Hennep

The Tree of Life
The Tree of Life


In 1900 hadden vele Nederlanders een wietplant in de tuin vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen die deze heilige plant heeft.

Het is de plant met de meeste geneeskrachtige eigenschappen. En het groeit als (on)kruid. De plant is dus een kruid en geen drugs.

Drugs (medicijnen) is een Engels woord en dat haal je bij de drugsstore, chemist shop of pharmacy (apotheek).

Maar de wiet die in koffieshops te koop is, is meestal aan te merken als een drugs, omdat veel kwekers niet weten waar ze mee bezig zijn!

Ze willen geld verdienen aan deze planten en denken niet aan het welzijn van de rokers. Daardoor bevatten veel wietsoorten in de koffieshop nog chemische insecticiden en die zijn niet goed voor onze gezondheid.

Ook wordt de meeste wiet op een hydrosysteem gekweekt. Deze kwekers gebruiken chemische voeding. Dit is op zich geen probleem, mits je op tijd stopt met de voeding en er daardoor voor zorgt dat de chemische stoffen uit de plant zijn. Maar dit gebeurt zeldzaam of nooit bij die geldkwekers.

Dus als je echt ongevaarlijke wiet wilt hebben dan zal je moeten zoeken naar een kweker die het met liefde doet of je zult zelf een wietplant moeten kweken.

In 1928 is wiet onder druk van Amerika verboden in Nederland en dit zonder goede reden. Maar die reden begrijp je gelijk als je ziet wanneer farmaceutische bedrijven op kwamen zetten met hun asperine (ook begin 1900).


Er zijn eigenlijk oorspronkelijk 3 soorten hennep
Cannabis sativa, cannabis indica en cannabis ruderalis.

1. Cannabis Sativa
Cannabis Sativa is een tropische plant. Deze plant bevat het hoogste gehalte THC van alle Hennepsoorten en ze
worden ook het grootste van alle Hennepsoorten. Er wordt beweerd dat Sativa's wel 10 meter hoog kunnen worden.

Maar er zijn ooit testen gedaan en het bleek dat planten hoger dan 7,20 meter, geen water meer op konden nemen. Het gedeelte wat hoger was dan 7,20 m kreeg geen water meer.

De Sativa's worden niet alleen groot maar de zijtakken zijn ook lang. De bladeren bevatten 7 tot zo'n 15 vingers.
Deze vingers zijn vrij dun (vergeleken bij indica planten).

De toppen (bloemen) van de Sativa's zijn vaak minder compact dan de indicatoppen, maar op een sativa zitten veeeeeeel meer toppen dan op een indicaplant.

Daardoor heb je meer opbrengst van 1 Sativaplant dan van 1 indicaplant, maar een Sativaplant heeft dan ook meer ruimte nodig dan een indicaplant.

De werking van de Sativasoorten is erg krachtig en high. Van sommige soorten gaat je geest op reis (milde vorm van trippen).

Met 'je geest gaat op reis' bedoel ik, dat er iemand tegen je praat en je neemt niets van al die woorden in je op of je kijkt tv maar de tv kijkt eigenlijk naar jou, want jij zit met je gedachte ergens anders (zonder dat jij er iets tegen kan doen want je geest stuurt jou op dat moment en niet andersom). Heerlijk om mee te maken als je niets belangrijks moet doen.


2. Cannabis Indica
Cannabis Indica is een subtropische plant. Deze plant wordt niet groter dan 1,5 meter en de zijtakken blijven (vrij)
klein. De Indicaplant heeft een 5-vingerig blad en de bladvingers zijn breed/dik.

De planten kunnen beter tegen schimmels dan de Cannabis Sativa. En ze bevatten dus een minder hoog gehalte aan THC dan de Cannabis Sativa. Vaak wordt je er stoned van. Van deze Indicaplanten maken ze vaak hasj.

De buitenlandse wietsoorten in onze koffieshops zijn altijd Sativasoorten.


3. Cannabis Ruderalis
De Cannabis Ruderalis is een vezelplant met een te laag gehalte THC om er iets van te worden.

Deze plant wordt voornamelijk voor de vezel gekweekt. Deze soort is het beste schimmelbestendig van alle soorten en deze soort heeft maar weinig licht nodig om te groeien.

Daarom wordt de Cannabis Ruderalis weleens gekruist met de Cannabis Indica of misschien zelfs met de Cannabis Sativa, zodat die soorten meer schimmelbestendig worden voor de buitenteelt in ons Nederlands klimaat.

