Aardpeer

Inhoudsstoffen

Aardperen zijn caloriearm, ze bevatten per 100gr 16 gram koolhydraten, 2,5 gram eiwit, 0,4 gram vet, 4 milligram vitamine C, 10 milligram calcium, 3,5 milligram ijzer
De Aardpeer bevat als suikers hoofdzakelijk uit fructose opgebouwde inuline
De Aardpeer bevat Bifidobacterien en Polysachariden, die van nature in onze darmen voorkomen

Informatie

De aardpeer vindt haar oorsprong in Noord-Amerika, waar ze eeuwenlang door de Indianen als voedselplant werd gebruikt. De Aardpeer behoort tot het geslacht van de zonnebloemen. In tegenstelling tot de gewone zonnebloem (Helianthus Annuus) is de aardpeer een overblijvende plant, die zich niet door middel van zaden maar door knollen vermenigvuldigt. Rond het einde van de 16e eeuw kwam ze naar Europa.

De aardpeer wordt met name gevonden in de moestuin. Hij wordt gekenmerkt door twee tot drie meter lange stevige stelen (vergelijk met de stelen van de zonnebloem) en sprekende felgele bloemen. De schitterende bloem is prachtig.

Andere namen voor aardpeer zijn: topinamboer en aardartisjok. De aardpeer smeekt licht naar artisjok dus vandaar aardartisjok


Telen en Oogst
Telen is een fluitje van een cent: stop de knollen gewoon maar in de grond. Groeien doen ze wel, je moet eerder oppassen dat ze niet gaan woekeren. De knollen zelf ontwikkelen zich vooral in het najaar. In de late herfst sterft de groene plant af en snijd je ze, eventueel af op een hoogte van 20 cm. De stoppels tonen je waar de aardperen te vin�den zijn. Rooi de knollen naarmate de behoefte. Ze zijn winterhard en niets verplicht je ze allemaal tegelijk te rooien. Integendeel, het is beter de knollen in de grond te laten zit�ten omdat ze anders uitdrogen en hun smaak verliezen. Wil je ze toch buiten de tuin bewaren, dan moet je ze inkuilen in ietwat vochtige aarde. Enkele middelgrote knollen bewaar je als plantgoed voor het volgende jaar. Je kunt ook tijdens het rooien enkele knollen laten zit�ten, hoewel hoe dan ook steeds knollen over het hoofd worden ge�zien die later, soms ongepast de kop opsteken.








Toepassingen

Diabetici en gezonde darmwerking
De wortelknol is een smakelijk alternatief voor aard�appelen. Omdat hij als suikers hoofdzakelijk uit fructose opgebouwde inuline bevat, is de aard�peer een geschikte groente voor dia�betici.

Gekookte aardpeer smaakt heel zoet doordat de inuline wordt omgezet in fructose, en kan voor diabetici een uitkomst zijn als alternatief en gezond zoetmiddel.

Zowel mensen die leiden aan ouderdomsdiabetes als diabetes type 2 hebben baat bij aardpeer. Hiervoor moet je de aardpeer rauw eten. Je kunt ze raspen of in dunne plakjes snijden en door salades heen doen. De bloedsuikerverlagende werking wordt op drie�rlei wijze veroorzaakt door inuline. Ten eerste is inuline een koolhydraat wat door de mens niet kan worden verteerd. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel niet oplopen. Daarnaast is inuline een oplosbare vezel dat koolhydraten vast houdt. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer en loopt de bloedsuikerspiegel niet zo snel op. Ten derde bindt de oplosbare vezel zich met water waardoor er sneller een verzadigingsgevoel ontstaat. Hierdoor wordt overeten voorkomen; op deze drie manieren wordt de bloedsuikerspiegel niet verhoogd.


Gunstige werking op de darmfunctie
Inuline wordt niet omgezet tot zetmeel, maar wordt gefermenteerd in de dikke darm door goedaardige darmbacteri�n, waardoor ze de darmflora gunstig be�nvloeden. Omdat onze 'natuurlijke weerstand/immuniteit' voor 80% in onze darmen zit, verhogen Aardperen je 'weerstand'.

Bifidobacteri�n bevorderen de groei van gezonde darmflora. Wanneer de darmflora verstoord is, bijvoorbeeld door het nemen van medicijnen of een ziekte waarbij diarree als symptoom is geweest, dan kan Aardpeer de darmen sneller op orde brengen. Dat komt omdat de gezonde bifidobacteri�n in Aardpeer een ideale voedingsbodem zien. Daarnaast zitten er Polysachariden in die de immuniteit bevorderen; je wordt minder snel ziek. Bifidobacteri�n zorgen er ook voor dat je minder snel diarree krijgt.

Inuline in de Aardpeer zorgt ervoor dat de darmperistaltiek beter plaats vindt. Met andere woorden Het eten loopt soepeler en sneller door de darmen. Dat komt omdat inuline een actieve plantenvezel is. Mensen met chronische constipatie hebben baat bij het regelmatig eten van rauwe aardpeer.


Osteoporose of Botontkalking
Aardpeer bevordert de opname van plantaardige mineralen. Het gisten van inuline en Bifidobacteri�n in de darmen zorgt ervoor dat er azijnzuur, boterzuur, propionzuur en melkzuur wordt aangemaakt. Hierdoor daalt de PH-waarde in de darmen. Calcium en andere belangrijke mineralen kunnen beter door de darmwand worden opgenomen als er een lagere PH-waarde is. 40 Gram inuline per dag kan de Calciumabsorbtie met 58% verhogen. Calcium uit plantaardige voeding is normaal gesproken moeilijker op te nemen door het lichaam dan Calcium uit zuivel. Calcium uit melk is niet goed voor de botten omdat er juist teveel calcium in zit zonder andere mineralen.


Obesitas
Doordat Aardpeer vochtafdrijvend werkt, het een voedingsmiddel is met een laag caloriegehalte en er het bio-identieke hormoon fyto-oestrogeen in zit kan aardpeer helpen bij Obesitas. Sommige vormen van obesitas worden mede veroorzaakt doordat iemand teveel vocht vast houdt en de Aardpeer kan helpen het overtollige vocht te verliezen. Inuline geeft sneller een vol gevol zodat je minder grote porties nodig hebt om vol te zitten.


Fyto Oestrogeen
Fyto Oestrogenen zijn plantaardige Oestrogenen die bio-identieke hormonen zijn. In het menu kun je kijken bij vrouwZijn en dan in de linkerkolom zoeken naar 'Oestrogeen' en 'Bio-identieke hormonen'.

Gebruik

Ter vervanging van aardappel
De knoestige knollen kunnen als aardappelen gegeten worden, alleen is de smaak duidelijk anders, zoet en waterachtig, ze smaken eerder naar artisjok, vandaar ook de Engelse benaming Jerusalem artichoke.


Calorie-arm
Ze zijn bijzonder geschikt ter voorkoming van obesitas.