Zelfhelend Vermogen ondersteunen op natuurlijke wijze

Zelfhelend Vermogen ondersteunen op natuurlijke wijze
Zelfhelend Vermogen ondersteunen op natuurlijke wijze


Op de pagina 'ziek'Zijn en immuniteit heb ik uitgelegd dat de begrippen 'weerstand' en 'immuniteit' old school zijn. Op voornoemde pagina neem ik je mee in de geschiedenis van inzichten rondom 'ziekte', 'weerstand', en 'immuniteit'.

Je kunt de informatie die ik hieronder vermeld gebruiken ter ondersteuning in je healingproces naar balans.

Alles wat hier staat over 'weerstand verhogen' (verhogen van jouw zelfhelend vermogen dus), geldt in het algemeen voor een goede 'immuniteit' (zelfhelend vermogen). Informatie onder de tab 'Weerstand' is dan ook van belang om fysiek in balans te zijn of je lichaam fysiek in balans te brengen. Dus ook bijvoorbeeld in geval van kanker (en andere 'ziekten') en ook bij (gevoeligheid voor) (kosmische) straling en andere electrosmog. Goede voeding resulteert ook in emotionele en mentale balans. Daarnaast heb je voldoende beweging (liefst in de buitenlucht en minstens een half uur per dag) nodig, lucht, licht, water, en meditatie. Stressregulatie (een prachtige visualisatie), zowel fysiek, emotioneel, als mentaal is van groot belang. Lees meer...


'Weerstand verhogen' (verhogen van jouw zelfhelend vermogen) op natuurlijke wijze bij Griep en Verkoudheid
Griep en verkoudheid worden vaak veroorzaakt door het ontbreken van 'weerstand'. Vandaar dat het belang om onze weerstand te verhogen. Alle genoemde preventieve maatregelen zijn uiteraard ook van belang als je onverhoopt toch griep krijgt of verkouden wordt.

Besef dat German New Medicine vanuit ons bio-logisch systeem anders naar het ontstaan van griep en verkoudheid kijkt. De inzichten vanuit GNM laten ons inzien dat virussen én het begrip besmettingen niet bestaan. Volgens GNM is collectieve angst de oorzaak van een epidemie.


Weerstand verbeteraars (verhogers van zelfhelend vermogen)

Verbeteringen darmflora
Een bekende uitspraak uit de voedingswereld is: 'de dood huist in de darmen'. Een gezonde darmflora door:

  • prebiotica = vezels: vlozaad; lijnzaad; haver
  • probiotica = goede bacteriën (melkzuurbacteriën): molkewei; waterkefir


Reinigingskuur met olie
Je kunt hiervoor gebruiken: zonnebloemolie; johannesolie Neem een eetlepel olie in de mond en spoel hiermee ongeveer 15 minuten. Dit voert gifstoffen af uit de bovenste slijmvliezen en keel- en neusholten. Dit reinigt ook de lymfevaten. De olie neemt zware metalen (zoals kwik) op. Algen doen dit ook.


Goede voeding
Eet vooral volwaardige voeding met zoveel mogelijk vers fruit (vitamine C!), verse groenten, rauwkost, volkoren producten en zilvervliesrijst. Beperk het gebruik van wit meel, zoete zuivel, (witte) suiker en alcohol.


Denk aan vitamines
pro vitamine A vetoplosbaar, vaak een gele kleurstof. Het lichaam maakt zelf vitamine A aan. Het is wel van belang altijd een vet te gebruiken in combinatie met voedingsmiddelen die pro vitamine A bevatten. Dus voeg olie toe aan tomatensap of paprika's en doe wat boter over de worteltjes etc.
vitamine B Peulvruchten, noten, zaden, biergist, ijslands mos of korstmos (natuurlijk antibioticum), en tahoe (tofu)
vitamine C Citrusvruchten, groenten (kool), rozenbottel, vlier, duindoorn, in schil gekookte (rode) aardappels, rode peper, en verse kiemen
vitamine D Vis, lever, melk en eieren. Onder invloed van zonlicht maakt het lichaam vitamine D aan. Ga dan ook vooral elke dag minimaal een half uur naar buiten. Vooral in de wintermaanden. (Gele kinderen hebben een tekort aan vitamine D.)
vitamine E Tarwekiemen, noten, zaden en granen. Vitamine E is een natuurlijk anti-oxidant


Weerstandsverhogende mineralen (mineralen die jouw zelfhelend vermogen verhogen)
Naast de vitamines is ook het element zink van groot belang. Dit vind je in vlees (kippesoep), schaal- en schelpdieren, vis, kaas (gebruik bij voorkeur geiten- en schapenkaas), peulvruchten, noten, en zaden (zonnebloempitten en pompoenpitten).

Gebruik essentiële vetzuren in de vorm van omega-3. Dat zit in lijnzaad en visolie.

