Salie - Salvia Officinalis

Inhoudsstoffen

veel etherische olie (50% Thuyon, gehalte zeer wisselend naar gelang de streek van afkomst), Linalool, Cineol, Kampfer, Borneol, Triterpeenzuren (Oleanol- en Ursolzuur), Labiatenzuur, Bitterstoffen, Flavonoïden, Harsen, plantaardige oestrogenen, Looistoffen, Zuursaponinen

Informatie

De stevige vierkante, verhoute stengel wijst op veel weerstand. De plant bevat veel etherische olie wat duidt op een werking op en via het zenuwstelsel. De behaarde bladeren en stengels geven een aanwijzing voor een effect op huid en slijmvliezen, de bobbelige structuur van de bladeren verwijst ook naar de slijmvliezen en de tong. De plant heeft. De plant heeft een sterke, taaie uitstraling, duldt ook liever geen andere planten naast zich.

Salie is geschikt voor mensen die voortdurend in de belangstelling willen staan en geen andere mensen naast zich dulden. Mensen die ziekte gebruiken om aandacht te vragen (secundaire ziektewinst), met veel psychosomatische klachten. Niet voor mensen met een opvliegend karakter.

Toepassingen

Medicinaal
Als vrouwenkruid
Salie is secretieremmend en vandaar een goed middel tegen overmatig (nachtelijk) zweten, bij opvliegers opvliegers in de (pré)menopauze. Voor vrouwen die willen stoppen met borstvoeding.
Bevordert de vruchtbaarheid.
Bij menstruatiepijn en pijnlijke borsten voor de menstruatie (als kompres), brengt de menstruatie op gang. Emmenagogum (menstruatiebevorderend, samentrekkend: dus voorzichtig gebruiken bij zwangerschap).

Luchtwegen
Antifogisticum (infectiewerend op de luchtwegen, en het maag- en darmstelsel), ontsmettend, reinigend, slijmafvoerend en verzachtend (door de Thuyon), bij alle aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals keelpijn, angina, heesheid, strottenhoofdontsteking en (rokers)hoest. Ook bij astma. Verder allerlei infecties in de mond en aan het tandvlees. Verder bij alle allergieën.
Koortsverlagend

Zenuwstelsel
Heeft een opbeurende werking bij oververmoeidheid, zenuwuitputting en hysterie. Bij psychosomatische aandoeningen van de maag (hyperacidose), darmen en hart. Ook bij hoofdpijn en klachten van psychische aard bij de overgang. Geschikt kruid voor oudere mensen bij vermoeidheid en zwakte. Slapeloosheid en opgewondenheid, brengt lichamelijke en geestelijke troost
Anti-stuipmiddel
Sedativum

Hart
Bloeddruk verlagend middel (let op: kan juist ook de bloeddruk verhogen, de werking is afhankelijk van de hoeveelheid en de individuele gevoeligheid).

Overige
Aromatische plant die als seksueel stimulerend worden gezien.
Verder als ontsmettend middel bij wonden die slecht genezen. En bij huidproblemen, zoals acné.
Zou ook ingezet kunnen worden bij kanker.
Gunstig voor het spijsverteringsstelsel.
Voor witte tanden en gezond tandvlees. Bestrijdt slechte adem.
Inzetten bij bloedspuwing.
Bij reuma

Culinair
Natuurlijk ook een heerlijk keukenkruid, vooral bij vette etenswaren (varkensvlees, ei, op de barbecue).

Gebruik

De bloeiende toppen worden gebruikt voor de bloei, men kan deze gebruiken voor de thee en de Ø (moedertinctuur). Daarna groeien de bladeren beter door, deze kun je dan weer later oogsten.

Let op!
Salie heeft een sterk stimulerende (stuwende) werking op de baarmoeder en verminderd de melkvloed bij zogende vrouwen. Zwangere en zogende vrouwen kunnen dit kruid dus beter laten staan. Dit geldt ook voor epilepsiepatiënten die overgevoelig kunnen reageren op de inhoudsstof Thuyon. Voor iedereen geldt dat Salie niet in grote hoeveelheden of langdurig gebruikt mag worden (niet langer dan drie weken), niet op de nuchtere maag innemen. Verder absoluut geen kinderkruid en ook niet gebruiken bij een salicylaatallergie (aspirine).

Recepten
Kruidensoep: Provençaalse Aigo Bouido

Breng een liter water aan de kook, voeg daar 6 tot 8 verse Salieblaadjes aan toe, en laat het een kwartier koken. Voeg dan 6 flinke Knoflooktenen toe, zout en peper en een kopje olijfolie, laat dit nog 10 minuten doorkoken. Leg dikke sneden geroosterd boerenbrood in soepborden en giet hierover de soep over. U kunt ook een paar geklopte eieren mengen met 2 eetlepels soep en deze door de soep roeren, voordat u deze opdient, de soep dan niet meer laten koken. Een zeer versterkend soepje.

Sigaretten bij astma
* een handvol gedroogd Salieblad fijnmaken
* hiervan sigaretten rollen
* die bij een astma-aanval kunnen worden gerookt.

Wijn bij een verwonding
* 100 gr Salieblad een minuut laten koken in een halve liter goede, witte wijn
* Dan een half uur filtreren
* Met deze wijn worden wonden uitgewassen, dit bevordert de wondheling.

Decoct bij infecties in de mond
* 50 gr Salie een half uur koken in een liter water
* Zeven
* van dit aftreksel 4 kopjes verdeeld over de dag drinken
* ondertussen met hetzelfde decoct de mond spoelen.

Expectorante honing voor de bronchiën
* 50 gr verpoederd Salieblad mengen met 80 gr honing
* een kleine lepel 's ochtends en 's avonds.

Decoct bij kinkhoest
* om de drie uur
* een kopje van een decoct van 40 gr vers Salieblad en 20 gr Aardappelblad, een minuut gekookt in een liter water
* hieraan nog 100 gr honing toevoegen.

Thee bij een nerveuze depressie
* voor het slapen gaan wordt het drinken van een thee aanbevolen van een vingergreep Salieblad en een vingergreep Kamillebloemen op een kopje kokend water
* evt. zoeten met honing.

Rustgevend bad
* 30 gr Salieblad, 25 gr Rozemarijn, 25 gr Lavendelbloemen, 20 gr Munt en 50 gr Tijm enkele minuten laten koken in 5 liter water
* Laten afkoelen en lauw zeven, waarbij de plantendelen worden uitgeknepen
* De vloeistof toevoegen aan het badwater
* Neem je dit vlak voor het slapen gaan, voeg er dan geen Rozemarijn aan toe.

Decoct voor een hardnekkige hoest
* 40 gr vers Salieblad en 20 gr Kamillebloemen en 100 gr honing een kwartier laten koken in een liter water
* drie maal daags.

Riekende adem
* kauw een blaadje Salie.

Appelazijn met Salie voor donker haar
* doe een handvol van het verse of 25 gr van het gedroogde kruid in een halve liter water en breng dit aan de kook, zachtjes 10 minuten laten koken
* zeven en doe er dan een even grote hoeveelheid Appelazijn bij
* Laat dit mengsel afkoelen
* na het wassen van het haar inmasseren
* voor zacht en glanzend haar.