In de beginjaren 80 zijn er nieuwe soorten gekomen in Amerika (en ietsje later in Nederland) door Sativa's en Indica's (en soms Ruderalis) met elkaar te kruisen (uittelen), zodat ze ook in ons klimaat konden groeien en bloeien.

Dus daardoor kan je eigenlijk spreken van een (nieuwe) 4e wietsoort.


4. kruisingen of veredelde soorten
De veredelde soorten zijn dus bijna nooit pure Indica- of Sativasoorten. Dus spreken we bij deze soorten in termen van "mostly".

Dus als er meer Sativa dan Indica in een bepaalde veredelde wietsoort zit, dan spreken we over mostly Sativa.
En bij meer Indica dan Sativa, spreken we over mostly Indica.

De meeste kruisingen hebben een 7-vingerig blad.

Als je zelf wiet wilt kruisen, zorg er dan voor dat je het met een reden doet. Dit zeg ik omdat ik de laatste 15 jaar veel degradaties door het kruisen heb gezien. Dit betekende niet dat die nieuwe soorten niet lekker of heftig genoeg waren, maar de 'ouders' van de nieuwe soort waren beter dan de nieuw gekruiste soort.

Zo vond ik sensiseedbanks altijd de beste soorten hebben, maar als ik de beschrijving van hun kruisingen zag dan gebruikte ze bijna altijd skunk#1 of northernlights#5 in hun nieuwe soorten.

Als je dan weet dat sensiseedbanks bepaalde soorten van super veredelaar Nevil heeft overgenomen en je leert de Nevilsoorten kennen dan snap je waarom sensiseedbanks zulke goede wietsoorten heeft. Dus daarvoor is Nevil meer verantwoordelijk dan sensiseedbanks.

Nevil heeft namelijk voortreffelijke soorten op de markt gebracht. Zoals Hashplanthaze (ook wel hph genoemd), haze a5, haze c5, ag13, nevil [die heeft nevil naar zichzelf genoemd].

Haze a5 en hph zijn mijn lievelingssoorten.

Als je de soort wilt verbeteren dmv. kruisen (uittelen) dan moet je echt blijven nadenken waarvoor je gaat kruisen.
En je moet niet denken dat je direct een nieuwe soort hebt als je 1x een northernlightsplant met een hazeplant gaat kruisen. Na het kruisen (uittelen) zal je namelijk moeten intelen om de eigenschappen te verankeren.

Intelen betekent dat je dezelfde soort met elkaar bevrucht (bv. vrouwelijke haze met een mannelijke haze bevruchten).

Maar als je zoiets ooit wilt doen dan kan je beter de basis van het kruisen lezen. Daar zijn boeken voor op de markt die het daar uitgebreid over hebben.

Bv. het marijuana botany (jammer genoeg in het Engels).


Er zijn veel seedbanks (shops waar je zaden kan kopen) en er zijn veel goede wietzaden te koop. Mocht je zaden kopen, koop dan nooit gefeminiseerde zaden. Ik heb al meerdere teleurgestelde kwekers gesproken, die na een paar weken enthousiast kweken, opeens met tranen in hun ogen vertelden dat hun planten hermafrodiet waren.
Een hermafrodiet is een plant die zowel mannelijke bloemen als vrouwelijke bloemen heeft, daardoor zal de hermafrodiet zichzelf bevruchten en krijg je dus zaad in je wiet.

Bij de wietteelt willen we altijd vrouwelijke planten want die geven de (bloem)toppen. Deze vrouwelijke toppen worden gerookt. De mannelijke planten geven toppen met stuifmeelbolletjes. Met het stuifmeel worden de vrouwelijke bloemen bevrucht. Zodra een vrouwelijke wietplant bevrucht is, gaat ze al haar kracht zetten op het maken van de zaden.

De reden dat eigen geteelde wiet zo'n hoog gehalte THC heeft, is het kruisen zoals ik al eerder zei, maar doordat de planten niet bevrucht worden raakt de plant ook gestresst. Door deze stress gaat de plant al haar kracht zetten op het aanmaken van hasjklieren. Dit doet de plant omdat ze wil overleven en het hoofddoel van de wietplant is daarom om nakomelingen te maken in de vorm van zaad. Door het aanmaken van de hasjklieren gaat de plant harder en aantrekkelijker geuren zodat de bijen of andere insecten of andere dieren de wiet van een grotere afstand ruiken en nog meer aangetrokken worden om naar de wietplant te komen [met hopelijk stuifmeel voor de wietplant].

