Rode Klaver - Trifolium Pratense

Inhoudsstoffen

isoflavonen (1 van de rijkste bronnen), calcium, magnesium, chroom, kalium, niacine, thiamine, vitamine C

Op droge stof basis bevat rode klaver meer dan 10 maal meer isoflavonen dan soja. Volgens de database van de Iowa Universiteit bevat 100 g droge klaver 1322 mg formononetin en 833 mg biochanin A. Rode klaver bevat ook nog de typsiche soja isoflavonen: geniste´ne en da´dze´ne. De isoflavonen bevinden zich vooral in de bladeren van de rode klaver. In de bloemen van de rode klaver is het gehalte veel lager. Indien de in rode klaver voorkomende isoflavonen ge´soleerd worden, dan hebben ze niet dezelfde eigenschappen als de gehele plant.

De isoflavonen blijken een beschermende invloed te hebben bij het voorkomen van hormoonafhankelijke kankers zoals borstkanker.

Isoflavonen hebben een gelijkaardige structuur als die van de het vrouwelijke oestrogeen en zijn in staat om zich op oestrogeenreceptoren van cellen te fixeren die agonistisch en/of anti-agonistisch werken. Isoflavonen kunnen de werking van oestrogenen verzwakken door te binden op de oestrogeen receptorplaatsen. Sommige risico's verbonden met een hoog oestrogeen gehalte kunnen op deze manier worden verminderd. Anderzijds kunnen isoflavonen de werking van oestrogenen versterken. Bv. als tijdens de menopauze het gehalte van oestrogeen daalt, compenseren de isoflavonen dit door zich aan de oestrogeen receptorplaatsen te binden en een zwakke oestrogene werking uit te voeren, met als resultaat een verlichting van de menopauze symptomen.

Informatie


Toepassingen

Rode klaver heeft vele medische eigenschappen.
De isoflavonen extracten uit rode klaver worden wel gebruikt tegen symptomen van de menopauze, opvliegers, cardiovasculaire problemen en voor het behoud van de botdensiteit.

De bloemen van rode klaver verbeteren de urineproductie, de bloedsomloop en afscheiding van de gal. Zij doen ook dienst als detergent, kalmerend middel en tonicum. De rode klaver heeft de capaciteit om slijmen los te maken en bronchiale krampen te kalmeren.
De rode klaver wordt gebruikt in de behandeling van huidklachten (vooral eczema en psoriasis), borstkanker, kanker van de eierstokken en het lymfatische systeem, chronische degeneratieve ziekten, kinkhoest en droge hoest.
De rode klaver zalven worden gebruikt om huidproblemen zoals psoriasis en eczeem te behandelen.

Gebruik

Bloem en blad. Vooral het blad bevat veel isoflavonen.