Isoflavonen in Soja en Rode Klaver - natuurlijke oestrogenen o.a.

Isoflavonen zijn natuurlijke planthormonen
Isoflavonen behoren tot de fytochemicaliŽn, plantaardige stoffen die geen voedingswaarde bezitten maar toch gezondheidsbevorderende eigenschappen bezitten. De beste en gemakkelijkste manier om isoflavonen in te nemen is het nuttigen van sojaproducten (ikzelf ben geen voorstand van sojaproducten, omdat deze veelal gemodificeerd zijn). De sojaboon (Glycine max) bevat een hoog gehalte aan isoflavonen, vooral daÔdzeÔne en genisteÔne, maar bevat tevens andere gunstige bestanddelen, zoals eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. De hoogste gehaltes aan isoflavonen worden gevonden in geroosterde sojabonen en tempeh. Isoflavonen zijn vrij stabiel, tijdens normale kookprocessen worden de isoflavonen niet afgebroken.
De meeste gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan soja zijn te danken aan isoflavonen. Uit studies is gebleken dat de consumptie van sojabonen of ander voedsel dat isoflavonen bevat gunstige gevolgen heeft voor de gezondheid.

Gefermenteerde biologische soja kun je dan weer wel gebruiken. Het is echter niet zo gemakkelijk te onderscheiden of je gefermenteerde biologische soja koopt.

Een andere bekende bron van isoflavonen is rode klaver. In tegenstelling tot sojabonen wordt de rode klaver niet of zelden als voedsel gegeten maar de isoflavonen kunnen eruit worden geÔsoleerd en in isoflavonen supplementen worden verwerkt. Ikzelf ben groot voorstander van het plukken van rode klaver in de vrije natuur en daar dan thee van trekken. Je kunt de rode klaver drogen, zodat je haar het hele jaar kunt gebruiken.


Isoflavonen zijn natuurlijke antioxidantia
De antioxiderende eigenschappen van isoflavonen kunnen vergeleken worden met deze van vitamine E. De antioxiderende eigenschappen van isoflavonen kunnen het langetermijn risico op kanker verminderen door de schade veroorzaakt door de vrije radicalen op het DNA te verminderen. Onder de soja isoflavonen is genisteÔne het meest effectieve middel tegen oxidatie, gevolgd door daÔdzeÔne.


Isoflavonen hebben positieve effecten op de gezondheid
Wetenschappelijke onderzoeken hebben verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen van isoflavonen aangetoond. De volgende gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan isoflavonen:


Het verminderen van menopauzeklachten
De voordelen van soja (ikzelf ben geen voorstander van sojaproducten, omdat deze veelal gemodificeerd zijn) gaan verder dan het verminderen van kankerrisico op lange termijn. Recente studies hebben aangetoond dat soja isoflavonen opvliegers tijdens menopauze kunnen verminderen en de botdensiteit van oudere vrouwen op peil kunnen houden. Vele klachten van de menopauze en postmenopauze kunnen verminderd worden als men soja isoflavonen inschakelt in het dieet. Hoewel de studieresultaten niet volledig gelijklopen, is het toch opmerkelijk dat isoflavonen van soja of rode klaver een positief effect hebben op klachten in verband met de menopauze. Een studie die door de "Test Gezondheid" in 2004 werd uitgevoerd onderzocht het voorschriftgedrag van 27 artsen voor vrouwen met menopause symptomen. Het toonde aan dat de isoflavoon tweemaal (44%) zo vaak zoals hormonale behandeling (22%) werden geadviseerd. De voorgeschreven supplementen werden hoofdzakelijk gemaakt van soja, zilverkaars en hop.


Verminderen van hartkwaalrisico
Soja isoflavonen schijnen de risico's op hart- en vaatziektes via verschillende mechanismen te kunnen verminderen. De isoflavonen remmen de aderverkalking waardoor de kans op een hartaanval verkleint. Uit een overzicht van 38 gecontroleerde studies over soja en hartkwalen blijkt dat soja absoluut efficiŽnt is om het cholesterolprofiel te verbeteren.


