Lavas - Leviticum Officinale

Inhoudsstoffen

Bitterstoffen; Etherische olie met phthaliden; Looistoffen; Organische zuren (angelicazuur, benzoŽzuur, appelzuur); Vitamine C; Slijmstof; Cumarine; Gom; Hars

Bergapten en andere Cumarinen
In Lavas zitten velen fytonutriŽnten. Het bevat Cumarinen en Psoralen. Het Ssoraal Gergapten is een stof die ook in bergamot, pastinaak, citrusoliŽn en sap van de grapefruit zit. Het is een sterk riekende medicinale stof die onder andere in een therapie tegen multiple sclerose wordt gebruikt. Bergapten is een kaliumblokker in de zenuwen.

Beta-Sitosterol
Beta-Sitosterol is een plantensterol. Het wordt gebruikt in de behandeling van prostaatkanker, Benigne prostaathyperplasie of 'BPH' wat een goedaardige prostaatvergroting is en het kaalworden. Het zit niet alleen in Lavas maar ook in mais, basilicum, boekweit, sojabonen, zoethout, zwarte komijn, salie, cherimoya, senna, tweestijlige meidoorn, gewone teunisbloem, witte moerbei, duindoorn, maarts viooltje, ashwaganda en zegepalm.

Carvacrol
Carvacrol is een geur- en smaakstof. Het heeft eigenschappen waarvan voedingsmiddelen langer houdbaar blijven. Carvacrol is een sterk antisepticum, een bacteriedodende stof. Carvacrol wordt gebruikt als etherische olie. Naast bestanddeel van Lavas komt Carvacrol voor in tijm, oregano en rozemarijn.

Informatie

Vaste plant uit de familie van de Schermbloemigen, wordt tussen de 100 en 200 cm hoog. Het is een grote vaste plant. Lavas maakt rechtopstaande ronde stengels, die bovenaan vertakt zijn. De wortelbladeren zijn buitengewoon groot en taai, aan de bovenzijde zijn ze glanzend en zijn ze twee - tot driemaal gedeeld. De stengelbladeren zijn minder gedeeld, naar boven toe worden hun stelen korter. De stengels eindigen in ronde schermen, met 8 tot 15 stralen, waaraan de bleekgele bloemen zitten. De gehele plant is sterk aromatisch, de hoogste concentraties aan werkzame stoffen zitten in de wortel.

In de herfst sterft hij af tot er bijna niets meer overblijft.

Lavas komt uit Zuid Europa. Dit kruidige specerij is familie van de engelwortel, pastinaak, sellerie, peterselie en venkel. In Engeland heet de plant Lovage en in vele Oost Europese landen is de naam van de plant de vertaling van het woord Liefdeskruid of Liefdesstokje. Het is niet bekend waarom de liefde wordt verbonden aan de plant. Misschien komt dat omdat het als panacee werd beschouwd, wat ook van de liefde gezegd kan worden.

Mensen die geen zout kunnen eten wordt aangeraden een Lavasplant in de tuin te hebben. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken. Als je Lavas door het eten doet mis je het zout helemaal niet. Lavas heeft een lekker aroma. Het kruid Lavas is ideaal voor mensen die een zoutarm dieet volgen.

Maggi en Lavas
Lavas heet ook wel maggiplant. Wanneer in een recept staat dat je maggi moet gebruiken en je hebt dat niet in huis kun je net zo goed Lavas uit de tuin plukken.


Toepassingen

Spijsvertering
Bij spijsverteringsstoornissen, gebrek aan eetlust, anorexie, opgeblazenheid, darmgassen, winderigheid, leverontsteking, levercirrose.

Urinewegen
Bij nier - en blaasaandoeningen door de diuretische werking, vochtophoping, zweetdrijvend, ook bij blaasstenen. Ook bij reuma en jicht door de diuretische werking.

Overige
Hart en bloedvaten en de geslachtsorganen, zou als afrodisiacum werken. Verder natuurlijk een veelgebruikt keukenkruid. Verder bij hoest, angina, andere keelpijn, aften, goed middel om mee te gorgelen. Bij ooginfecties.

Lavas wordt al beschreven als kruid in Romeinse kookboeken. De Romeinen gebruikten ook het Lavaszaad als specerij in het eten. De Romeinen noemden Lavas een Panacee: een geneesmiddel tegen alle ziekten. Het werd voorgeschreven tegen ziekten die te maken hadden met het hart, de longen, de maag, de darmen, en het was geneesmiddel tegen hysterie. In Engelse kookboeken wordt de wortel van lavas gebruikt om het in siroop te leggen om er een snoepje van te maken.

Culinair
De blaadjes kun je heel gebruiken als slablad. Als je de blaadjes fijn snijdt kun je ze gebruiken in de soep. Wanneer je aardappels hebt gebakken kun je verse gesneden blad over de aardappels doen als ze al op je bord liggen. Gekookte zilvervliesrijst kun je precies op dezelfde manier als aardappels kruiden. Je kunt dit kruid mengen met rozemarijn en tijm om een tomatensaus voor bij de pasta te kruiden. Voor 's winters kun je het kruid drogen, verpoederen en in een pot stoppen.

Lavasthee
Lavasthee is een medicinale thee die de nieren en de lever opschoont. Lavas is goed te gebruiken als mixkruid. Je kunt het met paardenbloemblad mixen om een speciale leverreinigende thee te drinken. Lavas werkt als antiflatulentie medicijn. Daarnaast werkt het diuretisch. Dat wil zeggen dat het de nieren stimuleert om urine te maken. Lavasthee gebruikt men al eeuwenlang om wonden mee schoon te maken. Het werkt antiseptisch, wat betekent dat het bacteriŽn bestrijdt. Verder werkt Lavasthee goed tegen indigestie, menstruatiestoornissen en als slijmoplossend middel.

Gebruik

De bladeren plukken in de zomer, of zolang de plant er fris uitziet. Drogen of als ō (moedertinctuur). De wortel van 2 tot 3 jaar oude planten in de herfst opgraven (september/oktober), dikke wortels in de lengte doorsnijden. in de schaduw drogen bij niet meer dan 35 graden. Ook de zaden worden medicinaal toegepast.

Een plant die graag alleen staat, wil ruimte om zich heen.


Waarschuwing
Lavas niet gebruiken tijdens de zwangerschap