Behandeling Droge Vagina

Droge Vagina
Op de pagina 'Symptomen' heb je kunnen lezen dat een droge vagina 1 van de voorkomende symptomen is in de Menopauze. Ik wijd een aparte pagina aan een 'droge vagina', omdat dit diep kan doorwerken in de eigenwaarde beleving van de vrouw en in haar intieme sexuele relatie.

Minder elastische weefsels zijn algemeen voorkomende problemen tijdens de Menopauze. Dit komt voor omdat een verminderd oestrogeenniveau ook een invloed heeft op het slijmvlies van de blaas en vagina (maar al het slijmvlies: dus ook dat van de ogen, de mond, longen). Het kan als gevolg hebben dat de vrouw pijn of ongemak ervaart tijdens het vrijen. De interesse in vrijen kan daardoor dalen of zelfs helemaal stoppen. Later in de menopauze kunnen ernstigere symptomen opduiken. Met het ouder worden, zullen de wanden van de vagina dunner worden, droger, minder elastisch en kwetsbaarder voor besmetting.

Het krijgen van een clitoraal 'orgasme' (ik noem een clitoraal 'orgasme' geen orgasme, maar klaarkomen: tijdens de Inspiratiedag 'vier je vrouwZijn, ontdek het Goddelijke in jeZelf - vrijmaken van je Womb Power en Vrouwelijke Kracht' ga ik in op dit onderscheid) kan lastiger zijn en het kan nodig zijn de clitoris meer te stimuleren voordat de vrouw klaarkomt.

Het kan ook zijn dat de vrouw een natuurlijke behoefte krijgt aan een andere manier van vrijen en verbinding maken met haar partner of dat je libido (heel sterk) gedaald is: Tantra kan je ondersteunen in dit proces.

Als je als vrouw de behoefte voelt aan het vaginaal ontvangen van de lingam (penis) van je partner, maar je ervaart pijn dan kan het helpen een natuurlijk 'glijmiddel' (bijvoorbeeld kokosolie) te gebruiken.


Behandeling droge vagina
Naast wat ik hierboven schrijf, kun je het volgende aandacht geven:

Let op het gebruik van slechte oestrogenen: onze lever staat stijf van ziekmakende, verstorende nephormonen, de zogenaamde Xeno Oestrogenen. Deze krijgen we voornamelijk binnen via kunststoffen, medicijnen, voorbehoedsmiddelen (pil, spiraaltje), vervuiling, resten van pesticiden en nepoestrogenen uit Soja producten. Denk bij kunststoffen aan BPA in flessen, coatings van blikken, PVC waterleidingbuizen et cetera. Gebruik deze slechte oestrogenen niet en indien nodig kun je je lever detoxen.

Controleer je medicijngebruik (je weet dat ik liever praat over allophatische drugs en deze genezen nooit): er zijn nogal wat groepen middelen die de vaginale slijmvliezen uitdrogen. Denk hierbij aan middelen voor verkoudheid, allergieŽn en antidepressiva. En natuurlijk de extreem ongezonde anti-conceptiepil, indien je die ondanks alle informatie en het feit dat je in de Menopauze aanbeland bent nog gebruikt. Vervang deze middelen het liefst door natuurlijke oplossingen. Op deze website bied ik je de nodige handvatten voor het gebruik van food as you medicine.

Vermijdt vochtafdrijvende voeding en dranken zoals koffie en alcohol. Drink voldoende water, en kruidentheeŽn bijvoorbeeld thee van Vrouwenmantel.

Je kunt fyto-oestrogenen gebruiken, die het verlaagde oestrogeen aanmaak compenseren. Bijvoorbeeld Rode Klaver. Maar ook Boterbloem of Goudsbloem of Kamille. Je kunt Goudsbloem en/of Kamille ook toevoegen aan kokosolie en daar een 'glijmiddel' van maken. Eet Walnoten.

Gebruik voedingsmiddelen die de slijmvliezen helpen soepel en gezond te houden, zoals blauwe bessen, boerenkool, kurkuma, groene thee, granaatappel, gojibessen, paranoten, teunisbloemolie, borage-olie en duindoornolie.


Menopauze Massage
Een ontspannende lichaamsmassage kan dan wonderen voor je doen. Mijn masserende handen nodigen jouw levensenergie uit weer te gaan stromen, zodat je je meer juicy en in balans in je lichaam voelt.

Aanraking en massage is op zich al rustgevend. Denk maar aan wat we doen als onze baby huilt. Daarnaast stimuleert massage de aanmaak van het hormoon Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon brengt je tevredenheid en welbehagen, ťn een diepe verbinding met je partner. Je voelt (opnieuw) dat je jezelf kan en mag zijn, ook met tijdens (en na) je menopauze.


Verdiep de verbinding met je partner
Je kunt een innerlijke impuls voelen het Pad van Tantra te willen gaan volgen. Daarbij kun je leren jezelf een Yoni Healing Massage te geven. Tijdens de hierboven genoemde Inspiratiedag kunnen deze massage-technieken overgedragen worden. Daarnaast is het heel prettig om een Yoni Healing Massage te ontvangen. Ook jouw partner kan leren jou een Yoni Healing Massage te geven. Via de pagina 'Yoni Healing Massage' vind je meer hierover.

Besef dat tijdens tongzoenen jouw sappen 'als vanzelf' gaan stromen. En wat zeker stroomt tijdens het tongzoenen is jouw sexuele levensenergie. Merk je dat dit toch wat lastig op gang komt, dan kun je ook denken aan Ecstatic Body Work - Emotioneel Lichaamswerk en/of de eerder genoemde Yoni Healing Massage.