Andere belangrijke elementen zijn selenium en calcium. Selenium zit vooral in volkorenproducten, vlees, ei, melkproducten, groente, en aardappelen. De aanbevolen hoeveelheid neemt toe met de leeftijd en varieert tussen 15 en 50 µg selenium per dag. Melk, yochurt, kaas en zuivelproducten zijn rijk aan calcium. Maar ook volkorenbrood, sommige mineraalwaters, broccoli, peulvruchten, en noten bevatten calcium.


Het Budwig-papje
In de vijftiger jaren heeft de Duitse biochemicus Johanna Budwig het zogenaamde Budwig-papje ontwikkeld als het ideale ontbijt of gezondheidshapje. Ze vond het van groot belang dat mensen meer de zwavelhoudende eiwitten (bijvoorbeeld uit kwark, soja) en de goede vetten tot zich nemen. Lijnzaadolie wordt in het lichaam omgezet tot EPA (soort visolie) en daarna in een essentieel omega-3 vetzuur. Johanna Budwig was een stijdbare vrouw, die maar liefst 38 processen tegen het Unilever concern wist te winnen. Zij is de ontdekker van het belang van omega-3 vetzuren voor onze gezondheid.


Het originele Budwig-papje
(niet zo lekker)
  • volle kwark
  • 1 eetlepel lijnzaadolie
  • vers geperst citroensap
Eventueel nog toevoegen: honing; muesli, en/of fruit.

Aangepaste Budwig-papje
(even wennen, maar prima ontbijt)

  • Biogarde kwark of biogarde of Vifit-yoghurt (in ieder geval iets met lactobacillen, dit zijn bacteriën die zorgen voor een goede darmflora
  • eventueel mengen met soja-yoghurt en eventueel met vruchten, of
  • 1 eetlepel lijnzaadolie (koudgeperst!)
  • 1 eetlepel lecithine granulaat (korrels - dit bindt zich aan de olie)
  • 1-3 eetlepels boekweitvlokken, fijne havervlokken of muesli - evt. voorgeweekt in water
  • 1 capsule vitamine E 400 I.E. erbij innemen (dit beschermt de lijnzaadolie)


Alternatieven
Als je geen zuivel mag, gebruik dan soja-yoghurt. Als je geen gluten verdraagt, kies dan voor haver, boekweit, of rijstvlokken. Als je lijnzaadolie niet lekker vindt, kies dan een mengsel van omega vetzuren, levertraan of visolie capsules. Als je het aangepaste papje nog niet door je keel krijgt, eet dan minstens drie keer per week vette vis (vette vis is bijna alle vis met een 'a' in de naam: zalm, makreel, sardines, haring, paling). Neem echter niet teveel paling (maximaal 1-2x per maand) vanwege de zware metalen. Een vegetarisch alternatief waarin deze oliën zittten is winterpostelein. Dit mag je volop eten.


Lucht, licht en water
Trek er dagelijks op uit en ga wandelen, fietsen of zwemmen. En doe dit ook vooral in de winter. Zorg voor voldoende nachtrust en slaap bij een geopend raam. Neem regelmatig wisselbaden. Denk ook aan rust en ontspanning. Doe dagelijks ademhalingsoefeningen of volg bijvoorbeeld een cursus emotioneel lichaamswerk, yoga, of Tai Chi.


Kleed je warm
Verwen je goed met warme kleding en zorg vooral voor warme voeten.


Natuurlijke antibiotica
In de allopathie kennen we antibiotica: antibiotica betekent letterlijk tegen (anti) biotica (leven). Antibiotica maakt wat leeft dood (het zijn killers). In de natuur zien we natuurlijke opruimers zoals bijvoorbeeld schimmels (paddenstoelen) en ook brandnetels: zij maken niet dood, maar ruimen op wat opgeruimd dient te worden.

Natuurlijke opruimers zijn: waterkers, ui, knoflook, tuinkers en Oost-Indische kers vormen een supergezonde garnering van de maaltijd. 's Winters kun je deze kruiden in een bak op de vensterbank kweken. Je kunt ook denken aan daslook: zit vol selenium, magnesium, en silithium. Verder is oregano een krachtige opruimer. Je kunt oreganowater bij de Turk kopen. Gebruik hiervan 1-2 eetlepels opgelost in een glas water (de smaak van oreganowater is sterk en pittig/even wennen, maar opgelost in water is het goed drinkbaar).


Meditatie
Roep gevoelens van dankbaarheid, compassie, vergeving, onvoorwaardelijke liefde op in je hart en laat deze gevoelens naar alles en iedereen stromen. Een prachtige visualisatie...



In 2012 volgde ik de basis en vervolg kruidencursus bij Marry Foelkel. Marry weet veel van kruiden en voeding. Het is haar missie om haar kennis te verspreiden. Ze geeft haar kennis door aan artsen, apothekers, en kruidenliefhebbers, kortom aan eenieder die belangstelling heeft in een natuurlijke manier van omgaan met de natuur en voeding. Kijk voor meer informatie over Marry op haar website: www.marrys.nl

De bron van op deze pagina genoemde kruiden- en voedingsadviezen is Marry Foelkel. Ik heb hier en daar wat aangepast dan wel aangevuld vanwege voortschrijdend inzicht als gevolg van studie.