Sinaasappelschil drogen en malen tot poeder

Inhoudsstoffen

Vitamine C, Vitamine A, Vitamine B6, B1 en B5, B2 en B11, B3

In 100 gram sinaasappelschil zit maar liefst 226% van de ADH aan vitamine C. Relatief zit er in de schil meer vitamine C dan in het vruchtvlees van de sinaasappel. In totaal zit er tweemaal zoveel vitamine C in de schil als in het vruchtvlees. Stel dat je een gerecht maakt waarin 10 gram sinaasappelschil zit, dan weet je dat er 22% van de ADH aan vitamine C in zit. In combinatie met al het andere eten op een dag kun je nagaan of je genoeg vitamine C binnen krijgt.

Er zitten vitaminen in de schil van sinaasappels
Naast Vitamine C zit er in de schil ook Vitamine A 14% van de ADH. Pyridoxine of vitamine B6 13% van de ADH. Vitamine B1 en B5 10%. De vitaminen B2 en B11 7% van de ADH 100 gram van de schil van sinaasappels. Vitamine B3 6%.

Overige vitaminen die in de schil van sinaasappels zitten hebben een lager ADH-percentage dan 5%.

Informatie

Het wassen van de schil
Gebruik een sinaasappel die vers is en er mooi kleurrijk uitziet, zonder allerlei bruine plekken. Omdat sinaasappels worden gekweekt met behulp van insecticiden en pesticiden is het belangrijk om de schil daarvan te zuiveren. De schillen van vrijwel alle vruchten bevatten niet zelden minuscule, voor het oog onzichtbare eitjes. Daarom is het verstandig ze goed te 'wassen'.

Je kunt ervoor kiezen om de vruchten een half uur te weken in zout water (gebruik Keltisch Zeezout), dan worden ze sneller en beter ontdaan van insecteneitjes, insecticiden, herbiciden, pesticiden, fungiciden en parasieten. Na het wassen droog je de sinaasappels af met een theedoek.

Ik zelf geef er de voorkeur aan om de sinaasappels in een bak met water te leggen waaraan home-made appelazijn is toegevoegd.

Drogen van de schillen en het maken van poeder
Sinaasappel schillen en de schil ontdoen van zoveel mogelijk wit velletje. Daarna de schil drogen in de zon of, in de wintermaanden, op de verwarming. Als de schillen goed hard geworden zijn, zijn ze droog.

De gedroogde schillen, gedeeltelijk malen in de (koffie)molen (let op dat je de schillen niet verbrandt: steeds korte 'pompjes' geven als je een electrische molen gebruikt). En de overige gedroogde schillen gebruiken voor thee. Zowel de poeder als de schillen kun je (lange tijd) in een afgesloten pot bewaren.


Toepassingen

Vitamine C
Vitamine C werkt weerstandverhogend.

Daarnaast is Vitamine C een sterke antioxidant en voorkomt een scala aan ziekten. Veel welvaartsziekten worden veroorzaakt door een tekort aan antioxidanten en een teveel aan vrije radicalen. Antioxidanten verhogen je weerstand tegen vrije radicalen en electrosmog.

Meer informatie over 'weerstand verhogen' vind je via deze link
http://kruiden.hetbewustepad.nl/index.php?menu_id=5 (plak de link in je browser)

Sinaasappelschil tegen kanker?
Wetenschappers denken dat polymethoxyflavonen verantwoordelijk zijn voor de antikankerwerking van sinaasappelschil. Een van deze stoffen is nobiletine, waarvan al langer bekend is dat het tegen kanker werkt.

Ik vind het belangrijk hierbij op te merken dat kanker een bio-logisch gevolg is (zoals alle onbalans, die we 'ziekte' noemen) van een plotseling ervaren emotioneel trauma. De kanker is de HEALINGFASE van het lichaam: het lichaam is prima in staat, via het zelfhelend vermogen, om kanker te genezen. Maar dan moeten we niet ingrijpen in het genezingsproces Ún de oorzaak van het trauma begrijpen en doorleven. Kijk voor meer informatie op mijn website 'Het Bewuste Pad, bij 'Actueel' en ga naar German New Medicine.

Gebruik

Hoe gebruik je sinaasappelpoeder?
Sinaasappelschilpoeder kun je toevoegen aan een smoothie, muesli, havermout en deeg voor gebak of koekjes. Je kunt ook een marinade voor een salade van sinaasappelpoeder voorzien. Daarnaast kun je sinaasappelpoeder aan ijs toevoegen. Maak eens zelf roomijs met sinaasappelsmaak. De sinaasappelpoeder is eveneens te gebruiken als instant drank.

Hoe gebruik je gedroogde sinaasappelschil?
Gedroogde sinaasappelschil kun je als thee gebruiken. Gedroogde stukjes sinaasappelschil geven meer smaak af dan verse sinaasappel.

Lekker met rooibosthee. En ook, bijvoorbeeld als ochtendthee, met groene 'gunpowder' thee (ontgift) waaraan je salieblaadjes, gember, pijpje kaneel, en kruidnagel toevoegt.