Wat te doen bij griep

Onderstaande uitleg over het ontstaan van Griep is old school. Vanuit de inzichten van German New Medicine weten we dat ook Griepverschijnselen bio-logische gevolgen zijn in het lichaam van een plotseling ervaren emotioneel trauma / conflict. Deze verschijnselen dienen dus niet bestreden te worden en op de pagina 'ziek'Zijn en immuniteit heb ik uitgelegd dat ook de begrippen 'weerstand' en 'immuniteit' old school zijn. Op voornoemde pagina neem ik je mee in de geschiedenis van inzichten rondom 'ziekte', 'weerstand', en 'immuniteit'.

Wel kun je de informatie die ik hieronder vermeld gebruiken ter ondersteuning in je healingproces naar balans.

Zoals eerder al is vermeld, wordt griep veroorzaakt door een virus (toevoeging Mascha: het bestaan van virussen is nog nooit aangetoond). Dit resulteert in een witte afscheiding (snot). Griep kent ook een incubatietijd. Na het binnenkrijgen van het griepvirus kan het één tot zeven dagen duren voordat je ziek wordt, maar gewoonlijk krijg je de eerste symptomen na twee tot drie dagen. Dit wordt de incubatietijd genoemd. Tijdens de incubatietijd kun je, zonder dat je het weet, andere mensen besmetten.


Oorzaak
De oorzaak van griep is vaak een verminderde weerstand en een virusinfectie (toevoeging Mascha: het bestaan van virussen is nog nooit aangetoond). Daar dit ook de belangrijkste oorzaak is van verkoudheid, gaat griep in veel gevallen met verkoudheid gepaard. De besmetting verloopt via luchtwegen en/of de huid.


Klachten
Binnen een paar uur erg ziek, spierpijn over het hele lichaam, koorts.
Hoofdklachten: bijholteontsteking: dit kan leiden tot verkoudheid en bij langdurige ontsteking tot middenoorontsteking.
Duur: meestal een week.


Remedie
De belangrijkste preventieve remedie tegen griep is zorgen voor voldoende weerstand.
Daarnaast nog een aantal praktische tips:
 • Vermijd in griep periodes grote mensenmassa's
 • Vermijd huidcontact en hou de hand voor de mond (neus) bij hoesten en niezen

Indien de griep heeft toegeslagen
 • Accepteren en uitzieken! Tenzij de koorts langer aanhoudt
 • Eet geen vast voedsel en eiwitten verminderen
 • Een flinke griep is een goede reden om te gaan (sap)vasten

Kneippse begietingen stimuleren het zweten bij koorts

 • Begiet jezelf (onder de douche) met koud water te beginnen bij je linkerbeen, daarna je rechterbeen, en zo naar boven (van links naar rechts)
 • Na de begieting wikkel je jezelf in een (bijvoorkeur) flanellen laken. Je gaat nu ZWETEN
 • Doe dit 6x ieder half uur
 • Na 6 begietingen (3 uur) neem je een 7de begieting met verdunde appelazijn. Hierna ga je slapen (minstens 4-6 uur) en ZWETEN
Door middel van de kneippse begietingen ga je zweten. Je zweet het virus als het ware naar buiten. Virussen kunnen niet tegen een temperatuur van 40graden C. Onderdruk de koorts dus NIET! Gebruik geen paracetamol, omdat dit de koorts onderdrukt. Je lichaam reageert niet voor niets met koorts. Je weet nu waarom. Blijf goed drinken en neem eventueel zout (bijvoorkeur zeezout / sol) om uitdroging te voorkomen (vooral bij kinderen).

Men zegt dat je hiermee in 1 dag van je griep verlost kunt zijn. Ziek in ieder geval goed uit. Neem je rust.

Als de koorts laag blijft, neem dan lindebloesem- of vlierbloesemthee. Hiervan ga je zweten.

Bij kinderen kun je azijnpakkingen op de warmtepunten van het lichaam (enkels en polsen) aanbrengen, en deze regelmatig vervangen.


Drink één van de volgende kruidentheeën
 • basisthee (4 delen melisse, 1 deel venkel (zweten), 1 deel anijs (zweten), en 1/2 deel duizendblad) + 1 deel linde, 1 deel vlier, 1/2 deel lijsterbes, klein beetje basilicum, 3 delen rozemarijn (natuurlijk antibioticum), 1 deel pepermunt, 1 deel tijm, 1 deel marjolein, 1 deel kamille
 • thee van lindebloesem, vlierbloesem of zonnehoed (Echinacea: voorzichtig zijn hiermee, omdat Echinacea een cytokinenstorm aanwakkert)

Vitamine C verhogen
Verhoog de dosering vitamine C naar 3-5 gram per dag
Een theelepel = ongeveer 3-5 gram
Een mespuntje = ongeveer 1 gram
Voeg puur vitamine C (ascorbinezuur) toe aan een glas vruchtensap en neem het bij voorkeur samen met pro-vitamine A (bioflavonoïde, alles met een oranje kleur), bijvoorbeeld rozenbottel.
Bijvoorbeeld: honing + propolispoeder 1 gram + rozenbottel ongeveer 3 gram + puur vitamine C 3-5 gram.


Colloïdaal zilver
Je kunt stomen met colloïdaal zilver.


In 2012 volgde ik de basis en vervolg kruidencursus bij Marry Foelkel. Marry weet veel van kruiden en voeding. Het is haar missie om haar kennis te verspreiden. Ze geeft haar kennis door aan artsen, apothekers, en kruidenliefhebbers, kortom aan eenieder die belangstelling heeft in een natuurlijke manier van omgaan met de natuur en voeding. Kijk voor meer informatie over Marry op haar website: www.marrys.nl

De bron van op deze pagina genoemde kruiden- en voedingsadviezen is Marry Foelkel. De bron van op deze pagina genoemde kruiden- en voedingsadviezen is Marry Foelkel. Met aanvullingen van mij als gevolg van voortschrijdende inzichten, die ik ontving vanuit German New Medicine: GNM ziet bacteriën en schimmels niet als ziekteverwekkers, maar opruimers. Daarnaast weten we vanuit GNM dat virussen niet bestaan bij mensen (zie Virus Mania op deze pagina).