Bescherming van prostaat
De inname van producten, rijk aan isoflavonen, kan het risico op de vorming van prostaatkanker verkleinen. Studies tonen aan dat isoflavonen de kankergroei van de prostaat vertraagt en ertoe leidt dat kankercellen van de prostaat afsterven. De isoflavonen reageren op kankercellen op dezelfde manier als vele algemene geneesmiddelen voor de behandeling van kanker.


Isoflavonen verbeteren de botdichtheid
Soja isoflavonen (ikzelf ben geen voorstander van sojaproducten, omdat deze veelal gemodificeerd zijn) verbeteren de botdichtheid en helpen om osteoporose te voorkomen. Dit is de reden waarom de mensen in China en Japan zeer zelden last hebben van osteoporose, ondanks hun lage consumptie van zuivelproducten, terwijl in Europa en Noord-Amerika het tegendeel gebeurt. In tegenstelling tot oestrogeen, die alleen de botontkalking verhindert, wordt aan de hand van bewijsmateriaal gesuggereerd dat isoflavonen ook een rol spelen in het aanmaken van nieuw beenweefsel. Niet alle studies boeken dezelfde resultaten, maar het bewijsmateriaal maakt duidelijk dat genisteÔne en andere soja isoflavonen kunnen bijdragen om osteoporose te verminderen.


SOJA en Tofu waarschuwing
Twintig jaar geleden werden sojabonen nog gezien als oneetbaar, zelfs in AziŽ, de herkomst van soja. Soja werd al tijdens de Chou Dynastie (1134 Ė 246 BC) in China gebruikt. Alleen ging het hier wel om de gefermenteerde vorm van soja. De Chinezen hebben eigenlijk nooit soja gegeten zoals wij dat nu doen. De oude Chinezen realiseerden zich toen al dat deze gefermenteerde vorm de enige manier was om soja op een veilige manier geschikt te maken voor consumptie. De reclame boodschap die soja producenten verspreiden dat soja al duizenden jaren wordt gegeten is dus de halve waarheid. Soja wordt wel duizenden jaren gegeten maar niet in de vorm waarin wij dat nu in onze voeding terug zien. Uit onderzoek zou je kunnen concluderen dat soja en sojaproducten ingezet kunnen worden bij de behandeling van overgewicht dat wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie. Maar de consumptie van soja heeft helaas ook vele negatieve gevolgen voor onze gezondheid en kan daarom niet veilig worden toegepast bij de behandeling van overgewicht. Het is Łberhaupt nog maar de vraag of het gezond is om vaak soja te eten.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiŽnt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiŽnten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Een revolutionaire nieuwe methode
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt. Hermansen komt in december 2001 tot dezelfde conclusies. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van diabetes type II patiŽnten.

Soja heeft niet alleen gunstige effecten bij de behandeling van overgewicht maar verlaagt ook de slechte vorm van cholesterol (LDL) en de schadelijke triglyceriden waardoor de kans op hart en vaatziekten sterk verkleind wordt. Dat is goed nieuws want verhoogde LDL en triglyceriden waarden komen vaak voor bij mensen met overgewicht.

Uit dit onderzoek zou je kunnen concluderen dat soja en sojaproducten ingezet kunnen worden bij de behandeling van overgewicht dat wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie. Maar de consumptie van soja heeft helaas ook vele negatieve gevolgen voor onze gezondheid en kan daarom niet veilig worden toegepast bij de behandeling van overgewicht. Het is Łberhaupt nog maar de vraag of het gezond is om vaak soja te eten.
Soja kan ernstige tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken
Soja bevat een groot aantal stoffen die onze gezondheid negatief beÔnvloeden. Een van deze zogenaamde antinutriŽnten blokkeert de werking van enzymen zoals trypsine. Trypsine is nodig voor de opname van eiwitten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan eiwitten en daardoor ook tekorten aan aminozuren. Ook bevat soja de stof lectine die het voor de darmen moeilijker maakt om bouwstoffen uit de voeding op te nemen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en B12.

