Het Gekruide Pad
Weten Wat We Eten
|
|||
Kruiden voor de Luchtwegen - Tijm, Oregano en Salie
Tijm Thymus Vulgaris (echte tijm) Thymus serpyllum (wilde tijm) Werkzame stoffen Etherische olie, voornamelijk tymol, flavonoïden, cafeïnezuur, looizuur Toepassing
Meng tijm met peterselie en laurier in een bouquet garni. Je kunt dit toevoegen aan bouillon, marinades, vullingen, sauzen en soepen. Gebruik verse tijm voorzichtig omadt het extra pittig is. Het bevordert de vertering van vet voedsel. Tijm past goed in voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt. Het geeft Benedictinelikeur zijn smaak. Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en bij peulvruchten. Waarschuwing Vermijd grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Normale hoeveelheden in het eten kunnen geen kwaad. Wilde tijm kan de menstruatie opwekken en mag niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Oregano Origanum vulgare (wilde marjolein) Echte Marjolein (Origanum Marjorana) Werkzame stoffen hoog gehalte, 80-90%, fenolen (cavaciol en thymol), etherische olie, voornamelijk tymol, flavonoïden, cafeïnezuur, looizuur Toepassing
Salie Salvia Officinalis Werkzame stoffen Etherische olie met o.a. thuyon (50%, gehalte zeer wisselend naargelang de streek van afkomst), cineol, kamfer, looistoffen, oestrogeenstoffen, bitterstoffen, zuursaponinen, harsen Toepassingen
Saliestick maken Natuurgenezers en sjamanen gebruiken salie in rituelen en salie is onderwerp in mythen. Salie wordt gebruikt in reinigings- en zuiveringsrituelen. Reinigen en zuiveren kan ook met breedbladige salie. Neem flink wat saliescheuten en schik ze, zodat de stick overal een gelijke dikte heeft. Bindt de stick losjes bij elkaar met henneptouw (eventueel dus ijzerdraad). Salie werkt reinigend en zuiverend, omdat het antimicrobieel is. Salie in de keuken In veel Europese keukens wordt salie als ingrediënt gebruikt, maar nergens zo succesvol als in de Italiaanse. Een heerlijke pastaschotel bestaat uit tortellini met een beetje gesmolten boter, een paar blaadjes salie en wat geraspte kaas. Salie gestoofd bij witte bonen, in beignets, bij wit vlees en bij kalfslever. In Venetië geven ze salie bij paling. Een gewoonte die ook in Nederland en Duitsland voorkomt. In de noordelijke landen wordt salie vaak in vette gerechten geserveerd. Waarschijnlijk vanwege de digestieve eigenschappen, is dat een goede combinatie. Zo zit het in Engeland in worst en is het traditioneel een onderdeel van de vulling van de kerstglans. De Engelse Derbykaas ontleent zijn merkwaardig groene kleur aan salie. In 2012 volgde ik de basis en vervolg kruidencursus bij Marry Foelkel. Marry weet veel van kruiden en voeding. Het is haar missie om haar kennis te verspreiden. Ze geeft haar kennis door aan artsen, apothekers, en kruidenliefhebbers, kortom aan eenieder die belangstelling heeft in een natuurlijke manier van omgaan met de natuur en voeding. Kijk voor meer informatie over Marry op haar website: www.marrys.nl |
|||
|