Courgette bewaren zoetzuur of in vriezer
groep: Salade | Bijgerecht | Lunch

Ingrediënten

1 kg courgettes
2 grote uien, gesnipperd
3 eetl. keltisch zeezout
5 dl ijskoud water

5 dl azijn
250 gr suiker
2 theel. kurkuma
1 theel. dille
1 theel. venkelzaad of anijszaad
1 eetl. mosterdzaad

1 rode of gele paprika in kleine blokjes voor de kleur of geraspte wortel (optioneel)

Er zijn ook zoet-zuurkruiden in zakjes te koop


Bereiding

Snijd de courgettes in de lengte door, verwijder de zaadlijsten. Snij de courgette in kleine blokjes. Doe ze in een grote kom en voeg uien, keltisch zeezout, en water toe. Laat 3 uur in de koelkast staan, af en toe roeren. Het zout trekt flink wat water uit de courgette. Na 3 uur giet je het water af en spoel goed af, zodat het zout weg is

Breng dan in een pan aan de kook
5 dl azijn
250 gr suiker
2 theel. kurkuma
1 theel. dille
1 eetl. mosterdzaad
voeg de courgette toe, en laat 2 minuten koken

Breng het geheel aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Doe het zoetzuur heet in schone potten. Minimaal een week laten staan voor gebruik


Als je geen mosterdzaad hebt, kunt je ook mosterd gebruiken
Paprika kun je vervangen door wortelsnippers


Zoetzure courgettes kun je gebruiken in slaatjes of als extra smaakmaker in de winter bij allerlei koolstamppot (savooi, groene kool, enzo)
Of als lekker gezond tussendoortje gewoon enkele hapjes lepelen als je zin hebt in iets hartigs ipv nootjes of chips


Courgettes kun je ook rauw in stukken in de vriezer bewaren
Of gekookt in stukken als je ze in de soep wilt gebruiken