Ontgiften met behulp van Magnesiumzout
Scroll down for articles in English
Magnesium, NOT Calcium, Is the Key to Healthy Bones

Magnesium wordt het wondermineraal of de vonk van het leven genoemd en is een zeer belangrijk element dat onze onverdeelde aandacht verdient. Het Chinese teken “Mei” is samengesteld uit de symbolen voor “mineraal” en “mooi”. In de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens staat magnesium op drie; voorafgegaan door zuurstof en water. Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor een goede gezondheid. Veel mensen hebben onwetend een ernstig chronisch tekort met alle daaruit voortkomende gevolgen van depressie tot hart- en vaatziekten, van autisme tot diabetes en van migraine tot MS.

In Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en electrosmog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort. Dit wordt in de reguliere geneeskunde volledig veronachtzaamd.


De symptomen van een mogelijk magnesiumtekort en een verhoogde behoefte zijn indrukwekkend

Verstijfde, verharde en verkrampte spieren, nervositeit, (chronische) vermoeid, overspannenheid, uitputtingsverschijnselen, onrust, prikkelbaarheid, alertheid-, concentratie-, geheugen- en woordbenoemingsstoornissen, duizeligheid, hoofdpijn, te hoge of te lage bloeddruk (magnesium is een ‘natuurlijke bètablokker’), slaapstoornissen, constipatie, overgevoeligheid voor lawaai en (fel) licht, angsten, fobieën en depressiviteit, stotteren, hyperreactiviteit en onhandelbaarheid en nauwelijks te beïnvloeden onrust bij (jonge) kinderen. Problemen met circulatie, spijsvertering, spieren en het zenuwstelsel hangen vaak samen met een magnesiumtekort net als aandoeningen die met “de oude dag” te maken hebben aangezien vooral ouderen vaak een ernstig chronisch magnesiumtekort hebben.

Onderzoeken tonen het verband aan tussen een chronisch magnesiumtekort en astma, diabetes, alcoholisme, Alzheimer, epilepsie, autisme, ADHD, kanker, hart- en vaatziekten, CVS, migraine, menopauze, osteoporose, PMS, vruchtbaarheidsproblemen, SIDS, cariës, RSI, auto-immuunziekten zoals MS, ALS, reuma, psoriasis en eczeem, de ziekte van Parkinson en psychische aandoeningen als angst- en paniekstoornissen, depressiviteit, stemmingswisselingen, agressie, bipolaire stoornissen en schizofrenie.

Magnesium wordt zo massaal genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen maar ongetwijfeld ook omdat zij niet te patenteren is. Een goed magnesiumgehalte zou veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houden hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het zou mensen bekrachtigen en onafhankelijker maken, om nog maar te zwijgen over al het lijden dat door het aanvullen van magnesium zou kunnen worden voorkomen. Magnesium wordt ook wel het best bewaarde geheim tot gezondheid en verjonging genoemd.


Magnesiumrijke voeding

Het gebruik van magnesiumrijke voeding kan een tekort aanvullen, zoals (biologische) bladgroenten en alle groene groenten, cacao, noten, pitten en zaden. Als het gaat om het aanvullen van een ernstig chronisch tekort kan ook gekozen worden voor extra suppletie.

Magnesium-, selenium- en zinkrijk is de paranoot of Braziliaanse noot. Een paar per dag en je komt al een heel eind en het is een mooie aanvulling. Selenium en zink zijn ook essentieel, voornamelijk voor kankerpreventie. De ongebrande versie is het best en deze zijn bij de notenwinkel te koop en smaken niet zo anders als de gebrande versie. Ook in andere noten zoals amandelen en cashews zit veel magnesium. Cacao is naast kelp een hele grote magnesiumleverancier (niet zo gek dat zoveel vrouwen (en mannen ook) daar zo van opknappen, gezien het verhaal over magnesium) Dr. Carolyn Dean is niet zo’n voorstander van chocolade omdat daar weer veel vet en suiker inzit. Zij zegt dat als je je magnesium op peil hebt, het snakken naar chocolade ook schijnt te verminderen. Mooi alternatief is ook de rauwe cacao die te koop is, deze is bijvoorbeeld prima in muesli te verwerken.

Magnesiumchloride is de vorm die het beste wordt opgenomen door het lichaam. In veel gevallen verdient de toepassing hiervan via de huid de voorkeur omdat lang niet bij iedereen orale suppletie voldoende werkt.


Transdermal Magnesium Therapy

In zijn boek “Transdermal Magnesium Therapy” focust Mark Sircus zich op één van de meest belangrijke, opwindende en natuurlijke manieren van magnesium aanvulling; dat is opname door de huid. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dit vitale mineraal het lichaam binnentreedt door de huid, waardoor voor ons voordelige fysiologische processen optreden zoals een natuurlijk verhoging van de DHEA productie, die op geen enkele andere manier plaatsvindt. Mark Sircus heeft de onderzoeken over magnesium verzameld en vond honderden gevallen die haar essentiële rol voor het behoud van gezondheid bewijzen.


