Actieve Koolstof (Houtskool) - Carbo Medicinalis Vegetabilis

Inhoudsstoffen

Koolstof is een scheikundig element met symbool C (ik refereer hier aan zelf 'verbrand' hout tot Houtskool)

Informatie

Verbrand je hout of ander organisch materiaal op een correcte manier dan hou je Actieve Koolstof over (let op: C60 heeft daarnaast nog chemische behandelingen ondergaan, en ik sta niet achter het gebruik van chemische varianten van Actieve Koolstof). Dit is niet zomaar ‘verbrand hout’: het is verkoold organisch materiaal. Niet totaal verbrand want dan houd je alleen as over, de koolstof is dan vervlogen of verdampt. Het is dus op een lage temperatuur verbrand, zodat voornamelijk koolstof overblijft.

Als grondstof van Actieve Koolstof kunnen in principe alle vezelhoudende materialen worden gebruikt, zoals pindadoppen, rijstschillen, houtsnippers, turf, kokosnoten, vruchtpitten, steenkool en hout. Het gebruik van kokosnoten levert een zeer microporeuze Actieve Kool op, die in luchtzuivering goed inzetbaar is, vooral in filters met kleine hoeveelheden Actieve Kool. Hout daarentegen geeft van nature een vooral macroporeuze Actieve Kool, die geschikt is voor de verwijdering van de grote moleculen uit vloeistoffen.

Die Actieve Koolstof is zeer adsorberend en je zou die ook kunnen eten als je diarree of een vergiftiging hebt.

Niet alleen in de darmen neemt het gif op. Ook uit de lucht en het water en daar ontstond een hele filter-industrie uit. De koolstof werd door middel van stomen en verhitten en met water spoelen, ontdaan van alle vervuiling waardoor de koolstof zo'n tien keer zo adsorberend wordt. Het zit daarom in bijna alle waterfilters en gasmaskers. En het heet daarom Actieve Koolstof.

De zuiverende werking van Houtskool is al een paar duizend jaar bekend en er zijn wat 'wonderverhalen' in omloop. Overtuigend in die zin dat we hier met een bijzondere stof te maken hebben. Maar ja dat zijn anekdotes…?

Pas de laatste 60 jaar is Actieve Koolstof goed onderzocht. En uit die onderzoekingen komt naar voren dat het een totaal veilig en onschuldig middel is dat geweldig werkt bij vergiftigingen. Je ziet dat ook in zowat alle serieuze literatuur over Actieve Koolstof (Norit: hier vind je een bijsluiter van Norit). Zelfs als je een heel buisje leeg slikt, kan dat geen serieus kwaad. Bij sommige mensen heeft het een licht stoppende werking (iets wat bananen en peperkoek ook hebben).

De meeste mensen merken niets als ze het slikken. Sommigen krijgen juist diarree of een lichte verhoging maar dat zijn ontgiftingsverschijnselen ofwel is een Healing Crisis. Want dat is nu net de kracht van Actieve Koolstof.

Let op: ik ben geen voorstander van chemische varianten van wat de natuur ons biedt, want een chemische variant heeft altijd andere toevoegingen dan de natuurlijke stoffen.


Het C60 experiment
Wetenschappers wilden de werking van Actieve Koolstof uitproberen op ratten. Ze deden dat met koolstof in de vorm van C60, een speciale vorm die zelden in de natuur voorkomt. Het was al bekend dat Actieve Koolstof een sterk antioxidant is.

Ze wilden weten of ratten die af en toe koolstof slikten, als ze een gif ingespoten kregen, beter bestand waren tegen dat gif. 18 ratten werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg niets, de tweede extra olijfolie te eten en de derde groep kreeg Actieve Koolstof in Olijfolie opgelost, omdat dat dan makkelijker door de ratten opgenomen kon worden en door het eten gemengd kon worden.

Tot de stomme verbazing van de onderzoekers bleven alle zes de ratten van de derde groep gemiddeld meer dan 30% langer leven en twee zelfs bijna twee keer zo lang (let op de aantallen ratten, die representant zijn bij dit onderzoek). De ratten van de eerste twee groepen stierven gewoon na de gebruikelijke twee jaar vaak met ziekten, waaronder kanker (vanwege het onnatuurlijke laboratorium-voedsel -HN), terwijl de zes langer levende ratten totaal geen ziekten vertoonden. Ze waren 'schoon'. Ook toen ze het gif ingespoten kregen vertoonden ze geen negatieve reacties.

Gevolgtrekkingen
De conclusie die normale, verstandige mensen nu trekken is dat koolstof op de een of andere manier alleen maar 'slechte' stoffen opneemt en ons dus 'schoon' maakt. En daarom lijkt de werking op die van antioxidanten maar de werking is meer algemeen ontgiftend. Via de darmen neemt het stoffen op maar wellicht dat het zelfs op andere plekken terecht komt en zijn werk doet. Het onderzoek begint nu pas echt op gang te komen.

Let op: ik ben geen voorstander van chemische varianten van wat de natuur ons biedt, want een chemische variant heeft altijd andere toevoegingen dan de natuurlijke stoffen.


