Symptomen van de Menopauze

De symptomen van de menopauze zijn zo verschillend en individueel als de vrouwen zelf. Sommige ervaren symptomen die hun vriendinnen nooit krijgen. De duur van de symptomen van de menopauze is zeer veranderlijk evenals de ernst. Menopauze is een natuurlijk proces van het leven dat alle vrouwen moeten doormaken, sommige met wat meer moeilijkheden dan anderen. Maar ÚÚn ding dat alle vrouwen gemeenschappelijk hebben is de mogelijkheid om keuzes te maken wat ze met hun menopauzesymptomen doen. In de westerse wereld ondervinden 12% van de vrouwen geen symptomen tijdens de menopauze terwijl ongeveer 14% zeer intense, fysieke of emotionele problemen ervaart.


De emotionele en psychologische symptomen van menopauze
Angst, depressie, moeilijkheden om zich te concentreren, overreageren op kleine ongemakken, snel ge´rriteerd zijn, vergeetachtigheid en stemmingsschommelingen worden gemeld als psychologische symptomen van de menopauze. Nochtans, beklemtonen studies dat vele gevallen van echte depressie meer in verband te brengen zijn met aan het leven' verbonden gebeurtenissen dan aan de menopauze. Andere levensgebeurtenissen zoals zorg voor bejaarde verwanten, pensionering, scheiding of weduwe worden, het opgroeien en het huis verlaten van de kinderen en het algemene verouderingsproces komen ook rond de tijd van de menopauze voor. Sommige problemen kunnen onrechtstreeks door slaapproblemen worden veroorzaakt. Om emotionele symptomen tijdens de menopauze te behandelen moet men regelmatig aan lichaamsbeweging moeten doen. Dit zal helpen het hormonale evenwicht van het lichaam te handhaven en de beensterkte te bewaren. Het spreken met andere vrouwen over de menopauze kan helpen bij emotionele symptomen. Tijdens de menopauze zou men moeilijke situaties moeten vermijden en zo veel mogelijk proberen te ontspannen. Vrouwen tijdens de menopauze moeten gezond eten en hun arts vragen of ze extra vitamines of minerale supplementen nodig hebben.


Opvliegers en andere vasomotorische symptomen
Opvliegers zijn het bekendste symptoom van de menopauze. De opvliegers worden veroorzaakt door een veranderde functie van de temperatuurcontrole van het lichaam. Dit is toe te schrijven aan de veranderende hormoonniveaus. Opvliegers kunnen gepaard gaan met zweten, kou, duizeligheid en hartkloppingen.


Slaapstoornissen
Tijdens de menopauze kan men aan slapeloosheid of een verstoorde slaap lijden. Het kan vele vormen aannemen, onder andere moeilijk in slaap vallen en wakker worden tijdens de nacht. Dit slaapgebrek maakt dat men tijdens de dag vermoeid is en men met een aantal kleine ongemakken als gevolg van de gemiste slaap te kampen heeft.


Sexuele en genitale problemen
Een droge vagina en minder elastische weefsels zijn algemeen voorkomende problemen tijdens de menopauze. Dit komt voor omdat een verminderd oestrogeenniveau ook een invloed heeft op de blaas en vagina. Het kan als gevolg hebben dat de vrouw pijn of ongemak ervaart tijdens het vrijen. De interesse in vrijen kan daardoor dalen of zelfs helemaal stoppen. Het krijgen van een clitoraal 'orgasme' (ik noem een clitoraal 'orgasme' geen orgasme, maar klaarkomen: tijdens de Inspiratiedag 'vier je vrouwZijn, ontdek het Goddelijke in jeZelf - vrijmaken van je Womb Power en Vrouwelijke Kracht' ga ik in op dit onderscheid) kan lastiger zijn en het kan nodig zijn de clitoris meer te stimuleren voordat de vrouw klaarkomt.

Het kan ook zijn dat de vrouw een natuurlijke behoefte krijgt aan een andere manier van vrijen en verbinding maken met haar partner: Tantra kan je ondersteunen in dit proces.

Als je als vrouw de behoefte voelt aan het vaginaal ontvangen van de lingam (penis) van je partner, maar je ervaart pijn dan kan het helpen een natuurlijk 'glijmiddel' (bijvoorbeeld kokosolie) te gebruiken.

