Kruiden voor de Luchtwegen - Tijm, Oregano en Salie

Tijm
Thymus Vulgaris (echte tijm) Thymus serpyllum (wilde tijm)

Werkzame stoffen
Etherische olie, voornamelijk tymol, flavonoïden, cafeïnezuur, looizuur

Toepassing
  • ontsmet
  • maakt krachtig
  • maakt moedig
  • krachtig antiseptisch
  • conserverende eigenschappen
  • versterkend voor de longen: zou een goede remedie zijn bij de kinderziekte, die kinkhoest wordt genoemd
  • verspreidt een heerlijke geur
Tijm in de keuken
Meng tijm met peterselie en laurier in een bouquet garni. Je kunt dit toevoegen aan bouillon, marinades, vullingen, sauzen en soepen. Gebruik verse tijm voorzichtig omadt het extra pittig is. Het bevordert de vertering van vet voedsel. Tijm past goed in voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt. Het geeft Benedictinelikeur zijn smaak. Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en bij peulvruchten.

Waarschuwing
Vermijd grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Normale hoeveelheden in het eten kunnen geen kwaad. Wilde tijm kan de menstruatie opwekken en mag niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.



Oregano
Origanum vulgare (wilde marjolein) Echte Marjolein (Origanum Marjorana)

Werkzame stoffen
hoog gehalte, 80-90%, fenolen (cavaciol en thymol), etherische olie, voornamelijk tymol, flavonoïden, cafeïnezuur, looizuur

Toepassing
  • zewuwpijnen
  • spierpijn (spierreuma)
  • artritis
  • krachtig antiseptisch en bacteriedodend (bij bacteriële-, schimmel- en virusinfecties)
  • griep, verkoudheid, , slijmoplossend, bronchitis, vastzittende hoest, astma
  • hik
  • trage spijsvertering
  • slechte eetlust
  • menstruatieproblemen
  • lage bloeddruk
  • worminfecties
  • krampen
  • schimmelinfecties
  • gordelroos


Salie
Salvia Officinalis

Werkzame stoffen
Etherische olie met o.a. thuyon (50%, gehalte zeer wisselend naargelang de streek van afkomst), cineol, kamfer, looistoffen, oestrogeenstoffen, bitterstoffen, zuursaponinen, harsen

Toepassingen
  • anti-stuipmiddel
  • sedativum
  • bloeddruk verlagend middel (let op: kan juist ook de bloeddruk verhogen, de werking is afhankelijk van de hoeveelheid en de individuele gevoeligheid)
  • koortsverlagend
  • antisepticum
  • antifogisticum (infectiewerend op de luchtwegen, en het maag- en darmstelsel)
  • secretieremmend (zweet: kan ingezet worden bij opvliegers in de (pré)menopauze, borstvoeding, speeksel: dus let op als je borstvoeding gebruikt)
  • emmenagogum (menstruatiebevorderend, samentrekkend: dus voorzichtig gebruiken bij zwangerschap)
  • probaat middel tegen mond- en keelirritaties en ontstekingen
  • bij hoest
  • bij reuma
  • bevordert de vruchtbaarheid
  • bestrijdt slechte adem
  • inzetten bij bloedspuwing
  • voor witte tanden en gezond tandvlees
  • kan ingezet worden bij huidproblemen, zoals acné
  • gunstig voor het zenuwstelsel: slapeloosheid en opgewondenheid, brengt lichamelijke en geestelijke troost
  • gunstig voor het spijsverteringsstelsel
  • zou ook ingezet kunnen worden bij kanker

Saliestick maken
Natuurgenezers en sjamanen gebruiken salie in rituelen en salie is onderwerp in mythen. Salie wordt gebruikt in reinigings- en zuiveringsrituelen.
Reinigen en zuiveren kan ook met breedbladige salie. Neem flink wat saliescheuten en schik ze, zodat de stick overal een gelijke dikte heeft. Bindt de stick losjes bij elkaar met henneptouw (eventueel dus ijzerdraad).
Salie werkt reinigend en zuiverend, omdat het antimicrobieel is.

Salie in de keuken
In veel Europese keukens wordt salie als ingrediënt gebruikt, maar nergens zo succesvol als in de Italiaanse. Een heerlijke pastaschotel bestaat uit tortellini met een beetje gesmolten boter, een paar blaadjes salie en wat geraspte kaas.

Salie gestoofd bij witte bonen, in beignets, bij wit vlees en bij kalfslever.

In Venetië geven ze salie bij paling. Een gewoonte die ook in Nederland en Duitsland voorkomt.

In de noordelijke landen wordt salie vaak in vette gerechten geserveerd. Waarschijnlijk vanwege de digestieve eigenschappen, is dat een goede combinatie. Zo zit het in Engeland in worst en is het traditioneel een onderdeel van de vulling van de kerstglans.

De Engelse Derbykaas ontleent zijn merkwaardig groene kleur aan salie.


In 2012 volgde ik de basis en vervolg kruidencursus bij Marry Foelkel. Marry weet veel van kruiden en voeding. Het is haar missie om haar kennis te verspreiden. Ze geeft haar kennis door aan artsen, apothekers, en kruidenliefhebbers, kortom aan eenieder die belangstelling heeft in een natuurlijke manier van omgaan met de natuur en voeding. Kijk voor meer informatie over Marry op haar website: www.marrys.nl

De bron van op deze pagina genoemde kruiden- en voedingsadviezen is Marry Foelkel.