Toepassingen

Wat is nu de werkbare stof?
Als je nu gaat zoeken naar het experiment en naar mensen, die proberen de spectaculaire resultaten daarvan te vermarkten dan kom je steeds weer die (dure) C60 tegen en die is dan bovendien vaak gemengd in (dure) Olijfolie, net als in de studie met de ratten. Maar die Olijfolie deed niets (zoals de tweede controlegroep liet zien). En C60 is gewoon een bepaalde moleculaire vorm van koolstof en heeft niets te maken met het adsorberend vermogen. Dat komt door de aantrekkende werking en de grillige vormen waarin de moleculen aan elkaar zitten, allemaal brokken met gaten en zo erin.

Conclusie: je kunt gewoon Actieve Koolstof (bijvoorbeeld Norit) kopen. Dat heeft zijn werking in de geschiedenis meer dan bewezen. Of zelf maken!

Let op: ik ben geen voorstander van chemische varianten van wat de natuur ons biedt, want een chemische variant heeft altijd andere toevoegingen dan de natuurlijke stoffen.


Zelf houtskool maken
Het gaat om een bewerking waarbij hout wordt verhit op een zodanige wijze dat slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof kan toetreden. Het grootste deel van het hout verbrandt dan niet en de vluchtige bestanddelen verdampen. In tegenstelling tot hout, dat uit complexe moleculen bestaat, is Houtskool nagenoeg zuiver Koolstof. Je kunt Houtskool vermalen tot fijne poeder.

(Via YouTube vind je verschillende filmpjes over hoe je zelf Houtskool maakt.)


Toepassingen
Actieve Kool heeft veel toepassingen in de geneeskunde (adsorptie van giftige stoffen), in de waterzuivering, procesindustrie (adsorptie van dioxines en polychloorbifenylen) en om te ontkleuren (adsorptie van kleurstoffen) en te ontgeuren (adsorptie van Geurstoffen).

De grootste toepassing van Actieve Kool qua volume Actieve Kool toegepast, vindt men in de drinkwatersector waarbij adsorptie op Actieve Kool meehelpt om veilig drinkwater te produceren door adsorptie van verontreinigende stoffen zoals pesticiden en andere persistente organische stoffen. Omwille van het grote volume toegepast in de drinkwaterzuivering wordt meestal het Actieve Kool gerecycleerd voor gebruik door een thermische reactivatie van het verzadigde Actieve Kool waarna de klant zijn eigen gereactiveerde actief kool terugkrijgt.

Actieve Kool wordt toegepast in allerlei filtratie- en reinigingsprocessen. Ook de Norit-tabletten bestaan uit Actieve Kool.

Toepassing in de geneeskunde
Bij interne vergiftigingen en preventief tegen EMF straling. Zo is het effectief om acute vergiftigingen van bijvoorbeeld cyanide, ijzer supplementen, medicijnen en lithium te behandelen (zie onder het hoofdje 'Gebruik' genoemde waarschuwingen). Ook bij een overdosis drugs kan gebruik worden gemaakt van Actieve Kool. Indien de geactiveerde kool tijdig wordt toegediend zal een deel van drugs hechten aan de kool waardoor er minder door het lichaam opgenomen kan worden. Geactiveerde Kool is juist weer niet geschikt om vergiftigingen van schoonmaak- of oplosmiddelen te behandelen. Dit maakt de vergiftiging juist moeilijker te behandelen.

Daarnaast kun je het inzetten bij uiterlijke vergiftiging zoals schorpioenbeten of muggenbeten. Beetje Actieve Koolstof erop, wat water erbij en in een paar seconden is de pijn (althans van de muggenbeten) weg en het gif geneutraliseerd. Je kunt er ook een kompres mee maken op een wond en die geneest dan veel en veel sneller.

Je kunt er je tanden mee poetsen en het wordt gebruikt als basis in veel huidverzorging. Waarschijnlijk kun je het ook gewoon op de huid smeren, waar het dan zijn ontgiftende werking doet. Maar waarschijnlijk veel minder snel dan gewoon innemen.


Ook Groene Klei werkt ontgiftend!
Je kunt dus ook heel goed en veilig ontgiften met Groene Klei. Kijk onder het Menu 'Ontgiften' op de pagina 'Groene Klei' voor de toepassingen. Je kunt ook je tanden poetsen met Groene Klei waar je een paar druppeltjes etherische Pepermunt of Kruidnagel olie toevoegt.

Spirulina en Chlorella hebben ook een ontgiftende werking!

Kijk onder het Menu 'Kruid' op deze website ook bij de andere Kruiden en ontdek dat Actieve Koolstof niet de enige ontgifter is. Kijk ook onder het eerdergenoemde menu 'Ontgiften' op deze website.

Mijn conclusie met betrekking tot C60, vooralsnog, is dat het een duur supplement is waar ook nog eens andere chemische bestanddelen aan toegevoegd zijn: dat is precies de reden dat ik zelf geen voedingssupplementen gebruik, noch adviseer. Want onze vrije natuur biedt meer dan voldoende kruiden, die geneeskrachtig werken.

