Roomse kervel
groep: Vrouwenkruid

Inhoudsstoffen

o.a. vitamine C

Informatie

Roomse kervel is de doorlevende neef van de klassieke kervel en behoort samen met onder meer peterselie, lavas, engelwortel, dille en karwij tot de schermbloemige planten. Roomse kervel is niet zo maar de vervanger van kervel. Door de zoete anijsachtige geur en smaak en de mooie witte bloemschermen heeft dit kruid heel wat eigen troeven.

Toepassingen

Roomse kervel werd in boerderij tuinen verbouwd om de bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen en als probaat middel tegen blaas- en nierstenen. Het kruid vormt tevens een goedkope en rijke bron van vitamine C. Mensen werden opgewekt bij het verbruiken van deze plant. Omdat het steeds en in ruime mate beschikbaar is, werd het blad gebruikt in kruidenboters, in soepen en in salades. De stevige uitgegroeide wortels werden rauw geraspt of als kookgroente geserveerd en de zaden, die een overtuigende anijssmaak hebben, werden als snoepgoed gegeten of verwerkt in gebak. In kruidige likeuren en in boenwas vond je steevast roomse kervel.

Gebruik

Blad en bloemen