Chinese kruiden en acupunctuur

Als gevolg van emotionele kou kunnen er in jouw systeem (fysieke, emotionele en/of mentale en/of energetische en/of spirituele lichaam) allerlei signalen van onbalans ontstaan.

Kou (teveel yinne-energie en te weinig yang-energie) kan o.a. verslijming rond het hart(chakra) geven, wat kan leiden tot depressiviteit. Warmte (teveel yang-energie en te weinig yinne-energie) lost de verslijming te snel op, waardoor de balans doorslaat naar manie (wat kan leiden tot een psychose). In de psychiatrie krijgen mensen dan het label/etiket 'manisch-depressiviteit' opgeplakt en wordt de balans op chemische en onnatuurlijke, en zr schadelijke manier 'hersteld' met allopathische middelen. Ik schrijf het woord 'hersteld' tussen haakjes, omdat allopatische middelen nooit onbalans herstellen. In voornoemd voorbeeld verdoven en vergiftigen de allopatische middelen de persoon (je vindt op deze website informatie hierover, dus lees verder).

Het is van belang om kou en verslijming rondom het hart(chakra) op zachte wijze op te lossen. Omdat te snelle oplossing van kou kan doorslaan naar te warm, zoals ik hier boven aangegeven heb. Verslijming rondom het hart geeft onbalans in het gehele lichaam (fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch, spiritueel). Alle 'lichamen' werken met en door elkaar heen: hart- en bloedvaten, zenuw- en hormoonstelsel, meridianen. De Chinese geneeskunst, en dan met name de kruidenbehandelingen in combinatie met acupunctuur, kunnen bij dit proces heel goed ondersteunend zijn. Aan de hand van een uitgebreide polsmeting (de pols wordt op 8 verschillende manieren gevoeld) en het bekijken van de tong, en het stellen van een groot aantal vragen, wordt een recept samengesteld van een combinatie aan kruiden. Dat kunnen wel 10 of meer kruiden zijn. Voor ieder individu wordt dus een individueel, op de persoon afgestemd, recept samengesteld. Hoewel we allen En zijn, zijn we geen eenheidsworst ;-). Wat voor de n werkt, kan voor de ander schadelijk zijn. Wat op het ene moment nodig is, kan op een ander moment teveel zijn en onbalans geven. Kortom: gebruik (medicinale) kruiden met 'gevoels'verstand.

Anders dan de naam Chinese kruiden doet vermoeden komt 80% van deze kruiden ook in het Westen voor. In Pijnacker zit de Natuur Apotheek (ik kan me voorstellen dat je weerstand voelt bij de woorden apotheek en farmacie, voor mijn gevoel zijn deze woorden hier gekozen met eenzelfde bedoeling als waarmee ik woorden als 'depressie' gebruik).


Voor behandeling met Chinese kruiden en acupunctuur verwijs ik je graag naar Loed Rakels te Meppel. Op de website van Loed vind je op de linkenpagina verwijzingen naar behandelaars door het gehele land.