De vorm van stressen dmv. zaadloze wiet is eigenlijk (zo goed als) de enige stressmethode die je moet toepassen om de wiet heftiger te krijgen. In de (geld)kweekwereld gaan namelijk veel fabels rond over andere extra stressmethoden. Begin daar niet aan want het is nergens voor nodig en het is niet gezegd dat extra heftige wiet door extra stressen ook een betere kwaliteit wiet oplevert. Je hebt namelijk ook wiet waar je hoofdpijn van krijgt.Dit komt meestal door schimmels maar het zou ook van teveel (verkeerde) extra stress kunnen komen.

Er zijn veel geldkwekers die truukjes zoeken om hun wiet heftiger of beter te maken. Deze mensen geven zonder woorden toe dat zij hopeloze kwekers zijn en niet in hun eigen kunde geloven en gaan daarom naar truukjes zoeken. Begin daar nooit aan! Het is echt niet nodig.


Het zelf kweken van wiet is eigenlijk makkelijk. De basis is erg belangrijk als je begint te kweken. Met de basis bedoel ik alle voorbereidingen die je moet doen voordat je begint met kweken. Ik zou hier een lange uitleg over kunnen geven, maar er zijn personen die dit al gedaan hebben en die hier veel tijd aan besteed hebben.

Daarom wilde ik graag een link geven naar de site van Bonk Demon.Ik sta 100% achter zijn uitleg en ik kan zien dat hij veel tijd aan zijn kweekuitleg heeft besteed. Daarom heb ik veel respect voor Bonk. Bonk heeft ook goede humor gebruikt in zijn teksten.

En ook wil ik graag de link plaatsen van het wietologisch handboek van Wernard Bruining. Wernard is ook iemand die veel respect verdient in de wietwereld.


Het oogstijdstip van wiet is erg belangrijk. Als je je wiet te vroeg oogst dan is de werking zwak en saai en de wiet smaakloos (net zoals bv. een onrijpe appel niet te vreten en smaakloos is). Als je je wiet te laat oogst dan wordt je er depressief en slaperig van (stoned) en de fruitige smaak van de wiet verdwijnt (een te laat geoogste appel is melig en ook niet te vreten). Het is dus niet alleen de soort die bepaald of je wiet high of stoned wordt maar ook het oogsttijdstip bepaald dat. Het beste tijdstip om te oogsten is net voor of op het hoogtepunt van de bloei.
Om dit te herkennen heb je een beetje kweekervaring nodig. Als de wietplant over het hoogtepunt van de bloei komt dan groeien er nog wel bloemen aan je wietplanten maar in een trager tempo.

Net als met groente en fruit kan je beter minstens 2 weken voor de oogst stoppen met voeding en alleen nog maar schoon water geven.Je zult merken dat de plant dan nog even hard doorbloeit alsof de handrem eraf is.
Dus wees niet bang dat je planten stoppen met het geven van toppen als je de laatste weken alleen nog maar water geeft. Dit geven van schoon water is ook een vorm van stressen voor de plant, want de plant krijgt geen voeding meer en ze heeft nog geen zaad, dus is het logisch dat de plant alles op alles zet om toch nog een bijtje te lokken [al haar laatste krachten zetten op het maken van hasjklieren].

Als je op een hydrosysteem kweekt dan moet je 1x in de week spoelen. Spoelen betekent dat je je groeimedium (je steenwolblokken of cocosmatten) doorspoelt met schoon water. Als je dit niet doet dan hopen de voedingszouten zich op. Als je spoelt dan heb je meer dan het dubbele water nodig, dan je normaal aan de plant geeft [en liever nog meer want teveel water geven zal niet snel gebeuren op een hydrosysteem].
Als een mens eet dan moet hij de resten uitpoepen. Een plant op een hydrosysteem moeten wij helpen dmv van die voedingsresten eruit te spoelen.

Mocht je zelf oogsten laat je wiet dan eerst drogen voordat je de wiettoppen gaat knippen. Als je wiettoppen nat zijn en je gaat het knippen dan zal er veel stof in je toppen komen te zitten omdat de hasjklieren dan nog heel erg plakkerig zijn (net een soort extra sterke lijm). Zodra je wiettoppen droog zijn, zijn de hasjklieren hard en minder plakkerig. Ze worden dan pas weer plakkerig zodra je de hasjklieren kapot knijpt (door bv. te kruimelen om in een joint te doen).