En ook op deze pagina herhaal ik nog maar eens een keer dat we vanuit de inzichten van German New Medicine weten dat 'ziekte' een bio-logisch gevolg is van een plotseling emotioneel ervaren conflict. Op mijn website Het Bewuste Pad www.hetbewustepad.nl onder het Menu 'Actueel' vind je de pagina 'German New Medicine' waar je informatie vindt. German New Medicine omvat NIET onbalans (ziekte) als gevolg van vergiftigingen (inclusief straling) en ongelukken.

Gebruik

Dosering
Ik ben geen medicus en geef dan ook geen medische adviezen. Wel kan ik vanuit eigen inzicht en ervaring delen.

Het is duidelijk dat het gebruik van C60 nog een experiment is. In het experiment kregen de ratten het niet elke dag omdat dat teveel olie in het dieet zou zijn. Ze kregen het '‘regelmatig' (hoe regelmatig?). Je kunt ongeveer een halve gram om de andere dag nemen (om het verschil te ervaren) maar er zijn mensen die tot drie gram nemen (volle eetlepel). Je kunt ook met hoeveelheden experimenteren. Wees voorzichtig en luister goed naar je lichaam!

Dus kijk wat voor jou werkt en begin heel voorzichtig en meng het met water. Het beste is het op een lege maag te doen, opgelost in een glas water en dan een uurtje of twee te wachten met iets eten.

Verdiep je ook nog eens in de werking en toepassing van Norit (wat een merknaam is: Norit smaakt wat zoet, wat de poeder niet doet. Volgens mij zit er een zoetstof in die niet in de bijsluiter vermeld staat. Er zitten wel andere stoffen zoals gelatine en Titaniumdioxide. Waarom?).


Waarschuwing
Dan wat ik leerde over de kracht van de reinigende werking. Zoals ik al zei doet bepaalde klei die je in natuurvoedingswinkels kunt kopen, hetzelfde: het bindt de positief geladen giffen. Houtskool die voornamelijk uit koolstof bestaat heeft een vergelijkbaar effect als Groene Klei. Actieve Koolstof, zoals je ondertussen weet, heeft een vijf tot tien keer zo sterke werking als Koolstof. En C60, een moleculaire vorm van pure koolstof die in minuscule hoeveelheden in koolstof voorkomt (en dus door een zuiveringsproces er uit gehaald moet worden) heeft een nog sterkere werking. Er wordt gesteld dat mensen met een zwakke maag beter geen Actieve Koolstof konden nemen en zich moesten beperken tot gewone Houtskool / Actieve Koolstof.

Mijn conclusie met betrekking tot C60, vooralsnog, is dat het een duur supplement is waar ook nog eens andere chemische bestanddelen aan toegevoegd zijn: dat is precies de reden dat ik zelf geen voedingssupplementen gebruik, noch adviseer. Want onze vrije natuur biedt meer dan voldoende kruiden, die geneeskrachtig werken.


Gezondheidseffecten langere termijn
Het is nog compleet onduidelijk wat voor effecten Actieve Koolstof op de langere termijn heeft voor de gezondheid. Ik kan me zo voorstellen dat het ook bepaalde onschadelijke stoffen zoals mineralen, vitamines en enzymen bindt. Hier is weinig tot geen onderzoek naar verricht.

Van Magnesium Citraat supplementen is bijvoorbeeld wel bekend dat dit hecht aan Actieve Kool en de elektrolyt balans van het lichaam verstoord.

Indien bepaalde mineralen of vitamines hechten aan Actieve Kool dan zou je bij langdurig gebruik tekorten krijgen.

Het is ook niet helemaal duidelijk of Macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) kunnen hechten aan geactiveerde kool. De meningen zijn er over verdeeld.

Indien je medicijnen gebruikt dan kan je Actieve Kool beter niet in combinatie met je medicijnen innemen. Doordat de werkzame stoffen in je medicijnen kunnen hechten aan geactiveerde kool slaan de medicijnen niet aan.

Ook de werking van de anticonceptiepil kan ongedaan worden gemaakt door geactiveerde houtskool.

Ook is er geen of nauwelijks onderzoek gedaan naar de claims die gemaakt worden rondom Actieve Koolstof. De (gezondheids)claims die gedaan worden zijn voornamelijk gebaseerd op ervaringen van mensen die Actieve Kool regelmatig gebruiken. Hierin schuilt wel een gevaar. Iemand die sinds 2 maanden dagelijks Actieve Kool aan zijn smoothies toevoegt, kan zich geweldig voelen maar we weten niet of die persoon over een paar jaar ziek wordt door tekorten aan bepaalde Micronutriënten.


Groene Klei en andere ontgifters
Zoals hierboven gezegd, heeft Groene Klei eenzelfde reinigende ontgiftende werking. Zo ook Chlorella en Spirulina. Scroll nog weer eens even naar boven onder het hoofdje 'Toepassingen' waar ik hierover informatie aanreik.