Sojabonen bevatten ook grote hoeveelheden fytaatzuur. Fytaatzuur remt de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink. Het fytaatzuur uit soja belemmert vooral de opname van zink. Zink is belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen en zenuwstelsel maar beschermt ook tegen de ontwikkeling van diabetes. Zink is bovendien belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Een zink tekort kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

De negatieve effecten van fytaatzuur zijn in vele wetenschappelijke onderzoeken vastgelegd. Onderzoek in derde wereldlanden waar de bevolking via ontwikkelingshulp programmaís geleerd is om soja te verbouwen en te eten geeft aan dat een groot deel van de bevolking deficiŽnt is aan bovengenoemde mineralen.

VegetariŽrs die hun voeding grotendeels op soajaproducten zoals Tofu, etc baseren lopen de kans op ernstige tekoten aan vitamines, mineralen en aminozuren.


Soja extract kan borstkanker veroorzaken
Veel vrouwen gebruiken soja extract in de vorm van supplementen om borstkanker te voorkomen. Onderzoek uit 1996 geeft echter aan dat vrouwen die soja extract gebruiken juist een hogere kans op borstkanker hebben. In een studie die een jaar later werd gepubliceerd kwamen onderzoekers tot dezelfde conclusie.

Bovendien wordt de consumptie van soja in verband gebracht met een hogere kans op het krijgen schildklier en pancreaskanker.


Tofu, een sojaproduct, versnelt de veroudering van de hersenen
Een te hoge dosis aluminium is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Campbell concludeert in zijn onderzoek uit 2002 dat aluminium mogelijk de kans het verkrijgen van Alzheimer vergroot. Solfrizzi e.a. komen een jaar later tot dezelfde conclusie.

Onderzoek laat zien dat er in soja melk voor babies een veel hogere dosis aluminium (2346microgram/liter) voorkomt dan in borstmelk (50microgram/liter).

White e.a. concluderen in hun onderzoek dat in april 2000 werd gepubliceerd dat Tofu consumptie het verouderen van de hersenen versnelt. In dit onderzoek werden voedingsgewoontes bestudeerd van mannen op middelbare leeftijd. Uit dit onderzoek bleek dat bij mannen die twee of meer keer Tofu per week aten de hersenen sneller verouderden dan bij mannen die dit niet deden.


Soja melk veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij kinderen
Soja wordt ook gebruikt als basis voor baby melk. Deze sojamelk bevat echter een grote hoeveelheid phytoestrogenen. Dat zijn stoffen met de eigenschappen die overeenkomen met die van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Onderzoek van Tuohy uit 2003 laat zien dat het niveau van deze plantaardige vrouwelijke hormonen bij babyís, die met soja melk worden gevoed, factoren hoger ligt dan bij vrouwen die tijdens de overgang een soja dieet volgen. En dat is niet verwonderlijk omdat onderzoek aangeeft dat jonge kinderen de isoflavonen (phytoestrogenen) uit soja beter opnemen. Volgens Fitzpatrick een wetenschapper uit Nieuw Zeeland krijgen babyís die sojamelk drinken door de grote hoeveelheid phytoestrogenen het equivalent van vijf anticonceptie pillen per dag binnen. Ook mannelijke babyís die soja baby melk gebruiken krijgen dan vijf anticonceptie pillen per dag. Het is nog onduidelijk wat voor lange termijn gevolgen dit heeft. Dierproeven laten echter nu reeds zien dat een hoge dosis phytoestrogenen wel degelijk gevolgen heeft voor de mannelijke geslachtsorganen, in dit geval voor muizen. Het is dan ook niet vreemd dat de BBC in 2004 in een programma laat weten dat er mogelijk verband bestaat tussen onvruchtbaarheid bij mannen en de consumptie van soja.

