Wat zijn opvliegers

Opvliegers (vapeurs in de volksmond) zijn plots opkomende golven van warmtesensaties in het bovenste gedeelte van het lichaam, dat 30 seconden tot een paar minuten kan duren. Een verminderde oestrogeenafscheiding tijdens de menopauze is de oorzaak van deze opvliegers. De manier waarop het lichaam zijn temperatuurhuishouding regelt wordt verstoord en dit leidt rechtstreeks tot opvliegers. Wij controleren onze lichaamstemperatuur door onze bloedvaten uit te zetten en te versmallen om de stroom van bloed door onze organen te regelen. De temperatuur in het centrum van het lichaam, waar onze organen zich bevinden, is gewoonlijk warmer dan de temperatuur van onze huid. Wanneer wij ons voelen afkoelen, zullen onze organen hun warmte willen bewaren door de uiterst klein bloedvaatjes net onder de huid samen te trekken, zodat minder warme bloedstromen naar de huid gaan en minder afgekoeld bloed terugstroomt naar het centrum van het lichaam. Wanneer het te warm is, wordt het proces omgekeerd.
Ongeveer 70% van de Westerse vrouwen heeft last van opvliegers. Zwaardere vrouwen en vrouwen die roken blijken meer last hebben van opvliegers.


Symptomen van opvliegers
Opvliegers zijn een plotseling opkomend gevoel van intense hitte over het gezicht en bovenste deel van het lichaam, Dit gaat soms gepaard met het rood worden van de huid en zweten. Bij de menopauze, wanneer het oestrogeengehalte daalt, zullen de gebieden in de hersenen die de lichaamstemperatuur regelen door de controle op het uitzetten en de vernauwing van de bloedvaten van slag zijn. Met de opvliegers als resultaat. Opvliegers komen meer voor later in de dag en vooral na het eten of na het drinken van iets heet. Ook bij heet weer of als men gespannen is de kans op opvliegers groter. Voor de meeste vrouwen vermindert de frequentie en de intensiteit van de opvliegers binnen de drie tot vier jaar. Wanneer de opvliegers tijdens slaap voorkomen veroorzaken zij wat men noemt nachtzweten. Dit kan zo erg zijn dat het beddengoed helemaal doorweekt word.


Isoflavonen en opvliegers
Het is opmerkelijk dat maar een derde van de Aziatische vrouwen last heeft van opvliegers. In de Japanse taal heeft men zelfs geen woord voor opvliegers. Dit wijst erop dat de overgang daar ofwel niet voorkomt ofwel een uiterst mild gebeuren is. Japanse vrouwen consumeren de meeste isoflavonen (40 mg per dag). Het vraagt niet veel verbeelding om het verband te leggen met hun dieet dat rijk is aan isoflavonen en opvliegers. Om opvliegers te voorkomen wordt dan ook aangeraden om 40 mg isoflavonen per dag te consumeren.