Je kan op verschillende manieren high of stoned worden. Je kan het roken, eten of het drinken. Eten maakt de werking heel anders (veel minder lekker en veel heftiger dan roken). Het duurt enkele uren voordat je lichaam alles verteerd heeft wat je eet, dus de werking blijft die tijd ook op komen zetten. Dit maakt het doseren heel erg moeilijk. Als je dan te stoned bent dan is slapen je enige redmiddel omdat je misselijk wordt als je te stoned bent (voordat je 'out' gaat). 'Out gaan' is eigenlijk ook een soort in slaap vallen en stelt niet zoveel voor maar het geeft je geen plezier (dit wil je dus liever niet).

Je kan er ook thee van zetten, maar dan heb je al genoeg aan wietbladeren en daarvoor wil je geen topjes of kleine blaadjes met zichtbare hasjklieren gebruiken want dat geeft een vieze sterke smaak in je keel.

Wiet roken is het lekkerst. Als je het rookt dan duurt het zo’n 20 minuten voordat de werking op zijn hoogtepunt is.

Veel patiënten die wiet gebruiken en die zelf niet roken, gebruiken een vaporizer. Met gewoon roken dmv van een joint of een pijp, verbrand je de wiet, maar met een vaporizer verhit je de wiet en de damp die eraf komt die rook je op. Die vaporizers zijn te koop maar die zijn vrij prijzig, maar veel blowers maken zelf een vaporizer dmv. een verfbrander te kopen. Met die verfbrander verhitten ze die wiet dan in een (water)pijp. Een waterpijp filtert het vuil, dus dat is de schoonste methode.


Als je 'schone' wiet wilt kopen, dan moet je geluk hebben dat er iemand in je vrienden- of kennissenkring die wiet heeft, of dat ze iemand weten die zulke wiet heeft. In de meeste koffieshops zal je zeldzaam 'schone' wiet tegenkomen. Mocht een koffieshop zulke wiet wel verkopen dan zal die wiet snel uitverkocht zijn. 1 kg wiet is namelijk snel verkocht in een koffieshop. Vooral aan zoveel mogelijk rasechte blowers in je omgeving naar goede wiet vragen zal je de meeste kans geven om aan goede en schone wiet te komen.

Om schone wiet te herkennen moet je die wiet puur roken (geen tabak in je joint). Schone wiet geeft geen drukkend gevoel in je longen zodra je een trekje genomen hebt. Tabak bv. geeft wel een drukkend gevoel in je longen. Schone wiet geeft ook geen irritant prikkelend gevoel in je keel of op je tong en je hoeft er ook niet van te hoesten. Als je wel moet hoesten dan kan dat komen doordat er veel stof of andere troep op de wiet zitten of nog chemische voedingsstoffen in de wiet zitten. En schone en pure wiet geeft witte as. Niet naar het buitenste randje kijken als je een pure joint rookt want dat is de as van je vloeitje. Grijze of zwarte as geeft aan dat er vuil in zit.

Als er in wiet nog heeeeeeeeeeeel veel chemische voedingsstoffen zitten dan krijg je synthetische sporen in je wiet. Die synthetische sporen herken je aan keiharde zwarte as die er niet afgaat als je je as eraf probeert te tikken en je wiet brandt dan niet of erg moeilijk.

Doordat ons kraanwater niet helemaal schoon is zal je zelf niet zo snel egaal witte as zien op je eigen geteelde wiet (er zal dus vaak een heel klein beetje grijze as tussen het witte as zitten). De enige geheel witte as die ik in mijn wietjoints tegen gekomen ben, is wiet die met osmosewater gekweekt is.

Met mijn waarschuwing over koffieshopwiet wilde ik blowers er op attent maken hoe de gemiddelde geldkweker in elkaar zit (ze willen veel geld verdienen en weinig moeite doen en denken niet aan het welzijn van de blower). Dit betekent niet dat je lichaam dit niet aankan en dat je direct een ernstige ziekte krijgt. Een mens kan namelijk veel hebben. Dus je kan heus nog wel een jointje roken in de koffieshop, maar ik wilde de blower er op attent maken dat er veel troep verkocht wordt en hoe je die kan herkennen.Bron: Stanley

Stanley heeft dit stuk op mijn verzoek voor deze website geschreven en hij hoopt dat hij hiermee wat extra info aan mensen met interesse voor dit heilige kruidje heeft kunnen geven. Stanley zegt dat er veel goede boeken en stukjes over wiet geschreven zijn, maar hij vond het toch belangrijk deze info te geven als extra aanvulling voor wat je in bepaalde boeken of stukjes niet tegenkomt. Dankjewel Stanley voor jouw bijdrage!


Meer over Hennep