Maar de consumptie van grote hoeveelheden soja kan mogelijk ook geboorte afwijkingen veroorzaken. Volgens een onderzoek van North en Golding uit januari 2000 is de kans op de geboorte afwijking hypospadie (afwijking aan de plasbuis bij jongens) vijf maal groter als vrouwen tijdens de zwangerschap vegetarisch eten. De onderzoekers denken dat dit komt doordat deze vrouwen hogere dosis phytoestrogenen via soja producten binnen krijgen.


Referenties soja: voordelen
1. Beneficial role of dietary phytoestrogens in obesity and diabetes
The diversity of cellular actions of isoflavones and lignans supports their possible beneficial effects on various chronic diseases. Further investigations are needed to evaluate the long-term effects of phytoestrogens on obesity and diabetes mellitus and their associated possible complications.
2. Beneficial effects of a soy-based dietary supplement on lipid levels and cardiovascular risk markers in type 2 diabetic subjects
These results indicate beneficial effects of dietary supplementation with Abalon on cardiovascular risk markers in type 2 diabetic subjects. This improvement is seen even in individuals with near-normal lipid values.
3. Metabolic syndrome: soybean foods and serum lipids
Whole soybeans, with their major phytoestrogen inflavones (genistein, daidzein, and glycetin) intact, are known to decrease both total and LDL cholesterol. Major early reviews, meta-analyses, and clinical trials in hyperlipidemic humans indicate a predictable range of decreases in serum lipids: total cholesterol (10-19%), LDL cholesterol (14-20%), and triglycerides (8-14%). Recent, large, randomized trials in postmenopausal women indicated that a soy protein component induces significant increases in HDL cholesterol.