Ervaringen

  • Vermindering dan wel verdwijnen van stijfheid van spieren en gewrichten, rugklachten en reumatische klachten.
  • Vermindering van pijn/stijfheidsklachten bij een verrekte knie, kniebanden die pijnlijk verrekt waren.
  • Vermindering van huidklachten zoals psoriasis en eczeem.
  • Verbetering van energie, van gemoedstoestand.
  • Vermindering van depressiviteitsklachten.
  • Sterke vermindering van migraineklachten (een familielid had zeer regelmatig migraine, nu hij dagelijks met magnesiumolie smeert (hij is bijna kaal dus smeert het zelfs op zijn hoofd) is de migraine voor een groot deel verdwenen; hij gaf aan tot 80% minder pijnstillers te gebruiken, hij is begrijpelijkerwijs zeer te spreken over toepassing van magnesium via de huid).
  • Vermindering/verdwijnen van spierpijn/verzuring na het sporten.
  • Vermindering/verdwijnen van krampen in handen en benen.
  • Verbetering van het tandvlees door gebruik op de tandenborstel met poetsen.
  • Vermindering/verdwijnen van pijnklachten bij hielspoor.

Waar te koop?

Magnesiumolie (zuivere Zechstein magnesiumchloride verdunt met water) is te koop bij reformzaak, natuurwinkel, de betere drogist en via internet. Hier worden ook literflacons aangeboden wat een stuk goedkoper is. Bij sommige leveranciers wordt hij topic spray genoemd. Er zijn ook magnesium zoutvlokken (voor baden en voetenbaden) en gels te koop.


Zechstein te Veendam (Groningen)

Nederland bezit de grootste voorraad ter wereld aan zuiver magnesiumchloride die wordt gewonnen in Veendam uit de Zechstein laag, en die nu voornamelijk wordt gebruikt, met veel succes, voor de bestrijding van huidklachten zoals psoriasis en eczeem. Maar de toepassingen zijn nog veel breder. Het gebruik van magnesiumchloride in de vorm van olie, gel en zout is de meest natuurlijke manier om een magnesiumtekort aan te vullen en zo te genezen van een reeks aan klachten en/of erger te voorkomen. De Zechstein magnesiumproducten zijn bij diverse Nederlandse leveranciers via internet te bestellen.

In haar boek “The Magnesium Miracle” belicht Dr. Carolyn Dean op begrijpelijke wijze het grote belang van magnesium, hoe een tekort samenhangt met veel aandoeningen, hoezeer dit onderbelicht is door de gevestigde medische orde en hoe mensen hun gezondheid weer in eigen hand kunnen nemen.Zelf Magnesium-olie maken

Je kunt het best Magnesium Chloride gebruiken. Dit is niet duur en je kunt er jaren mee vooruit. De prijs hiervan is velen malen goedkoper dan een klein flesje in de winkel. Zorg ervoor dat je Magnesium Chloride vlokken of poeder koopt. Bijvoorbeeld van Zechstein te Veendam (Groningen).

Met twee ingrediënten kun je je eigen Magnesium-olie maken voor een fractie van de prijs van Magnesium spray in de winkel/online. Een flesje van Magnesium olie/spray kost in de winkel minstens 15 euro. Je eigen fles Magnesiumpolie zal je niet meer dan 2 euro kosten.


Zelf magnesium-olie maken
Zelf magnesium-olie maken

Je hebt nodig

- ½ kopje Magnesium Chloride poeder of vlokken
- ½ kopje gedistilleerd water
- een kom of meet beker
- een spray flesje

Kook het gedestilleerde water. Doe de Magnesium Chloride vlokken (of poeder, zoals op de foto) in een kom of maatbeker en giet het warme water erover. Roer goed tot alles volledig is opgelost. Laat afkoelen en bewaar in een spray flesje. Je kunt de spray bij kamertemperatuur minstens zes maanden bewaren. Je kunt de spray dagelijks gebruiken. Ook als deodorant.


Hoe gebruik je Magnesium Olie?

Heel simpel. Spray dagelijks de magnesium olie op je armen, benen, oksels en op je buik. Het kan de eerste keer tintelen op de huid, dit is normaal en zal vanzelf na een tijdje verdwijnen. Probeer als je net begint om het op te bouwen, dus begin met een aantal keer sprayen per dag en bouw dat langzaam op (gebruik hierbij je intuïtie).

Je kunt de olie op de huid laten of na 20 tot 30 minuten afspoelen. Je kunt het gebruiken na een douche of voor het slapen gaan. Ook kun je de vlokken toevoegen aan je bad of in een voetenbad doen, omdat een voetenbad heel effectief is. De opname onder de voeten is één van de meest onderschatte plaatsen in het lichaam. Een voetenbad met een oplossing van 130 gram Magnesium vlokken op een halve emmer water is genoeg om jezelf van een grote impuls Magnesium te voorzien.


Bronnen

Transdermal Magnesium Therapy door Mark Sircus, ISBN: 978-0978799113 The Magnesium Miracle door Carolyn Dean, ISBN: 978-0345494580 www.mgwater.com/index.shtml (article in English)
www.fonteine.com/magn...t.html (Dutch)

Magnesium, NOT Calcium, Is the Key to Healthy Bones (article in English)