heeft ook magische eigenschappen.

De bloemen zijn wit op een kalkhoudende grond en roze op een zure grond. Ze zijn beide even werkzaam.


Medicinaal

Werking en karakter
Bloedstelpend, antiseptisch, adstringend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, tegen winderigheid, krampstillend, versterkend voor de bloedvaten.

Door het gehalte aan chamazuleen (net als in Kamille) heeft het kruid een werking op slijmvliezen tegen opzwellingen en ontstekingen.

Een aftreksel als thee werkt tegen spijsverteringsproblemen, het heeft een stimulerende werking op de maag- en galafscheiding bij gebrek aan eetlust (bitterstofwerking) en slechte vertering.

Ook werkt een aftreksel het lichaam te reinigen, het gehalte aan flavonen bevordert de urineafscheiding. Een aftreksel als thee werkt om de menstruatie te reguleren, transpiratie te bewerkstellingen en een kou te genezen.

Een thee van gelijke hoeveelheden Vlierbloesem, Pepermunt en Duizendblad is lekker en goed tegen griep en andere koortsen. Drink de thee heet en in ruime hoeveelheden (tot een kop per twee uur).

Voeg tegen spataderen 30 druppels tinctuur van Paardekastanje (aesculus hippocastanum) toe aan 6 dl Duizendblad thee en drink die een dag lang. Hetzelfde mengsel is ook toepasbaar als kompres.

Gebruik duizendblad olie of zalf bij eczeem.

Kauw om bloedingen te stelpen enkele bladeren zacht en leg ze op de wond (de alkalo´den hebben een bloedstelpende werking).

Uitwendig
Als zalf of spoeling bij ontstoken wonden en eczeem.
Om bij wonden bloedingen te stoppen en ter behandeling van zweertjes.

Je kunt Duizendblad toevoegen aan een zalf. Op de pagina 'Zalf maken' onder het menu 'Home' vind je hoe ik zalf maak. Je vindt daar ook een afbeelding van Brandnetel en Duizendblad en Melissezalf.

Inwendig
Bij aambeien in- en uitwendig.
Bij koorts om transpiratie op te wekken en de koorts te laten zakken.
Duizendblad is geschikt voor kinderen met koorts.
Bij slechte bloedsomloop, koude voeten en spataderen.
Bij menstruatiepijnen en pijn in het bekken als gevolg van verstopping, eerdere kwalen en ontstekingen.

Toepassingen met etherische olie
De etherische olie bevat o.a. Azuleen en is daardoor zeer geschikt voor het behandelen van huidproblemen. De olie heeft een blauwe tot groene kleur, met een frisse zoet-kruidige geur en wordt gewonnen door waterdamp destillatie van het gedroogde kruid.

Voor wie gevoelig is en de neiging heeft de problemen uit de omgeving naar zich toe te trekken is Duizendblad een hele goede olie om te reinigen.

Duizendblad werkt stimulerend op de stofwisseling, lever en bloedvorming.

Gebruik Duizendblad onder andere bij
Ontstoken / gevoelige huid, acne, eczeem, jeuk, hoofdhuidproblemen, littekens, spataderen, wonden, uitslag, slagaderverkalking, trombose, reumatische artritis, krampen, aambeien, indigestie, blaasontsteking, cystitis, infecties aan urinewegen, menstruatie problemen, overgangsklachten, verkoudheid, griep, koorts, hypertensie, slapeloosheid, stress.

Cosmetisch
Een aftreksel van verse bloemen voor een gezichtsstoombad en verkwikkende lotion. Gebruik een aftreksel van de bloemen als basis voor een behandeling van vette gezichtshuid of in een ontspannend bad.

Druk verse bladeren op een scheerwond, om bloeden te stelpen.

Decoratief
Stal de gedroogde bloemhoofden uit.


Huishouden
Duizendblad helpt naburige planten om ziekten te weerstaan en verdiept hun geur en smaak.
Aftreksel van de hele plant om koperachtige mest te maken.
Door een fijngehakt vers blaadje toe te voegen aan een kruiwagenlading compost wordt de vertering versneld.

Gebruik

Voorzichtig
De vluchtige olie en grote doses van verse preparaten worden ontraden tijdens zwangerschap.
Overmatig gebruik van de bladeren van duizendblad kan de huid gevoeliger maken voor licht.
De meeste etherische oliŰn kunnen niet zonder risico ingenomen worden.