Referenties soja: nadelen
1. Implications of antinutritional components in soybean foods
There are a number of components present in soybeans that exert a negative impact on the nutritional quality of the protein. Among those factors that are destroyed by heat treatment are the protease inhibitors and lectins. Protease inhibitors exert their antinutritional effect by causing pancreatic hypertrophy/hyperplasia, which ultimately results in an inhibition of growth. The lectin, by virtue of its ability to bind to glycoprotein receptors on the epithelial cells lining the intestinal mucosa, inhibits growth by interfering with the absorption of nutrients. Of lesser significance are the antinutritional effects produced by relatively heat stable factors, such as goitrogens, tannins, phytoestrogens, flatus-producing oligosaccharides, phytate, and saponins. Other diverse but ill-defined factors appear to increase the requirements for vitamins A, B12, D, and E. The processing of soybeans under severe alkaline conditions leads to the formation of lysinoalanine, which has been shown to damage the kidneys of rats. This is not generally true, however, for edible soy protein that has been produced under milder alkaline conditions. Also meriting consideration is the allergenic response that may sometimes occur in humans, as well as calves and piglets, on dietary exposure to soybeans.
2. The effect of individual components of soy formula and cows' milk formula on zinc bioavailability
Phytate was found to have a strong inhibitory effect on zinc absorption
3. Fermented soybean-derived Touchi-extract with anti-diabetic effect via alpha-glucosidase inhibitory action in a long-term administration study with KKAy mice
A water-soluble Touchi-extract (TE) exerts a potent inhibitory activity against rat intestinal alpha-glucosidase in foodstuffs, and elicited anti-glycemic effects in rats and humans with single-bolus oral administration. All in all, TE demonstrated an anti-hyperglycemic effect and may have potential use in the management of non-insulin-dependent diabetic mellitus.
4. Nutritional status of African populations predisposed to esophageal cancer
Possible intestinal malabsorption in the populations at highest risk may be associated with the unusually high fiber and phytate intake of the high-risk populations as well as with exposure to necrotizing mycotoxins. Thus, while protein and energy nutriture seem generally adequate, both the high- and moderate-risk populations had high incidences of multiple micronutrient malnutrition.
5. Dephytinization of a complementary food based on wheat and soy increases zinc, but not copper, apparent absorption in adults.
These results clearly demonstrate the beneficial effect of dephytinization of a complementary food on fractional absorption of zinc but not of copper in adults. The long-term nutritional benefits of dephytinization of complementary foods should be evaluated in young children.
6. Zinc bioavailability in soybean meal
The phytate contained in the SPC basal diet therefore markedly reduced the efficiency of utilizing the supplemental inorganic Zn from ZnSO4 x 7H2O.
7. Stimulatory influence of soy protein isolate on breast secretion in pre- and postmenopausal women.
The findings did not support our a priori hypothesis. Instead, this pilot study indicates that prolonged consumption of soy protein isolate has a stimulatory effect on the premenopausal female breast, characterized by increased secretion of breast fluid, the appearance of hyperplastic epithelial cells, and elevated levels of plasma estradiol. These findings are suggestive of an estrogenic stimulus from the isoflavones genistein and daidzein contained in soy protein isolate.
8. Dietary estrogens stimulate human breast cells to enter the cell cycle
Our findings are consistent with a conclusion that dietary estrogens at low concentrations do not act as antiestrogens, but act like DDT and estradiol to stimulate human breast cancer cells to enter the cell cycle
9. Brain aging and midlife tofu consumption
In this population, higher midlife tofu consumption was independently associated with indicators of cognitive impairment and brain atrophy in late life.
10. Aluminum and bone disorders: with specific reference to aluminum contamination of infant nutrients
Enteral nutrients including human and whole cow milk have low Al, whereas highly processed infant formulas with multiple additives, such as soy formula, preterm infant formula, and formulas for specific disorders are heavily contaminated with Al.
11. The role of diet in cognitive decline
Moreover, foods with large amounts of aluminium-containing additives or aluminium from drinking water may affect the risk of developing AD.
12. The potential role of aluminium in Alzheimerís disease
The results discussed here have broad implications for the role played by aluminium and other metals in neurodegenerative diseases, and suggest that long-term exposure to supra-physiological amounts these metals should be avoided
13. Aluminium in Alzheimer's disease: are we still at a crossroad?
The debatable role of aluminium in AD and the cross-talk between aluminium and genetic susceptibility are also discussed. Finally, it is concluded based on extensive literature that the neurotoxic effects of aluminium are beyond any doubt, and aluminium as a factor in AD cannot be discarded. However, whether aluminium is a sole factor in AD and whether it is a factor in all AD cases still needs to be understood.
14. Enhancement of pancreatic carcinogenesis by raw soy protein isolate: quantitative rat model and nutritional considerations.
