Melganzenvoet - Chenopodium Album

Inhoudsstoffen

Hoog gehalte aan eiwitten, caroteen, ijzer, kalium, calcium

Informatie

Familie van spinazie en quinoa ( Chenopodium Quinoa, een soort rijst uit het Andesgebergte). Ook wel Melde of witte ganzenvoet genoemd.

De bladeren zijn eetbaar. Evenals de zaden, die lijken op Quinoa.

Afmeting: 15 tot 120 cm. Levensduur: Eenjarig. Bloeimaanden: Juli t/m september. Stengels: De rechtopstaande stengels zijn sterk vertakt en vaak rood aangelopen.

Bladeren: De bladeren zijn zeer veranderlijk. De bovenste zijn langwerpig met een gave rand, de onderste zijn driehoekig en sterk bochtig getand, soms zijn ze spiesvormig maar dan heeft de middenlob geen evenwijdige zijden. Meestal zijn de bladeren aan beide kanten sterk melig behaard.

Bloemen: De wittig groene bloemen hebben een 5-delig bloemdek. De bloemkluwens vormen lange, smalle of wijd vertakte pluimen, die aan de top of soms in de hele bovenste helft niet zijn bebladerd.

Vruchten: Vaak zijn er 2 soorten zaden aan dezelfde plant. Deze kunnen glad, zwart en met een dikke zaadhuid zijn of glad, bruin en met een dunne zaadhuid.

Bodem: Zonnige, open plaatsen op vrij droge tot vochtige, zeer voedselrijke, met name stikstofrijke, vaak vrij kalkarme, omgewerkte grond (zand, leem, zavel, klei en stenige plaatsen). Groeiplaatsen: Akkers, braakliggende grond, boerenerven, mesthopen, bermen, ruigten, puin, waterkanten, gekapt bos, ruderale plaatsen, plantsoenen, rozenperken, omgewerkte grond, bouwterreinen, opgespoten zandvlakten en gronddepots.


Toepassingen

Dit kruid, of voedsel wordt gebruikt om wormen er mee af te drijven en verdrijft gifstoffen uit het lichaam. Het heeft een positieve werking bij het reguleren van de darmstelsel en zorgt dat zenuwpijn minder wordt. Melganzenvoet wordt gebruikten het tegen vrouwenkwalen, pijnlijke menstruatie en heeft een positieve werking op de borstvoeding. Het werkt tegen hysterie en andere zenuwachtige eigenschappen.Het zou kanker tumoren afremmen en een positief effect hebben op de urineweg.
Hoewel dit kruidje kan helpen tegen reumatische pijnen, jicht en nieren, moet men er toch mee oppassen, maar het blijkt voor veel dingen wel een positieve werking te hebben.

Juist de melganzenvoet kan open, maar ook dwingend mensen op een andere been zetten, waarin plots de wereld veel groter wordt. Het houd er van om de wereld groter te maken en helpt de angsten die mensen in zich voelen te verminderen.

Gebruik

De gehele plant kan rauw gegeten worden, maar is waarschijnlijk het lekkerst gekookt of in de soep. Hij smaakt lekker pittig, als jonge boerenkool of broccoli.