Kamille - Matricaria Chamomilla

Inhoudsstoffen

Etherische olie (azuleen); Bisabolol (werkt tegen krampen); Bitterstoffen; Glycosiden (vochtafdrijvend); Looistoffen; Slijmstoffen; Cumarine (licht verdovend); Belleferon (schimmeldoder); Salicylzuur (pijnstillend en koortsverlagend); Vitamine A. B en C; Mineralen P, Fe en S; Valepropriaten (werken ontspannend op de darmen)

Informatie

De geslachtsnaam is samengesteld uit de Latijnse woorden 'Mater' wat staat voor 'moeder', en 'caria' wat 'zorg' betekent. Ook de soortnaam is een samenvoegsel, ditmaal van de Griekse woorden 'camai' wat staat voor grond en 'millon' wat appel betekent.


Eenjarig plant uit de familie van de composieten een echte pioniersplant, bloeit tweemaal per jaar, het zaad komt op in september, de plant overwintert met een bladrozet, in het voorjaar schieten de stengels omhoog, ze zijn rechtopstaand en rijk vertakt, Echte Kamille wordt ongeveer 60 cm hoog, de bloemetjes zijn gesteeld en hebben zowel lint - als buisbloemen, de buisbloemen zijn heldergeel en de lintbloemen wit. De echte Kamille is verder te herkennen aan de zoete zuurtjesgeur.

De Kamille is net een zonnetje met zonnestraaltjes er om heen: een geel geurig bolletje met witte bloembaadjes. Het is een relaxed kruidje, een anti stress bloempje zeg maar.

Merkwaardig is dat Kamille veel groeit op braakliggende (akker-en bouw-) landjes. Grond dus waar de mens al eerder ingegrepen heeft maar nu een poosje laat rusten.


Toepassingen

De holle bloembodem verwijst naar gasvorming (lucht) of verkramping van het spijsverteringsstelsel. De gele kleur van de buisbloemen naar het hart, lever en gal. De witte lintbloemen staan voor harmonie, infecties en vrouwenkwalen. Het fijnvertakte blad ziet er kwetsbaar uit en zit in het voorjaar opgerold aan de stengel, ontrolt zich later als een varenblad, staat voor moederlijke zorg en geborgenheid. De aanwezige etherische olie werkt op het zenuwstelsel. Het is een typische Zonneplant, die zich ook naar dit hemellichaam richt, ontvangt liefde, warmte en licht, geeft dit ook weer door aan de mens. in de nacht en bij regen zijn de bloemen gesloten (geborgenheid). Een uitstekend kinderkruid.


Typologie
Voor een afhankelijk type, een echt moederskindje, erg onzeker. Ook voor hen die een ander niet teleur willen stellen, en daarbij over hen grenzen heen gaan. Goed kinderkruid, geeft troost en warmte. Het algemeen karakter van het kruid is licht ontspannend en rustgevend. Voor mensen verlangen naar geborgenheid.


Zenuwstelsel
Bij stress, innerlijke verkramping, grote vermoeidheid, gebrek aan levenskracht, overspanning. Verder bij hoofdpijn en slapeloosheid, nachtmerries en heimwee. Ook nerveuze overgangsklachten. Goed middel bij kiespijn.


Spijsvertering
Maag - en darmkrampen, maagpijn, buikpijn bij kinderen, ook diarree door spanningen, constipatie, maag - en darmzweren, koliekpijnen.


Infecties
Bij snel opkomende infecties met koorts. Bij griep, verkoudheid, bij sinusitis (stomen met de tinctuur), bijholteontsteking, blaasontsteking, ooginfectie, ontstekingen in de mondholte. Soms bij middenoorontsteking en amandelontsteking (bij infecties altijd thee en tinctuur gebruiken!), dan altijd afwisselen met een lichte Saliethee. Bij diverse huidinfecties.


Spieren
Kamille verzacht en vermindert pijn, en helpt spieren ontspannen: je kunt het toepassen bij Reuma, Artritis, vooral rode plekken en zwellingen, dan een kompres van de sterke thee. Of Kamille tinctuur balsem, eventueel in combinatie met Smeerwortel en Gember, uitwendig toepassen. Zie onder het menu 'Home' de pagina 'Zalf maken' hoe je een balsem maakt op Lanoline basis met tinctuur.

Kamille is wondgenezend en ontstekingsremmend.


Overig
Bij de geslachtsorganen: menstruatiebevorderend tegen verkramping, ook seksuele verkramping.

Algeheel (huid) verzorgend.

Een bekende toepassing is bij blond haar, dat mooier van kleur wordt na een spoeling met Kamillethee.

Gebruik

Men gebruikt alleen de bloemen, er wordt een thee van gemaakt, maar ook de etherische olie wordt van de bloemen gemaakt. De bloemen verzamelen als ze ongeveer vijf dagen bloeien.


Waarschuwing
Let op! Niet gebruiken bij zwangerschap!

Verder het kruid alleen toepassen als medicijn, en niet als dagelijkse thee.

Soms zijn er allergische reacties zoals samentrekkingen van de bronchiŽn en bij extern gebruik huidreacties, dit komt echter zeer zeldzaam voor, in het algemeen kan men zeggen dat mensen die allergisch zijn voor Asters en Chrysanten, geen Kamille moeten gebruiken.