Foods containing soybean products have been shown to modify the biochemical and physiological status of the pancreas of several species of experimental animals. Recently, these products have been implicated as a factor in the causation of pancreatic neoplasms.
15. Why are thyroid cancer rates so high in southeast asian women living in the United States? The bay area thyroid cancer study
Among younger women, a history of goiter or thyroid nodules and lower consumption of isoflavones from soy-based foods account for 66% of the difference in incidence between SA and Northern Asian women.
16. Pancreatic response in rats and mice to trypsin inhibitors from soy and potato after short- and long-term dietary exposure.
After long-term feeding (95 wk), soy and potato TI produced dose-related pancreatic pathology in rats consisting of nodular hyperplasia and acinar adenoma, which was typical of that associated with raw soy flour.
17. Effects of dietary fats and soybean protein on azaserine-induced pancreatic carcinogenesis and plasma cholecystokinin in the rat.
This study demonstrates that certain plant proteins enhance the growth of carcinogen-induced pancreatic foci and that this effect is considerably greater than the enhancement by high levels of dietary unsaturated fat. Furthermore, the enhancement by the raw soy protein isolate may be mediated by CCK; but this does not appear to be the mechanism by which the unsaturated fat, corn oil, enhances pancreatic carcinogenesis.
18. Soy infant formula and phytoest
Soy infant formula contains high levels of the isoflavones, genistein and daidzein, which are commonly referred to as phytoestrogens. These are non-steroidal chemicals with structural similarities to estrogen. Infants consuming soy formula have high levels of circulating isoflavones. These are an order of magnitude greater than the levels of isoflavones which have been shown to produce physiological effects in adult women consuming a high soy diet.
19. Effects of dietary isoflavone aglycones on the reproductive tract of male and female mice
Effects of the 10G:1D isoflavone concentrates were absent or minimal in females but in males included atrophy of accessory sex glands. In contrast, the 2G:1D and 1G:10D concentrates caused dramatic estrogenic effects in both male and female mice. Effects in females included endometritis and effects typical of estrogenic stimulation (i.e., uterine enlargement, keratinization of vaginal epithelium, increased height of endometrial surface epithelial cells, and uterine squamous metaplasia). Effects in males included reduced plasma testosterone concentrations, atrophy of seminiferous epithelium, atrophy of accessory sex glands, and squamous metaplasia of seminal vesicles.
20. Urinary isoflavone excretion as a compliance measure in a soy intervention among young girls: a pilot study
The high urinary isoflavone excretion levels detected in girls as compared to adult women suggest less intestinal degradation and/or greater absorption of isoflavones in nonadult populations. This finding requires further investigations into the pharmacokinetics of isoflavones.
21. Acute Ophthalmoplegia and Nystagmus in Infants Fed a Thiamine-Deficient Formula: An Epidemic of Wernicke Encephalopathy
In 2003, an epidemic of Wernicke encephalopathy (WE) developed in Israeli infants fed a thiamine-deficient soy-based formula. Approximately 20 infants were affected out of an estimated 3500 fed the vitamin-deficient formula.
22. Outbreak of life-threatening thiamine deficiency in infants in Israel caused by a defective soy-based formula
Clinician awareness of the possibility of thiamine deficiency even in well-nourished infants is important for early recognition and prevention of irreversible brain damage. Therapy with large doses of thiamine should be initiated at the earliest suspicion of vitamin depletion, even before laboratory evidence is available and before neurologic or cardiologic symptoms appear.
23. Biological effects of a diet of soy protein rich in isoflavones on the menstrual cycle of premenopausal women
The influence of a diet containing soy protein on the hormonal status and regulation of the menstrual cycle was examined in six premenopausal women with regular ovulatory cycles. Soy protein (60 g containing 45 mg isoflavones) given daily for 1 mo significantly (P < 0.01) increased follicular phase length and/or delayed menstruation. Midcycle surges of luteinizing hormone and follicle-stimulating hormone were significantly suppressed during dietary intervention with soy protein. Plasma estradiol concentrations increased in the follicular phase and cholesterol concentrations decreased 9.6%. Similar responses occur with tamoxifen, an antiestrogen undergoing clinical trial as a prophylactic agent in women at high risk for breast cancer.
24. Inactivation of thyroid peroxidase by soy isoflavones, in vitro and in vivo.
However, studies of soy isoflavones in experimental animals suggest possible adverse effects as well (e.g. enhancement of reproductive organ cancer, modulation of endocrine function, anti-thyroid effects). This paper reviews the evidence in humans and animals for anti-thyroid effects of soy and its principal isoflavones, genistein and daidzein.
25. A maternal vegetarian diet in pregnancy is associated with hypospadias. The ALSPAC Study Team. Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childh
As vegetarians have a greater exposure to phytoestrogens than do omnivores, these results support the possibility that phytoestrogens have a deleterious effect on the developing male reproductive system.
26. Soya 'link' to male infertility
The humble soya bean may play a role in the problem of male infertility, a team of researchers in Belfast has found
27. Mythes en waarheden over soya

Bron: Pilliewillie.nl

Meer waarschuwingen betreffende soja lees je hier...