Later in de menopauze kunnen ernstigere symptomen opduiken. Met het ouder worden, zullen de wanden van de vagina dunner worden, droger, minder elastisch en kwetsbaarder voor besmetting.

Dit komt voor omdat een verminderd oestrogeenniveau ook een invloed heeft op de blaas en vagina. Het kan als gevolg hebben dat men pijn of ongemak ervaart tijdens de seksuele betrekkingen. De interesse in seksuele betrekkingen kan dalen en er bestaat meer nood aan seksuele stimulatie om een orgasme te bereiken. Het kan helpen om glijmiddelen te gebruiken. Later in de menopauze kunnen ernstigere symptomen opduiken. Met het ouder worden, zullen de wanden van de vagina dunner worden, droger, minder elastisch en kwetsbaarder voor besmetting.

Ik besteed een aparte pagina aan de behandeling van een 'Droge Vagina', omdat dit diep kan doorwerken in de eigenwaarde beleving van de vrouw en in haar intieme sexuele relatie.


Incontinentie tijdens de menopauze
De weefsels van de urineleiders veranderen ook, soms worden vrouwen vatbaarder voor onvrijwillig urineverlies, vooral als bepaalde chronische ziekten of urineweginfecties aanwezig zijn. Inspanningen, hoesten, lachen, het opheffen van zware voorwerpen of gelijkaardige bewegingen die druk op de blaas zetten, kunnen kleine hoeveelheden urineverlies veroorzaken. Het gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging kan hiertoe bijdragen. Het is belangrijk om te weten dat blaasoefeningen een eenvoudige en efficiŰnte behandeling voor de meeste gevallen kan zijn.


Geheugenverlies
Vrouwen die de menopauze naderen klagen vaak over geheugenverlies en een onvermogen om zich nog goed te concentreren. Dit zijn normale symptomen van de menopauze en wordt door de lage oestrogeenniveaus veroorzaakt.


Osteoporose en menopauze
De menopauze gaat meestal gepaard met een verhoogd risico of osteoporosis. Zowel mannen als vrouwen verliezen bij het ouder worden botmassa. Bij vrouwen na de menopauze verloopt de afname van de botmassa sneller.


Buikvet en vet ophoping rond heupen en billen
Je bent geen uitzondering als je wat aankomt als je boven de 50 bent. Veranderingen in je stofwisseling en je manier van leven zijn daar de oorzaak van. Maar waarom is vooral de buik de plaats waar vet zich ophoopt? Veel vrouwen ergeren zich aan het vetrolletje dat boven de broek blijft hangen en er voor zorgt dat kleding minder goed staat. Maar behalve dat het niet mooi is, kan het ook ongezond zijn.

Bij vrouwen die de overgang naderen of die al in de overgang zijn, daalt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen speelt een rol bij de verdeling van vet in het lichaam. Bij voldoende oestrogeen (voor de overgang) werd extra vet vooral opgeslagen op de dijen, billen en heupen, maar die vetopslag verplaatst zich door de overgang steeds meer naar de buik. Vrouwen krijgen dan een meer mannelijke vetverdeling. Dat is een normaal en natuurlijk verschijnsel. (Op de pagina's 'Oestrogeen' en 'Isoflavonen' vind je wat je kunt doen aan een verlaagd oestrogeen level.)

Teveel buikvet is ongezond en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Buikvet is trouwens niet altijd zichtbaar. Het hoopt zich eerst op rond de organen en wordt daarna pas een zichtbaar buikje.

Als je gewicht verliest, zal je als eerste buikvet kwijtraken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat je hoeveelheid buikvet niet uit de hand gaat lopen: eet vaker kleine maaltijden en eet de goede dingen. Kies voor een vezelrijk dieet met gezonde vetten als noten en vis, groenten en fruit en volkorenproducten.

Stress voorkomen is ook een puntje. Stress leidt vaak tot het eten van ongezonde snacks. Maar dat is niet het enige. Bij langdurige stress neemt het stresshormoon Cortisol in je lichaam toe en juist dit hormoon zorgt voor vetopslag in de buik.


Aderverkalking en menopauze
Mannen hebben meer last van hart- en vaatziektes maar na de menopauze verhoogt het risiso voor vrouwen aanzienlijk. Oestrogeen, dat tijdens de menopauze vermindert, heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en het lipoprote´ne profiel.