Zevenblad

Inhoudsstoffen

vitamine A en C; mineralen Kalium, Calcium en Magnesium

Informatie

Zevenblad is een woekerplant en neemt snel veel ruimte in. In de tijd van het Romeinse Rijk werd Zevenblad overal gepland en zo verspreidde het zich in rap tempo. Zevenblad wordt in sommige landen als bodembedekker gebruikt, omdat het een sterke en makkelijke plant is, en weinig ruimte laat tussen het blad. Ook krijgt Zevenblad een mooie, witte bloem.

Zevenblad is dus letterlijk te herkennen aan de zeven blaadjes aan een vertakking.

De plant is behalve dat hij heel sterk is, ook geneeskrachtig. En bovendien heel lekker! De smaak doet enigszins aan peterselie denken. Begin winter trekt Zevenblad zich helemaal terug om dan in de hele vroege lente weer terug te komen. Vroeger hoorde Zevenblad tot de eerste verse planten die men at na de winter; de jonge scheuten komen op vanaf Februari/Maart afhankelijk van de temperatuur.


Toepassingen

Zevenblad staat bekend als middel om de werking van de nieren te versterken. In de nieren hopen zich allerlei afvalstoffen op: opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma. Vandaar dat zevenblad verlichtend werkt tegen deze ziekten en goed is voor nier- en blaasproblemen. Zevenblad zorgt ervoor dat de afvalstoffen via de urine afgevoerd worden. Alleen al het eten van Zevenblad is dus geneeskrachtig.

De blaadjes werden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om de pijn te verlichten.

Zevenblad heeft een rustgevend en licht laxerend effect.

Gebruik

Je kunt Zevenblad eten
- in een salade als alternatief voor sla;
- zoals spinazie door bijvoorbeeld een pasta;
- hartige taart;
- kruidenboter
- in stamppotten of soepen.


Pesto
Wat ook heel lekker is, is pesto met Zevenblad en het is heel simpel vers te maken: doe wat Zevenblad, pecorino (Italiaanse schapenkaas), walnoten, knoflook, olijfolie en peper en zout in een kom. Meng alles fijn met een vijzel en stamper. Meng dan alles goed door elkaar. Blijf mengen tot er een glad mengsel ontstaat en... de pesto is klaar. Lekker door de pasta of op stokbrood.