Hooikoorts - PollinosisOnderstaande uitleg over het ontstaan van Hooikoorts is old school. Vanuit de inzichten van German New Medicine weten we dat ook Hooikoortsverschijnselen bio-logische gevolgen zijn in het lichaam van een plotseling ervaren emotioneel trauma / conflict. Deze verschijnselen dienen dus niet bestreden te worden en op de pagina 'ziek'Zijn en immuniteit heb ik uitgelegd dat ook de begrippen 'weerstand' en 'immuniteit' old school zijn. Op voornoemde pagina neem ik je mee in de geschiedenis van inzichten rondom 'ziekte', 'weerstand', en 'immuniteit'.

Wel kun je de informatie die ik hieronder vermeld gebruiken ter ondersteuning in je healingproces naar balans.Wat is Hooikoorts
Hooikoorts (Pollinosis) is een vorm van allergische rinitis, die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten (kruiden), vaak grassen of boomsoorten. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. Planten die door insecten bestoven worden, hebben pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden verspreid.

Hooikoorts heeft ondanks de naam niets met hooi of koorts te maken. Hooi verwijst naar de tijd van het jaar waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen. Koorts kan wel een bijkomende klacht zijn.

Zoals met de meeste allergieŽn wordt ook Hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. Meestal manifesteert de allergie zich tussen het 8e en 25e jaar. Na een eerste manifestatie komen klachten doorgaans elk jaar terug. De klachten worden minder naarmate men ouder wordt. Meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn na het 55e jaar 'genezen'. Het komt zelden voor dat Hooikoorts opkomt bij iemand ouder dan 40 jaar.

De klachtenperiode valt samen met de bloeiperiode van bomen en grassen. Dit kan vanaf Januari tot en met September zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Dit is meestal het geval op warme, winderige dagen.

Zodra er hogere concentraties pollen in de lucht aanwezig zijn, kunnen er bij mensen(kinderen) die gevoelig zijn voor deze pollen allergische reacties optreden. In de volksmond worden deze reacties Hooikoorts genoemd. De reacties kunnen van mild naar behoorlijk zware klachten gaan.


Hooikoortsklachten kunnen 1 of meerdere van onderstaande klachten zijn
Veelvuldig niezen; Pijnlijke en jeukende neus; Loopneus; Bloedneus; Verstopte neus; Rode ogen met jeukend / branderig gevoel; Hoofdpijn; Vermoeidheid en lusteloosheid; Tranende ogen en gezwollen oogleden; Kriebelhoest; Opgezwollen keel; Astma; Eczeem; Jeukend gehemelte; Overgevoeligheid voor licht; Er kan wat pus ontstaan in de ogen; Verstopte oren (holtes); Maagklachten.


Quercetine
Quercetine is waarschijnlijk de meest wijdverspreide FlavonoÔde. Het komt in hoge concentraties voor in kappertjes (1800 mg/kg), lavas (1700 mg/kg), appels (440 mg/kg), koolsoorten (broccoli, boerenkool, bloemkool), bessen, frambozen, druiven, sperziebonen, knoflook, (vooral biologisch geteelde) tomaat en uien, met name rode uien (de hoogste concentraties komen voor in de buitenste ringen). Veel medicinale planten (zoals de Japanse notenboom en het Sint-Janskruid), groene thee en Vlier danken veel van hun activiteit aan het hoge Quercetinegehalte.

Ook wijn is rijk aan Quercetine. Aangezien Quercetine met name in de druivenschil voorkomt, zijn de gehaltes in rode wijn hoger dan in witte wijn. Daarnaast draagt ook het rijpen van wijn in houtvaten bij aan een hoog Quercetinegehalte, aangezien de stof langzaam vanuit het hout in de wijn overgaat.

Quercetine gaat deels verloren bij het koken. Ook het schillen van groenten en fruit verlaagt het FlavonoÔdengehalte drastisch, aangezien met name in de kleurrijke schil hoge concentraties voorkomen (FlavonoÔden zijn kleurstoffen van planten).

Quercitine blokkeert allergische reacties tegenover pollen en het vermindert in belangrijke mate ontstekings≠reacties in de lucht≠wegen. Bij allergische reacties ontstaat Histamine, dat mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergieŽn en ontstekings≠reacties. Mensen met Hooikoortsklachten, die dagelijks Quercitine gebruiken, blijken 96% minder Histamine in hun bloedbaan te hebben. Dit leidt bij hen tot een drastische vermindering van aller≠gische reacties.


Snelwerkende allopathische drugs
Snelwerkende allopathische drugs zijn corticosteroÔden of antihistaminica. Deze hebben alleen vele bijwerkingen, variŽrend van sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, tot overgewicht, osteoporose, spierzwakte en een hoge bloeddruk.


Remedies op natuurlijke planten- en kruidenbasis
Heb je Hooikoortsklachten probeer dan eens honing van de lokale imker (bevat de lokale pollen en werkt dan homeopatisch), Brandnetel thee, Vlierbloesem (siroop of thee) of Vlierbes (siroop). En/of gebruik voeding uit bovenstaande lijst, die rijk is aan Quercetine. Stomen met etherische Eucalyptus of Wilde Den olie is ook te proberen. Het kruid Lavas groeit al weer aardig in April en is rijk aan Quercetine. Je kunt ook Gember toepassen als thee, siroop, en/of in je eten.

Je kunt onder het Menu 'Weerstand' op de pagina 'Weerstand verhogen' en de overige pagina's onder dit Menu bij genoemde klachten kijken voor remedies.


Wat kun je verder doen?
Ga naar buiten als het pas geregend heeft en/of 's morgens, omdat de pollenconcentratie dan het laagst is. Douche voor het slapen gaan, zodat je pollen van je afspoelt. Laat je kleding in de douche achter en niet in je slaapkamer.


German New Medicine
Vanuit German New Medicine wordt oorzakelijk naar Hooikoorts gekeken. GNM gaat ervan uit dat ALLE onbalans een bio-logisch gevolg is in het lichaam op een plotseling ervaren emotioneel trauma / conflict. Hooikoorts valt onder 'allergieŽn' en GNM brengt 'allergieŽn' in relatie tot een stinkconflict.

Je kunt via google uitzoeken wat GNM zegt over stinkconflicten.